Završen otkup dela kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Dvosobni stan na spratu rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otkupljen je za potrebe Hrvatskog nacionalnog veća, a u toku je postupak otkupa i drugog, većeg dela zgrade u prizemlju, čime bi bio okončan projekat za koji je država Srbija izdvojila 600.000 evra.
Završen otkup dela kuće bana Jelačića u Petrovaradinu
Foto: 021
"Stan na spratu kuće, površine oko 60 kvadratnih metara, otkupljen je od prethodnog vlasnika, privatnog fizičkog lica, a ostalo je još da se otkupi prizemni deo zgrade, površine oko 260 kvadrata", kaže za "Novosti" Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture i član državne komisije koja sprovodi taj projekat.
 
Jokić napominje da je u toku proces rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za prizemlje zgrade, odnosno, dogovaranje o kupoprodaji sa firmom "Standard medija", u okviru koje je 14 suvlasnika tog prostora.
 
"Kad i taj postupak bude završen, Hrvatsko nacionalno veće, kao i druga hrvatska udruženja, dobiće izuzetno lep prostor veći od 300 kvadrata na vrlo atraktivnoj lokaciji, na uglu Beogradske i Ulice Vladimira Nazora u podgrađu Petrovaradinske tvrđave", napominje Jokić.
 
Posle otkupa dela rodne kuće bana Jelačića, u čijem se drugom delu nalazi još četiri privatna stana, uslediće uređenje budućih prostorija HNV, koje će takođe biti finansirano iz budžeta, najverovatnije pokrajinskog. Nadzor nad tim poslovima obaviće stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika.
 
Inače, u državnoj komisiji za realizaciju projekta "Kuća bana Jelačića" su državni sekretari u ministarstvima spoljnih poslova i državne uprave Nemanja Stevanović (predsednik) i Ivan Bošnjak. Članovi su i predsednik HNV Slaven Bačić i Siniša Jokić, u ime Grada Novog Sada.
 
Podsetimo, imovinsko-pravni status ove kuće, u kojoj se 1801. godine rodio Josip Jelačić, jedan je od ključnih problema koji je kočio projekat kompletnog uređenja ovog kulturno-istorijskog zdanja. Naime, ovaj objekat je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata i ima više vlasnika. Opširnije o samom zdanju možete čitati OVDE.
  • Aradinski Petrov

    17.07.2020 21:45
    Završen otkup dela kuće bana J
    Ko je gradio tvrđavu? Koje gradio podgrađe? Ko je gradio crkvu Svetog Jurja ? Ko je gradio vojnu bolnicu ? Ko je gradio Kapiju ? Sve to je napravila Monarhija. A ko je sve to uništio ?
  • dajana

    07.06.2018 19:01
    http://www.milutin-milankovic.com/ i u Dalju, Hr je obnovljena kuća i napravljen memorijalni centar naučniku Milutinu Milankoviću, tamo rođenom. Pohvalno za Jelacica u svakom slucaju.
  • objektivno

    05.06.2018 08:46
    muzej Mileve Marić
    Kada će doći na red kuća Mileve Marić? Muzej u u toj kući bi imao šta da pokaže turistima, za razliku od ove petrovradinske!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti