Performans italijanskih umetnica na Novom naselju

Instalacija i performans "Dijalozi u pokretu" u okviru projekta "Magic carpets" italijanskih umetnica Vere Maljoni i Frančeske Grosi, postavljena je danas u parkiću "Među brezama" na Novom naselju.
Šator ispod kojeg se nalazi tepih od jastuka postavljen je u Ulici braće Dronjak. Reč o je ideji koje je pokrenuo umetnički duo GrossiMaglioni, a projekat zajednički realizuju sa ekipom iz Novog kulturnog naselja.
 
Performans ovih umetnica je poziv da se i sami građani uključe u umetnost i postanu deo projekta "Occupazioni, il dialogo perenne", koje ove umetnice sprovode od 2014. godine. 
 
"Occupazioni može da znači nekoliko stvari, ono se odnosi na političku okupaciju, na okupaciju mesta u prostoru ili na to da imate neko zanimanje, posao. Instalacija na Novom naselju je jedna od epizoda ovog velikog projekta. Svaka epizoda predstavlja drugačiji šator, drugačiji kamp, a u njemu uvek radimo sa publikom i zajednicom", kaže Vera Maljoni za 021.rs.
 
Umetnica iz Rima je drugi put na Novom naselju, a na ovom projektu zajedno sarađuje sa lokalnim umetnicima Izabelom Mašić, Isidorom Viček i Dejanom Krstićem. Kroz svoju instalaciju pokušaće da izrazi sve ono što je, zajedno sa Frančeskom Grosi, zapazila u kulturi Novog Sada, ponašanju meštana, pokušaće da sruši neke tabu teme, kao i da oni koji uzmu učešća u performansu suoče misli i osećanja. Sve to vodi ka stvaranju dijaloga.
 
 
Pokreću se različite priče, koju se koriste kao okidač koji otkriva nečije poglede na svet. Sam proces i rad na ovom projektu za Maljoni je bio veoma inspirativan.
 
"Za nas je rad na Novom naselju veoma inspirativan, odnosno kontakt sa zajednicom koja dolazi iz različitih kulture. To nam može pomoći da napišemo priču koja je internacionalna. Voleli bismo da shvatimo kako drugačija istorijska pozadina može da utiče na način na koji posmatrate neku priču ili svet. Imali smo dosta susreta sa umetnicima, majkama, radnicima, decom, i imali smo priče koje su se koristile kao okidač da bi se razvijao dijalog, da bi se debatovalo", dodaje naša sagovornica.
 
 
Ono što je važno u čitavoj priči jeste da se kultura i umetnički akt izmešta van postojećih institucija, koje su neretko zatvorene za svoje građane, i dovodi su jedan kvart. Maljoni smatra da je približavanje umetnosti narodu jedna od osnovnih stvari na kojoj bi zajednica morala da radi.
 
"Jako je važno da se vodi računa o kulturi. Umetnost je veoma važna kako biste rasli kao ljubitelj umetnosti, ali i kao građanin. Institucije moraju da organizuju takve stvari, ali kada toga nema, onda kultura dolazi iz drugih izvora, u ovom slučaju to je Novo kulturno naselje. Međuitim, mislim da je loše kada je na delu odvajanje institucija od inicijativa za narod. Institucija mora da ima inicijative za svoje građane, nemoguće je verovati da je umetnost u našoj sadašnjosti zatvorena u muzeju, ona živi i van četiri zida", zaključuje italijanska umetnica.
 
U subotu od 18 časova počeće drugi dan pokreta i dijalog, dok od 21 čas počinje video veče. Poslednjeg dana, u nedelju, organizovaće se noćni dijalozi sa početkom u 20 časova.
  • more

    02.06.2018 18:42
    NKN
    Ne, hvala; treba imati tako neke godine, biti prijemčiv za makarkakva bulažnjenja o mobilnosti i ne znati da je uz zelenu površinu nekada pisalo: NE GAZI TRAVU! Ali to je bilo nekada kada je i bilo kulture, kada je umetnost podrazumevala individualizam, a ne umetnički turizam.
  • Мунгос

    01.06.2018 20:41
    Ови Италијани „Occupazioni“ су мало закаснили, Окупација је одавно у току, нису ваљда мислили да ће садашњи окупатор нешто да им препусти?
    Па окупирали травњак. Па да не би изнајмили сунцобран, окупирали место у 'ладовини. Талијанска посла.
    А колега трол Сале им доноси лимунаду, па к'о вели: „Ио соно ностро, тути потомци де Ђовани Грозни есте Хагирани. Кум перано сителе ђокино, нема секирације.“.
    Иначе, предлажем мом омиљеном сајту 021, да организује анкету са питањем „Да ли је окупатор НАТО или БЕОГРАД?“.
  • sale

    01.06.2018 18:54
    Ovo je sramota. Pogledajte kako smo losi domacini . docekali smo goste u zelenilu i kod breza. To su trebali oni nasi planinari sa Dinare da poseku i da se sve izbetoniraju. Nekako beton je lepsi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti