Revizor stoji iza svojih zaključaka o poslovanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

Državna revizorska institucija, koja je u poslovanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu otkrila niz spornih stavki, stoji iza svojih zaključaka uprkos tvrdnjama uprave fakulteta da nije poslovala nezakonito.
Revizor stoji iza svojih zaključaka o poslovanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Podsetimo, revizor je otkrio da je Poljoprivredni fakultet osnovao sopstveno preduzeće za obavljanje raznih poslova kako bi, između ostalog, izbegao javne nabavke, a deca profesora godinama su bila oslobođena plaćanja školarine. Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica je za 021 negirao da se radi o nezakonitom poslovanju i tvrdi da je svaka stavka u skladu sa zakonima koji regulišu oblast visokog obrazovanja. 
 
Generalni državni revizor Radoslav Sretenović kaže za 021 da je Poljoprivredni fakultet uložio žalbe i na nacrt i na predlog izveštaja o reviziji (koji je javno objavljen na sajtu DRI), te da je Savet DRI razmatrao svaku od žalbi. 
 
"U skladu sa procedurom, svi prigovori Fakulteta su razmatrani, a tekst izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu za 2016. godinu je u saglasnosti sa datim zaključcima", naveo je Sretenović. 
 
To znači da je DRI faktički odbila sve prigovore Poljoprivrednog fakulteta
 
Kako je 021 pisao, Poljoprivredni fakultet osnovao je 2016. godine sopstveno društvo sa ograničenom odgovornošću pod nazivom "Nove tehnologije u poljoprivredi", sa osnovnom delatnošću, kako ime i sugeriše, istraživanja i eksperimentalnog razvoja u biotehnologiji. Međutim, u osnivačkom statutu ovog društva navedeno je da se ono u suštini bavi raznim poslovima: od trgovine do konsultantskih delatnosti, izdavanjem časopisa, pravnim poslovima, keteringom, odnosima s javnošću i komunikacijama, arhitektonskom delatnošću, istraživanjem tržišta, a mogu i da čiste zgrade i održavaju okolinu, te da se bave lizingom. Suštinski, fakultet je uložio dva miliona dinara i osnovao preduzeće nad kojim vrši nadzor, 100 odsto je u vlasništvu i preko njega obavlja mnoge poslove, bez zakonske obaveze da primenjuje javne nabavke, jer Zakon o javnim nabavkama dozvoljava izuzeće ako se nabavka sprovodi putem firme nad kojom se vrši nadzor. 
 
Koje je drugo preduzeće koje fakultet ima, a osnovano je skoro identično kao i "Nove tehnologije u poljoprivredi", čitajte OVDE.
  • Tasa

    16.02.2018 17:37
    Škola
    A kada će revizor da ispita sporno poslovanje u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu?
  • nikom ništa

    16.02.2018 10:01
    Nalazi naših revizora imaju istu pravnu i krivičnu težinu kao i odluke kućnog saveta. Baš briga familije sa Poljoprivrednog za njihove izveštaje, biznis se nastavlja kao i do sada.
  • Jovanović

    16.02.2018 09:27
    Podpitanje
    Objavio revizor, pa šta?
    Ukoliko ne podnese prijavu tužilaštvu kao da se ništa nije ni desilo, džabe ih plaćamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti