Novi Sad prošlu godinu završio sa 6,6 milijardi suficita u budžetu

Odbornici Skupštine grada će na sednici u četvrtak, 24. maja razmatrati završni izveštaj o gradskom budžetu u prošloj godini, prema kojem je novosadska kasa 2017. godinu završila sa rekordnih 6,6 milijardi dinara suficita.
Novi Sad prošlu godinu završio sa 6,6 milijardi suficita u budžetu
Foto: 021.rs

Naime, gradska kasa je bila "teška" 25,3 milijarde dinara (osnovni budžet plus suficit iz 2016. godine od 4,5 milijardi dinara), a do kraja 2017. godine je utrošeno samo 18.349.792.661,81 dinara. Da će suficit biti veliki, znalo se još u decembru prošle godine, kada je usvajan budžet za 2018. i kada je već raspoređeno 3.622.582.311,04 dinara, tako da će sada kada se usvoji izveštaj, uslediti nova sednica kako bi se rasporedilo preostalih 3.027.288.175,83 dinara.

Na pitanje otkud ovoliki suficit, nije teško odgovoriti, jer se iz samog izveštaja vidi da mnoge investicije nisu realizovane u prošloj, pa su prenete u ovu godinu, i veliki deo novca od suficita je zapravo već rezervisan za neke poslove.

U samom izveštaju stoji da "manji procenat realizacije rashoda i izdataka ukazuje da neki od planiranih projekata i aktivnosti nisu ostvareni u željenom obimu ili uopšte nisu ostvareni, zbog čega, na kraju, ni ukupna budžetska potrošnja nije u planiranim okvirima. To naročito važi za kapitalnu potrošnju, odnosno izdvajanja u osnovna sredstva i drugu nefinansijsku imovinu, koja iznosi 52,7 odsto planiranih sredstava za ove namene."

Kako što se vidi iz objašnjenja Uprave za finansije, zatajilo se u kapitalanim ulaganjima, "iz strukture ukupno utrošenih sredstava, proizilazi da je najveće učešće (77,09 odsto) tekuće potrošnje, za koje su utrošena sredstva u iznosu od 14 milijardi dinara, dok takozvana kapitalna potrošnja čini 22,91 odsto ukupnih rashoda i izdataka, odnosno 3,9 milijardi dinara".


Pored rasprave o budžetu, pred odbornicima je i izmena plana poslovanja Spensa, kojom se predviđa nabavka novog semafora za Veliku salu za 4,9 miliona dinara, što će finansirati Pokrajina. Takođe, menja se i program poslovanja GSP-a, jer je predviđena isplata 41.800 dinara solidarne pomoći svakom radniku na osnovu kolektivnog ugovora, a sve nakon nedavnog protesta u ovom preduzeću koji je doveo do smene rukovodstva.

Biće doneta i odluka o formiranju odbora za postavljanje spomen-biste olimpijcu i arhitekti Momčilu Tapavici, što je odluka koja stiže pred odbornike sa zakašnjenjem i predstavlja samo ispunjvanje pravnih formalnosti, kako bi spomenik bio postavljen u skladu sa zakonom jer je bista uveliko napravljena i Uprava za građevinsko zemljište je završila tender za njeno postavljanje na uglu Stražilovske i Bulevara cara Lazara.

Na dnevnom redu je i program rada Centra za socijalni rad za ovu godinu, kao i nekoliko kadrovskih izmena.

  • Sone

    22.05.2018 12:32
    Djavo dodje po svohe
    Zbog cega onda prodajete Jkp Stan ,zasto prodajete firmu koja treba gradu,za sicu ,ko zna kome,zbog cega, I zbog kog to procenta !? Suficit u gradu kazete......Nesto ovde debelo skripi gospodo draga u grada.
  • Novosadjanka

    22.05.2018 10:46
    Svašta!
    Grad nikad nije bio prljaviji i ružniji. Ulice u rupama. Kontejneri raspadnuti. Korov i neuređene površine na sve strane?
    Ne vidim gde piše šta je grad uradio sa potrošenim parama iz budžeta?
  • Rex

    22.05.2018 10:31
    Kad nas gradonacelnik bira nesposobne direktore koji ne umeju ni da smisle a kamoli da realizuju ozbiljne investicije pa pare ostaju u budzetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti