Državni revizor češlja papire u Gradskom zelenilu i Putu

Državna revizorska institucija trenutno češlja poslovanje Gradskog zelenila i Puta.
Državni revizor češlja papire u Gradskom zelenilu i Putu
Foto: 021.rs
Ovo su, za sada, jedina dva gradska javna preduzeća u kojima je revizor u poseti.
 
Od početka godine proveravaju se i poslovanja Filozofskog i Pravnog fakulteta, kao i Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. 
 
Ovo je manji broj gradskih preduzeća i ustanova koji su pod lupom državnog revizora u odnosu na prethodne godine.
 
Revizije se sprovode u pet faza, a trenutno su sve provere u drugoj fazi, kada je revizor aktivno u preduzećima i prikuplja i obrađuje materijal. 
 
Svi nalazi revizora biće objavljeni krajem godine. Potom će svi subjekti revizije imati obavezu da urade odazivni izveštaj i obaveste DRI šta su učinili povodom problema koji su konstatovani u njihovom poslovanju. 
 
Inače, ove godine će državni revizor kontrolisati, između ostalog, i rad Agencije za borbu protiv korupcije, Uprave za trezor, Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje, Agencije za bezbednost saobraćaja, Narodne banke Srbije, Razvojne agencije Srbije i brojnih drugih subjekata. 
 
Takođe, DRI će prekontrolisati završni budžet Srbije, ali i ispitati svrsishodnost protivgradne zaštite i subvencije koje gradovi i opštine daju javnim preduzećima.
 
Kada je reč o Novom Sadu i Vojvodini, državni revizor je prošle godine obišao Institut za plućne bolesti Vojvodine i otkrio nezakonitu isplatu stimulacija zaposlenima, sumnjive transakcije, nameštene javne nabavke, zapošljavanje mimo bilo kakvih procedura i izmišljanje radnih mesta - o ovoj temi čitajte OVDE.
 
Apoteka "Novi Sad" zapošljavala je radnike bez raspisivanja javnog konkursa, dok je neosnovano potrošila milione dinara, a tužio ju je i Republički fond za zdravstveno osiguranje, takođe je otkrio DRI - detalji su u našoj priči OVDE. O tome kako je Apoteka "Novi Sad" davala lične podatke pacijenata privatnoj kompaniji pisali smo OVDE.
 
Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, DRI je otkrio da su davani zajmovi za ogrev i zimnicu, nezakoniti bonusi i jubilarne nagrade, te da su poslovi dodeljeni bez javnih nabavki. O ovom slučaju čitajte OVDE.
 
Nameštanje građevinskih knjiga i izveštaja, nezakonita uvećanja plata, javne nabavke mimo tendera, donacije i pomoć medijima bez osnova, kao i mnoge druge nezakonitosti utvrdila je Državna revizorska institucija u kontroli poslovanja i finansija Vodoprivrednog preduzeća "Šajkaška" iz Novog Sada u 2016. godini - priča je OVDE.
 
Retko se događa da neka državna ustanova negira nalaze revizora, kao što je to učinio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. DRI je utvrdio da su deca zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu oslobođena plaćanja školarine, a ustupke ima i preduzeće "Nove tehnologije u poljoprivredi", koje dobija poslove mimo javnih nabavki. Međutim, Poljoprivredni fakultet je za 021 poručio da nalazi revizora nisu ispravni, a DRI je odgovorio da stoji iza svojih nalaza. Detalje čitajte OVDE.
 
DRI je prošle godine otkrio da je beneficirani radni staž kod državnih organa obesmišljen, jer se određuje prema statusu i položaju, a ne prema težini posla i uslovima rada. O ovoj priči 021 čitajte OVDE.
  • Dragi bulatovc

    21.06.2018 11:40
    Mogli bi
    Mogli bi malo da procesljaju gradsku upravu za inspekcijske poslove narocito gradjevinsku inspekciju(mafiju)
  • Nidza

    20.06.2018 15:48
    Rezultat
    I, sta ce biti od svega? Nista.
    Drzava juri prodavce oko Futoske pijace.
    A za ove velike pare?! Za to se ne odgovara...
  • d

    20.06.2018 10:53
    sps
    revizori imateli hrabrosti da pregledate poslovanje parking servisa ali posteno i da to objavite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti