Niko neće da izradi spomenik kralju Petru I Karađorđeviću za Trg republike

Neizvesno je da li će spomenik kralju Petru I Karađorđeviću biti postavljen na Trg republike na vreme, odnosno do 22. novembra, saznaje 021.rs.

Naime, prema našim saznanjima, niko se nije javio na tender za izradu i isporuku ovog spomenika, a pošto nijedna ponuda nije pristigla na javnoj nabavci koja je raspisana 30. aprila, Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je juče morala da donese odluku o obustavi ovog tendera, čija je vrednost procenjena na 12 miliona dinara.

UGZI je naveo da će tender biti ponovljen.

Sa ovim neuspelim tenderom doveden je u pitanje rok za izradu spomenika, pošto je predviđeno da bude gotov i postavljen do 22. novembra - pred obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji nakon Prvog svetskog rata.

Grad će sada morati brzo da raspiše novi tender kako bi bio gotov početkom jula i kako bi se držao okvirnih rokova, jer 5. jula ističe rok dat vajaru Zoranu Ivanoviću da Gradu isporuči model spomenika kralja Petra na konju u glini.

Podsetimo da je odluku da se postavi spomenik srpskom monarhu donela Skupština grada na predlog Saveta za kulturu pozivajući se na inicijativu od pre Drugog svetskog rata koja nikada nije realizovana. Za izradu modela u glini vajaru će biti isplaćeno 12 miliona dinara, a spomenik sa postamentom biće visok oko 10 metara.

Više o izgledu budućeg spomenika pročitajte OVDE.

  • Nelson Mandela

    06.06.2018 18:35
    Kisacki kulen
    Mariji Tereziji treba sagraditi 11 spomenika u Novom Sadu. Da raspisu tender za bar 1 spomenik pa bi se javilo 30 ljudi.
  • Piplfoks

    06.06.2018 10:26
    @комша

    Niko ne voli izraz 'miševi' kao ekipa koja čačka mečku pa onda bega traktorom u tuđu državu, da tamo diže spomenike svojoj 'hrabrosti'.
  • Nada

    05.06.2018 23:22
    TREBA
    Postaviti spomenik Mariji Trandafil jer je učinila i ostavila mnogo dragocenosti ovom našem Gradu, više od svih Karađorđevića i ostalih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti