Predstavljen "Bisis 5", unapređeni softver Gradske biblioteke

Bibliotečko-informacioni sistem "Bisis 5" predstavljen je u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.
Predstavljen "Bisis 5", unapređeni softver Gradske biblioteke
Foto: 021.rs
Ovaj program istovremeno razvijaju gradske biblioteke u Novom Sadu, Beogradu i Šapcu. U Novom Sadu je predstavljena nova, unapređena verzija.
 
"Na ponos svih nas je da je ovaj projekat osmišljen od strane domaće pameti, a za nas u Novom Sadu posebno je bitno što je to realizovao Univerzitet, odnosno Fakultet tehničkih nauka. Hvala Ministarstvu na podršci i odluci da projekat bude implementiran u biblioteci u Novom Sadu, kao i FTN-u na tome što je doprineo osnaživanju biblioteke, njenih sadržaja i ponude, a na radost brojnih čitalaca", naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da su biblioteke bolji deo sistema kulture u Srbiji i zasad, jedina oblast kulture koja je utvrdila pravila i u poslovima digitalizacije.
 
Podsetivši da je Ministarstvo kulture i informisanja u poslednje dve godine podržalo zajednički projekat vodećih srpskih javnih biblioteka: beogradske, novosadske i šabačke za unapređenje ovog bibliotečko-informacionog sistema, ministar Vukosavljević je podvukao da je zanimanje pokazalo i pedesetak drugih javnih biblioteka širom Srbije.
 
Vukosavljević je rekao da ovog rezultata ne bi bilo bez naučne baze Univerziteta u Novom Sadu, odnosno stručnjaka Fakulteta tehničkih nauka, gde je i razvijena prva verzija "Bisisa". Razvoj nove verzije Bisisa, zasnovane na tehnologiji računarskih oblaka, omogućiće efikasnije održavanje, jednostavniju instalaciju, ujednačavanje i standardizaciju svakodnevne bibliotekarske prakse u informatičkom smislu.
  • I

    01.06.2018 20:22
    Prethodni možda jeste izgledao kao iz '97. ali je bar radio, a novi ima mnogo manje opcija, stalno baguje i na njega se žale i bibliotekari i korisnici.
  • Milena

    01.06.2018 17:36
    Molim vas, ako neko zna, link za pretraživanje naslova u gbns.
    Hvala unapred :)
  • Sava

    01.06.2018 17:16
    Prethodni BISIS je izgledao kao da je iz 1997. godine, a da ne pominjem da sajt Biblioteke mesecima nije aktivan i ne može se pristupiti elektronskom katalogu.
    Pravo vreme da se hvale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti