Kanalu 9 vraćaju signal, vlasnica najavila prekid štrajka glađu

Novosadskoj televiziji Kanal 9 biće ponovo pušten signal, a dug koji ima prema preduzeću "Emisione tehnike i veze" moći će da se isplati u 24 mesečne rate, poručilo je ovo preduzeće, a nakon što je Maja Pavlović, vlasnica ove privatne televizije stupila u štrajk glađu.
Kanalu 9 vraćaju signal, vlasnica najavila prekid štrajka glađu
Foto: 021.rs
Zbog neizmirenih obaveza televizije signal Kanala 9 ugašen je 18. maja. Televizija nije mogla da isplati dugovanja prema JP "Emisiona tehnika i veze" jer se i njoj duguju ogromne svote na osnovu višegodišnjih sporova, a kao lokalna televizija ima poteškoća da se u dovoljnim iznosima finansira putem projekata, kredita i redovnog marketinga.
 
Zbog ugašenog signala, vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović otpočela je štrajk glađu i poručila da država mora da donosi odluke u skladu sa zakonom, pa tako i u postupcima u kojima mediji traže zaštitu svojih prava - što Kanal 9 traži već nekoliko godina, bezuspešno. 
 
U JP "Emisiona tehnika i veze" poručili su da je preduzeće u skladu sa zakonom ugasilo signal Kanalu 9 zbog duga od 2,4 miliona dinara. Takođe, kako naglašavaju, razlozi za gašenje ne treba da se traže na drugim stranama jer je jedini razlog neplaćeni računi. 
 
"U obostranom interesu, i našem i interesu naših korisnika, je da u svakodnevnoj komunikaciji prevaziđemo probleme njihove nelikvidnosti. I pre nego što smo saznali za štrajk gospođe Pavlović, odlučili smo da ovoj televiziji ponudimo da svoje obaveze ispuni u 24 mesečne rate i danas smo to učinili. Prispele obveze se moraju izmiriti, što predstavlja, pominjemo još jednom, zakonsku obavezu, ali računamo da ova ponuda treba da bude osnova rešenja trenutne situacije i razlog za prestanak štrajka gospođe Pavlović. Da oprostimo dug ne možemo, ali računamo da ova ponuda može da bude i dobar razlog za prestanak štrajka. U skladu sa ponudom signal Kanala 9 će biti odmah pušten", naglasili su u preduzeću.
 
Vlasnica kanala 9 Maja Pavlović poručila je da spremna da privremeno prekine štrajk glađu, ali traži da ministar telekomunikacija Rasim Ljajić zakaže u najkraćem roku sastanak na kojem će, pored njega, prisustvovati i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor "Emisione tehnike i veze" Branko Gogić i zamenik predsednika saveta REM-a Goran Petrović. Takođe, traži prisustvo predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave slobodama medija.
 
Razlog je, kako je dodala, neophodnost da se razgovara o velikih izazovima koji muče elektronske medije, a tiču se cenovnika REM-a i "Emisionih tehnika i veza".
 
"Moj zahtev nije bio da se vrati signal TV Kanala 9. Moj zahtev je bio da svedemo račun, da država nama plati što nam je dužna, kako bi i mi njima platili ono što smo mi dužni. Čim dobijem datum sastanka i čim bude pušten signal televizije Kanala 9, prihvatam da privremeno prekrinem štajk glađu i otpočnemo konstruktivne razgovore", zaključila je kaže Maja Pavlović.
 
 
Pavlovićevu su juče posetili predstavnici novinarskih udruženja, a šta su poručili pročitajte OVDE.
  • Nebojša

    23.05.2018 12:42
    podrška KANALU 9
    Puna podrška Maji Pavlović. Očigledno je da neki ne čitaju napisano u tekstu pa tako i komentarišu. Poenta je da država izmiri obeveze i dugovanja prema KANAL 9 a ne da se ponaša ono što je moje to je moje a ono što je tovje pa to je naše zajedničko.
    To je PRVA privatna televizija iuvek su omogućavalai svima da gostuju bez izuzetka. Najčasnije i najmoralnije.
    A iz budžeta se plaćaju promocije projekata na lokalnom nivou i to je svuda.
    Demokratija je ako imate televizije, a imamo i država u EU koje nemaju PRIVATNE TV kanale pa nam pričaju o demokratiji i slobodi medija.
    Radi se o televiziji iz koje ne stoji kriminal ni prljava priča. Njen pokojni otac je to otvorio na jedan častan i moralan način, a sticajem okolnosti dozvolu za emitovanje im je dao baš današnji predsednik države kada je bio ministar informisanja.
  • Hipnotisan ekranom

    23.05.2018 11:51
    Svega ima u Božjoj bašči...
    Niste u pravu za finansiranje lokalnih televizija iz budžeta Republike.
    Možda je neko negde, na partisjkom nivou, napravio dogovor o finansiranju određene lokalne televizije iz gradskog budžeta ili budžeta opštine.
    Verovatno se veoma razlikuje i dodela frekvencija, te srazmerno tome i cene usluga da bi se neko video izvan kablovske strukture.
    No, neka radi šta ko hoće, tako nam je u većini oblasti.
    kako god, kad je finansiranje reklamama u pitanju, to je sramota po pravilu, za sve televizije.
    Nasilje u svakom obliku.
    Odsustvo kultur ei mizga, takozvanih diplomiranih ljudi iz marketinga.
    Ljudima koji plaćaju skupe pakete na kablovskoj televiziji ostaje sreća da mogu d agledaju unazad - odnosno da preskaču i premotavaju reklame.
    A onda s eneke televizije sete, pa ne daju tu mogućnost operateru.
    A ond agledaoci ne gledaju te televizije niti uzimaju te pakete.
    Jer, imamo primer vlasnika roze televizije, koji je prvo dao a zatim ukinuo svoje pakete.
    Cen ausluga ostala, iako je naplaćivano 100 dinara radi njegovog paketa.
    Paket izgubili, cena ostala.
    A on, ludo očekuje da će neko plaćati njegov paket, u kome nema ni mogućnost preskakanja reklame, a čak ni regulisan zvuk
    On bi i jare i pare. I naplatu od lablovskih gledalaca i da im ugura reklame.
    E, pa ne može.
    Kanal 9 je kulturna televizija, ponekad je pogledam i drago mi je da postoji.
  • Piško

    23.05.2018 11:11
    ...
    Stigao sendvič!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti