Prosečna plata u javnim preduzećima oko 70.000 dinara, lepe plate i u državnoj administraciji

Prosečna zarada Novosađana u martu povećala se u odnosu na prethodni mesec i iznosila je 54.555 dinara bez poreza i doprinosa, odnosno 75.490 dinara bruto, pokazuju novi rezultati Republičkog zavoda za statistiku.
Prosečna plata u javnim preduzećima oko 70.000 dinara, lepe plate i u državnoj administraciji
Foto: 021.rs
U odnosu na prethodni mesec, zabeležen je blagi rast u prosečnim platama. U februaru je prosek plate u Novom Sadu bio 52.305 dinara bez poreza i doprinosa, odnosno 72.423 dinara bruto.
 
Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava. 
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Inače, prosečna neto zarada u Vojvodini bila je u martu 47.001 dinara, dok je bruto plata bila 64.943 dinara.
 
Kad je reč o nivou države, prosečna zarada bruto obračunata za mart 2018. godine iznosila je 68.251 dinar, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 49.400 dinara. To je rast od oko pet i po odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
 
Ubedljivo su najviše zarađivali zaposleni u javnom sektoru i to javnim državnim, najvećim preduzećima - 69.084 dinara bez poreza i doprinosa. Plate nisu loše ni u državnoj administraciji - 58.079 dinara neto.
 
Najniže plate registrovane su, očekivano, van javnog sektora.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Jovanka

    16.11.2018 09:36
    Plate
    U Pošti srednja škola prima 38-39.000.
  • Delfi

    29.05.2018 17:18
    @Djosha
    O kojim stručnjacima Vi govorite kad kažete da će ostati bez posla?
    Stručnjak ne može ostati bez posla.
    Za slučaj da ga otpuste lako će naći drugi posao.Za stručnjake se poslodavci otimaju i odmah ih zapošljavaju i lepo plaćaju.
    Evo naša kompanija će sve stručnjake zaposliti, odmah.
  • Djosha

    29.05.2018 14:18
    @Delfi
    Dragi moj nisi ti video Delfi ni na slici,a sto se tice ovog komentara u pokrajini je zaista tako...na desetine nacelnika,sefova,pomocnika i prodavaca magle..novokomponovani sa suzenim nogavicama i skupim cipelama prete otkazima,e pa strucnjaci kada budete leteli napolje radnici ce vam se smejati kao i onim pre i posle vas.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti