FOTO: Predloženo da centar Novog Sada dobije još behatona

Lokalna vlast je završila arhitektonski konkurs za budući izgled pešačkih površina u centru Novog Sada, a svi izabrani radovi predviđaju postavljanje granitnih ploča u centru i nestanak većine zelenih površina.

Na konkursu koji je Uprava za građevinsko zemljište i inevsticije raspisala polovinom februara sa ciljem "kvalitetnog osmišljavanja uređenja površina javne namene" na Trgu slobode, delova ulice Modene, kralja Aleksandra, Njegoševe i okoline Srpskog narodnog pozorišta, stiglo je 13 radova. Komisija je izabrala tri pobednička rada, a još jedan je otkupila.

Prvu nagradu od milion i po dinara je dobio tim koji čine Igor i Jelena Čubra sa Novog Beograda, drugu nagradu od 750.000 dinara osvojili su Dubravka Đukanović i Studio "D art" iz Novog Sada, dok je treća nagrada od 300.000 dinara pripala timu koji čine Bojana Kovač Đurasinović i Miloš Đurasinović iz Beograda. Otkupljen je rad za 50.000 dinara od tima koji su činili Sava Ristić iz Beograda i Aleksandar Stanojlović i Nemanja Vujić iz Pančeva.

Obrazloženje dodele nagrada možete pročitati u odluci u nastavku ovog teksta, a ono što je zajedničko za sve radove je da se na crtežima vidi da su skoro svi predvideli uklanjanje jedine dve zelene površine koje su ostale u Modeni i kod SNP-a. Doduše, u crtežima je umesto tih površina prikazano brojno drveće.

021.rs je zahvaljujući kolegama s portala gradnja.rs u mogućnosti da vam prikaže predložena rešenja, koja možete pogledati u galeriji.



Inače, izabrana rešenja nisu obavezajuća za radove koje Grad planira da izvede u centru, tako da se može desiti da konačno rešenje bude bolje, ali i lošije od onog predloženog na konkursu.

Komentari 129

  • Seka

    17.06.2018 22:29
    A Kosovska? Nema renoviranja bez renoviranja Kosovske! A i parking kod Riblje pujace što napraviste svaka čast! Neka se javi onaj ko se parkirao u Miloša Bajića i iz auta je izašao normalno a ne na „kant“! Sve kontra interesa onih što žive tu! BRAVO DRUGARI!
  • Novi Sad moj grad

    15.06.2018 21:45
    Dok me ne spale na lomaci
    Kako je neko moj komentar da smatram da arhitekta iz Zemuna ne poznaje dusu Novog Sada protumacio kao netrpeljivost prema onima koji su se doselili? Ja jesam iz NS ali nisam arhitekta te me to diskvslifikuje da ucestvujem u konkursu. No, imam pravo na svoje misljenje jer ovde zivim i cenim svako stablo u gradu. Da novosadjani nisu gostoljubivi, Novi Sad ne bi imao ovoliki broj novih stanovnika.
  • Novosadjanka

    15.06.2018 18:15
    Najbolje da nas zatrpaju behatonom kao one nesretne ptice sto su zatrpali betonom u Backom Gradištu, tako više nećemo imati pravo ni da mislimo a olakšaće nam i muke koje će da nastanu zbog nedostatka kiseonika kada nam poseku i unište svaku travku koju imamo! Novom Sadu ne treba podzemna garaza u centru! U svim evropskim gradovima se ukida saobraćaj u centru i proširuje se pešačka zona, a garaže i automobili idu u druge zone, prvenstveno zbog zagadjenja vazduha! A da ne spominjem i trenutak da je Novi Sad bio močvara i da se nasipalo zemlje i peska da bi imali ovo što sad imamo, nije se kopalo i izmišljalo baš zato što je ovo močvarni predeo. Ja sam svoj automobil prodala jer mi upravo ,,veličina" grada to dozvoljava. Kada bi ljudi imali svest da se u Novom Sadu iz centra do Novog naselja stigne za najvise 45 minuta laganog hoda peške, a da ti automobilom treba nekad i vise od pola sata zbog gužve i traženja parkinga gde bi nam kraj bio? Čistiji vazduh, manja potreba za betonom i sigurno zdraviji narod! Na žalost stanovnici Novog Sada nemaju svest ni o čemu, a nekima je verovatno ovo najveći grad na svetu pa moraju da idu kolima i insistiraju na garažama i betoniranju za nova parking mesta jer ni do trafike ne idu peške! Samo vi iz ekipe napreDNO polivajte behatonom pa ćemo od prestonice omladine i kulture stići i do crne ekološke tačke! A biće super i kad popusti ovo što nazivate kanalizacijom jer ste prikačili milion stanova a da cevi niste ni zamenili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti