Novi krug IT prekvalifikacija: 100 mesta za Novosađane

Nastavak IT prekvalifikacija, koje organizuje Vlada Srbije, predviđa novih 100 mesta za polaznike ovog programa u Novom Sadu, saznaje 021.rs.
Novi krug IT prekvalifikacija: 100 mesta za Novosađane
Foto: 021.rs
Vlada je uputila poziv obrazovnim institucijama, nevladinim organizacijama, klasterima i kompanijama da se prijave na konkurs za izvođenje obuka za junior programere u nekoliko gradova Srbije.
 
U Novom Sadu će obuka biti podeljena na nekoliko delova. Tako će obuku za Java programiranje pohađati 50 lica, za Front-End Web programiranje biće obučeno 25 novosadskih polaznika, a za .Net programiranje njih 25. 
 
IT industrija se povoljno razvija u Vojvodini, dok je Novi Sad grad koji ima najviše IT stručnjaka po glavi stanovnika. Direktor Vojvodina IKT Klaster Milan Šolaja nedavno je rekao za 021.rs da je sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu nastalo više od 130 IT kompanija, što je, prema njegovim rečima, jedinstven slučaj, ne samo u Srbiji, nego i u regionu.
 
"U toj meri se nigde to tako ne dešava u ovom delu Evrope. To je isti princip na kojem je nastala i Silicijumska dolina u saradnji Stenford univerziteta sa privredom", rekao je Šolaja.
 
Osim u Novom Sadu, obuka će se organizovati i u Zrenjaninu, Suboticu, Beogradu, Nišu, Valjevu, Kragujevcu, Čačku, Užicu i Novom Pazaru. Planirano je ukupno 775 polaznika, a više od polovine njih biće sa teritorije Beograda. 
 
"Polaznici će na kursevima moći da nauče osnove programskih jezika Java, JavaScript, PHP ili .Net framework, a imaće prilike da uče i o ostalim programskim jezicima i bazama podataka koje su im neophodne da bi stekli dovoljno znanja za zaposlenje", navode u Vladi Srbije.
 
Nakon pilot-faze projekta u kojoj je učestvovalo 100 polaznika, privodi se kraju obuka za 700 građana koji su se prijavili na ovaj program. Obuke se završavaju u julu, obezbeđene su prakse za većinu polaznika, a nekoliko desetina njih je već pronašlo zaposlenje u IT sektoru.
 
Procena je da Srbiji nedostaje više od 15.000 IT stručnjaka, a IT industrija u poslednjih 10 godina beleži rast za više od 20 odsto godišnje.
 
Takođe, jedna od procena Strategije razvoja IT u Srbiji jeste da bi do 2020. godine moglo da se otvori između 50.000 i 100.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti. Dodajmo i da je nedavno objavljeno istraživanje "ITC Serbia - At a Glance" koje analizira IT tržište u Srbiji, o čemu više možete da čitate OVDE.
  • sale

    14.06.2018 17:32
    Dzirlo devojka - dzirlo proizvod.

    Djura ce vam pokazati dzirlo proizvod!
  • Pupi

    14.06.2018 16:11
    Postanite i Vi DZIRLO PROGRAMER!!
  • ipak se okreće

    14.06.2018 15:21
    kako reče jedan sad smo zavrsili kurs za varioce a od nedelje idemo za frizere..
    Ipak to je NEŠTO sto nezposleni dobiju od drustva za DŽ.Kad su nam dali udzbenik za strani jezik za DŽABE a prvo je bilo priče da li ćemo platiti ili ne ,ni sami nismo znali čim, meni je kanula suza dirnuli su me pravo u srce. Tužno u tome je to što svi koji se prekvalifikuju već imaju neku školu i zvanja i iskustva a sad se je prekvalifikujem u tebe a ti u mene kao ono kad je menjanje gaća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti