Ministar Šarčević naložio nove izbore u školi u Veterniku

Ministar prosvete Mladen Šarčević nije dao saglasnost da direktorka OŠ "Mihajlo Pupin" u Veterniku bude Teodora Mitić, dosadašnja direktorka, protiv koje je podnet niz prijava za kršenje zakona, a za čije imenovanje je saglasnost dala Pokrajina.
Kako je 021 pisao, grupa zaposlenih u ovoj školi duže od mesec dana pokušava da ukaže nadležnima na, kako kažu, niz nezakonitosti koje se odvijaju u ovoj ustanovi, a za koje optužuju direktorku. Ona je bila i jedna od tri kandidatkinje u izboru za direktora škole u novom mandatu.
 
U jeku izborne procedure dogodio se i slučaj mobinga, koji je prijavila jedna zaposlena. Ona je za 021 rekla da ju je direktorka psihički zlostavljala do trenutka eskalacije, te da je tražila pomoć školskog odbora. Tu pomoć nije dobila. 
 
Međutim, grupa zaposlenih se pobunila zbog jednoglasne odluke školskog odbora da pruži podršku Teodori Mitić u novim izborima za direktora škole. Pošto su kontaktirali nadležne, prosvetna inspekcija Novog Sada izašla je na teren i ustanovila niz nezakonitosti u zapošljavanju, a za koje je odgovorna Teodora Mitić, kao direktorka. Među nezakonitostima je zapošljavanje ljudi na mesta nastavnika mimo norme i bez potrebnih kvalifikacija, kao i bez ikakve konsultacije i uvida u informacioni sistem "Dositej", koji obrazovnim ustanovama služi za pregled slobodnih mesta, sistematizacije, tehnoloških viškova koji imaju prednost pri zapošljavanju itd.
 
Radna mesta koja su popunjena mimo zakona su, kako saznaje 021, mesto nastavnika matematike, informatike i medijatekara.
 
Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš potpisao je saglasnost za Teodoru Mitić pre izlaska na teren prosvetne inspekcije. Međutim, ministar prosvete nije dao konačnu saglasnost.
 
"Ministar je 5. juna doneo rešenje o ponovnom raspisivanju konkursa za direktora Osnovne škole 'Mihajlo Pupin' u Veterniku. Ministar nije imenovao za direktora Škole Teodoru Mitić, profesora engleskog jezika i književnosti, za koju je pokrajinski sekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice dostavio saglasnost, jer su uvidom u Zapisnik o inspekcijskom nadzoru koji je 8. maja godine u Školi izvršio prosvetni inspektor grada Novog Sada, utvrđene nezakonitosti u radu predloženog kandidata. U skladu sa navedenim rešenjem ministra, Školski odbor je u obavezi da raspiše ponovni konkurs za direktora Škole u skladu sa Zakonom", navode u Ministarstvu prosvete za 021.
 
U Ministarstvu nisu dodali da li Teodora Mitić ima pravo da se ponovo kandiduje za direktora, s obzirom na to da su dokazane nezakonitosti u radu.
 
Kako saznajemo, grupa zaposlenih koja se inicijalno žalila nadležnim inspekcijama i zvanično je zatražila hitno reagovanje i smenu Teodore Mitić zbog uočenih nepravilnosti u radu. 
 
Više o sumnjama za mobing u ovoj školi nad jednom od zaposlenih čitajte OVDE.
  • Roditelj

    17.02.2019 03:11
    Strahota
    Pišem u ime grupe roditelja i nećemo se zaustaviti na ovom komentaru.
    Škola doživljava propast kakva se ne pamti. U razgovoru sa drugim roditeljima pitamo se šta nam je činiti- da li da islisujemo svoju decu ili da prijavljujemo dešavanja u školi. Nismo zadovoljni stanjem u školi, nastavnici nemaju osnovne uslove za rad, pojedini nastavnici drže čas tako što sede u svom kabinetu i rade svoje lične projekte a deca su ostavljena sama u učionici pa se dešavaju i slučajevi vršnjačkog nasilja.
    Da ne pričamo o ocenama- recimo iz nekih predmeta nikad ne odgovaraju, samo pišu neka nazovi istraživanja i onda sve zavisi koliko se koji roditelj potrudio da uradi detetu esej...
    A gde su plaćanja čuvara, đački dinar, užina... steašno! Moraju o tome biti upoznati svi nadležni organi!!!
  • Božana

    23.01.2019 00:31
    I posle mene, opet ja!
    .Ministar poništio izbore usled niza nepravilnosti i kršenja zakona utvrđen8h inspekcijskim nadzorom"...
    Pa sad nakon 6 meseci njene VD vladavine ipak joj ponovo dao saglasnost za 4 ti mandat!!
    Izgleda da su se nepravilnosti i nezakonite radnje nakon što su neko vreme odstojale razložile same od sebe...
  • Pera

    06.09.2018 20:19
    Katastrofa
    Jos u ovoj skoli nema kraja....vraca se na pocetak...jad i beda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti