VIDEO: Film o alternativnoj muzičkoj sceni Novog Sada od sada i na Jutjubu

Muzički dokumentarac "Kontakt" reditelja Mihajla Obrenova, koji govori o alternativnoj i andergraund sceni grada Novog Sada od 1989. do 2017, može se pogledati na Jutjubu.
"Dugometražni dokumentarni film Mihajla Obrenova 'Kontakt' kroz priču o andergraund rok sceni Novog Sada govori o sudbini rokenrola u Srbiji. U svom vremeplovu, Obrenov prolazi kroz razne faze postojanja ove živopisne i vrlo snažne scene, od 1989. godine do danas. Uz pomoć više od 140 sagovornika, gledalac će se na duhovit i dinamičan način upoznati sa istorijom i geografijom alternativnog muzičkog Novog Sada – njegovim ključnim ličnostima, bendovima, supkulturnim grupama, bivšim i sadašnjim klubovima, radio i TV emisijama, bitnim koncertima, festivalima, fanzinima, ekscesima i maštovitim uradi-sam tehnikama za pravljenje instrumenata koje su primenjivali pankeri usled materijalne oskudice. U pozadini se provlače motivi iz političke, ekonomske i kulturne istorije Srbije s kraja XX i početka XXI veka koji su se neminovno odrazili na rok scenu Novog Sada: krvavi raspad Jugoslavije, sankcije i nestašice, emigriranje rokenrol publike, promena kulturnog identiteta gradova, socijalno raslojavanje, pojava droge na ulicama, bombardovanje, gašenje rokenrolu naklonjenih medija, emisija i klubova, atomizacija i pasivizacija javne sfere, selidba socijalne interakcije na internet, zamiranje uticaja rokenrola." - Jovan Ristić
 
Rad na ovom projektu trajao je tri godine, a posle godinu dana od premijere filma i njegovog festivalskog života, autor ga je okačio na Jutjub da ga svi zainteresovani mogu pogledati. 
 
  • Prole

    24.05.2018 17:39
    "Pogledate pola sata, pogledate sat, pogledate ceo film. Koliko ste dobrih pesama čuli? Koliko ste dobrih rifova čuli? Koliko ste dobrih tekstova čuli? Koliko ste videli dobrih muzičara? Nula, nula, nula i nula."

    @Sima: Ajde da cujemo koji su to po tebi onda dobri andergraund bendovi, dobri rifovi, tekstovi, etc... koji su trebali da budu govornici i da se nadju u ovom filmu? Sad mene i drugara bas jako zanima?
  • Jovan

    24.05.2018 16:06
    taurusjor@gmail.com
    Ovaj Sima neki dokon tip, ali i dokoni imaju pravo na mišljenje. Tako mu to dođe.
  • Evo da ti odgovorim

    24.05.2018 12:10
    @Sima: Projekat je obuhvatio 140 sagovornika i sa svakim je radjen intervju od oko 2 sata, nege i 3 sata. Materijal je pohranjen, nije iskorisceno ni 10% u filmu i svakako da ovaj film nije zavrsetak ovog projekta i da ce posle filma ici i i dokumentarna serija u kojoj ce bendovi pricati o svojoj muzici, pocetcima, tudjoj muzici, inspiracijama, ovom-onom. Tu se pojavljuju i sagovornici koji nisu usli u film a taj materijal nije usao u ovaj film iz prostog razloga sto te price inace slusamo od bendova u svakom intervjuu i za film je bilo potrebno ispricati nesto drigo. Pitanja - Koliko albuma imate? Sta svirate? Odakle dolazi inspiracija? Koja vam je poruka? Nabrojte mi pesme? - Sve su to opsta mesta i stvari za koje fanovi vec znaju, imaju podatke na Internetu, culi su negde. Ovaj film je tematski vezan iskljucivo za samu andergraund i alternativnu scenu, za klubove, mesta koja su bila vazna za te muzicare i situaciju u kojima je nastajala njihova muzika. Sve ostalo bice u seriji, koja ce sadrzati oko 20 epizoda po 30 minuta i koja se planira da pocne pred kraj godine. I ne zaboravi tekst koji je istaknut na kraju na odjavnoj spici, da ne ispadne da je neko nekog zaboravio ili namerno izostavio - Ne - Nekolicina bendova je odbila da bude deo ovog filma i samog projekta, na njihovu zalost svakako, a ipak se na blic preko arhivskog materijala pojavljuju jer smo smatrali da moraju biti u filmu i protiv svoje volje. Ziveo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti