Menu 021

DRI: Povlašćena deca profesora i milioni za jednu firmu na Poljoprivrednom fakultetu

Deca zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu oslobođena su plaćanja školarine, a ustupke ima i preduzeće "Nove tehnologije u poljoprivredi", koje dobija poslove mimo javnih nabavki, utvrdio je Državni revizor.
Novi Sad 13.02.2018. | 09:00 > 07:55
DRI: Povlašćena deca profesora i milioni za jednu firmu na Poljoprivrednom fakultetu
Foto: 021.rs
Ipak, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu osporava većinu zaključaka Državne revizorske institucije i poručuje - sve smo radili u skladu sa zakonom i imamo dokaze.
 
Piše: Gorica Nikolin
 
Državni revizor krajem januara završio je godinu dana dug postupak nadzora nad radom i finansijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Rad revizora netipično se odužio i, umesto oko pola godine, trajao čak godinu dana usled nesporazuma sa fakultetom. Naime, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu pokušava da ospori zaključke DRI, kojim se ova ustanova tereti da je preduzela niz nezakonitih radnji, među kojima su uvećanja zarada zaposlenih, izbegavanje javnih nabavki, itd. 
 
Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica, ipak, tvrdi da je sve učinjeno u skladu sa aktima fakulteta, koji su zaštićeni autonomijom visokoškolskih ustanova, a koja nesumnjivo postoji.
 
"Nove tehnologije u poljoprivredi" 
 
Poljoprivredni fakultet osnovao je 2016. godine sopstveno društvo sa ograničenom odgovornošću pod nazivom "Nove tehnologije u poljoprivredi", sa osnovnom delatnošću, kako ime i sugeriše, istraživanja i eksperimentalni razvoj u biotehnologiji. Međutim, u osnivačkom statutu ovog društva navedeno je da se ono u suštini bavi svim mogućim poslovima: od trgovine do konsultantskih delatnosti, izdavanjem časopisa, pravnim poslovima, keteringom, odnosima s javnošću i komunikacijama, arhitektonskom delatnošću, istraživanjem tržišta, a mogu čak i da čiste zgrade i održavaju okolinu, te da se bave lizingom. To nije sve - preduzeće može da obavlja i druge delatnosti, uključujući i spoljnotrgovinsku. Suštinski, fakultet je uložio dva miliona dinara i osnovao preduzeće nad kojim vrši nadzor, 100 odsto je u vlasništvu i preko njega obavlja mnoge poslove, bez zakonske obaveze da primenjuje javne nabavke, jer Zakon o javnim nabavkama dozvoljava izuzeće ako se nabavka sprovodi putem firme nad kojom se vrši nadzor. 
 
DRI je zaključio da je Poljoprivredni fakultet koristio ovo preduzeće kako bi zaključio 173 ugovora, mimo javnih nabavki i sve to platio 28,2 miliona dinara. Na ovaj način je komercijalizovao preduzeće čija primarna delatnost nije trgovina, već nauka. Tako je npr. Poljoprivredni fakultet ovom preduzeću platio i da održavaju zgrade - 12 miliona dinara.
 
"Fakultet je na ime plate zaposlenima u preduzeću 'Nove tehnologije u poljoprivredi' isplatio iznos od 4,7 miliona dinara, što je za 486.000 dinara više od iznosa osnovne zarade koja je definisana ugovorima o radu zaključenim između preduzeća i zaposlenih. Obračun plate vršen je na osnovu rešenja kojima je direktor 'Novih tehnologija u poljoprivredi' propisivao iznos neta zarade za tekući mesec i na taj način je vršio uvećanje osnovne mesečne zarade utvrđene ugovorima o radu", zaključio je, između ostalog državni revizor. 
 
 
Revizor smatra da ovakvim poslovanjem može da dođe do nenamenskog trošenja novca i preporučuje fakultetu da se drži Zakona o javnim nabavkama.
 
Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica kaže za 021 da, suštinski, fakultet nije radio ništa nezakonito i da osnova za reakciju revizora nema. Ovo preduzeće pomaže fakultetu da brže nabavi sve ono što im je potrebno za rad, bez bojazni da će, zbog dugih postupaka javnih nabavki, neka delatnost fakulteta morati da trpi.
 
"'Nove tehnologije u poljoprivredi', u čijem kapitalu Fakultet učestvuje sa 100 odsto, u toku 2016. godine je u poslovnim odnosima sa Fakultetom ostvarilo prihod u iznosu koji je veći od 80 odsto ukupnih prihoda. U 'Novim tehnologijama u poljoprivredi' nema učešća privatnog kapitala koji ima odlučujući uticaj na donošenje odluka, odnosno sprečavanje donošenja odluka, u skladu sa važećim propisima, odnosno postoji 100 odsto učešće Fakulteta kao ustanove, odnosno Fakultet ima apsolutni odnosno presudan uticaj na strateške ciljeve i na donošnje važnih odluka ovog pravnog lica. Fakultet je od 'Novih tehnologija' nabavljao robu i usluge po cenama koje su niže ili na nivou uobičajenih tržišnih cena, što je u toku revizije računovodstvenih izveštaja Fakulteta utvrđeno od strane Državne revizorske institucije", poručuje Tica.
 
Ovo znači da se od fakulteta ne može tražiti da primenjuje Zakon o javnim nabavkama, dodaje dekan.
 
"Zakonitost poslovanja Fakulteta u ovom slučaju je potvrdio pravnim mišljenjem spoljni stručnjak, advokat Goran Kljajić. U privrednom društvu 'Nove tehnologije u poljoprivredi' je zaposleno 30 mladih ljudi koji su svoje studije završili na Poljoprivrednom fakultetu. Ugovoreni poslovi između privrednog društva 'Nove tehnologije' i Fakulteta predstavljaju, pored ostalog izvore finansiranja njihovih zarada", naglašava dekan Poljoprivrednog fakulteta.
 
Povlašćena deca profesora
 
Deca zaposlenih na Poljoprivrednom fakultetu, inače, ne moraju da plaćaju školarinu kao ostali studenti, koji nisu imali tu sreću da su im roditelji profesori u ovoj ustanovi. Odluku o oslobađanju troškova studija za decu zaposlenih i decu penzionisanih profesora doneo je savet fakulteta krajem 2009. godine, a od tada je ukupno 13 dece oslobođeno plaćanja nekoliko stotina evra školarine svake godine - samo zato što su im roditelji zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu.
 
Kako navodi revizor, na ovaj način, fakultet nije naplatio tj. sebe je uskratio za skoro milion dinara. Inače, deca zaposlenih imaju beneficije i tokom master i doktorskih studija, kad plaćaju samo 50 odsto školarine, zaključio je revizor i dodao da ovakvo poslovanje nije u skladu sa Pravilnikom o troškovima studija i sa Zakonom o visokom obrazovanju. 
 
Međutim, na fakultetu kažu za 021 da imaju pravo da oslobađaju decu profesora školarine jer isto propisuje odluka fakulteta koja nije stavljena van snage donošenjem pravilnika o troškovima, navodi dekan Nedeljko Tica.
 
"Fakultet nije postupao nezakonito. Fakultet je postupio u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju jer se, prema ovom propisu, merila za utvrđivanje visine školarine utvrđuju opštim aktom visokoškolske ustanove. Državna revizorska institucija smatra da su Pravilnikom Fakulteta o troškovima studija stavljene van snage ranije donete Odluke o oslobađanju plaćanja školarine, ali to u donetom Pravilniku nije propisano, odnosno nije na taj način uređeno. Fakultet smatra da se Pravilnikom, kao opštim pravnim aktom, stvara opšta pravna norma, a pojedinačnim aktima kao što je Odluka, donosi se pojedinačna normativna pravna norma kojom se regulišu oslobađanja ili umanjenja školarine za neke kategorije studenata", navodi on.
 
Na pitanje 021 da li smatra da je moralno da se većinska kategorija studenata diskriminiše time što redovno plaća školarinu, dok su deca profesora povlašćena, Tica navodi da on nije doneo odluku, već Savet fakulteta, kojem će predložiti da razmotri da li je u redu da na fakultetu postoji diskriminacija. To znači da, zahvaljujući nalazu revizora i skretanju pažnje na ovu pojavu, ovakva praksa može da se promeni.
 
Dopisivanje sa revizorom
 
Inače, ova neslaganja mišljenja revizora i fakulteta dovela su do aktiviranja i drugih institucija. Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica naglašava za 021 da će insistirati da revizor prizna da je fakultet radio po zakonu - samo ne zakonu koji je revizor posmatrao, dok u DRI stoje iza svojih nalaza i očekuju odazivni izveštaj fakulteta u roku od 90 dana.
 
U odazivnom izveštaju, ustanova mora da napiše šta je sve preduzela da bi otklonila nezakonitosti. Zato u Poljoprivrednom fakultetu sada pišu Ministarstvu finansija i drugim institucijama kako bi dobili potvrde da su radili kako misle da je zakonito. 
 
Ovo je redak slučaj kada se takozvana autonomija visokoškolskih ustanova suprotstavlja nalazima državnog revizora. S obzirom na to da fakulteti dobiju novac od ministarstva i potom su im odrešene ruke, sopstvenim aktima urede poslovanje i ne moraju da brinu da li ih dotiče određeni akt mimo oblasti obrazovanja.
 
Inače, u izveštaju DRI vidi se da je Fakultet zbog nezakonitog otkaza jednoj zaposlenoj u 2016. godini isplatio 1,6 miliona dinara, a na osnovu presude Apelacionog suda. Takođe, vidljivo je i da "Nove tehnologije u poljoprivredi" nije jedino preduzeće u 100 odsto vlasništvu fakulteta, a koje u ogromnom delu služi za nabavke dobara. Postoji i "Centar za unapređenje i razvoj poljoprivrede", sa pretežnom delatnošću tehničkog ispitivanja i analiza, ali može isto tako da radi i niz drugih delatnosti, pa i da čisti zgrade. Osnovano je 12. oktobra 2016. godine.
 
Ostale zaključke revizora - u vezi sa uvećanjima plata profesora, manjkavim javnim nabavkama, pogrešnim evidencijama, pa i u vezi sa organizacijom jedne apsolventske večeri mimo zakona, čitajte u celovitom izveštaju DRI OVDE.
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Nebojša
  16.02.2018 01:04
  Upucenom
  Dragi moj Upućeni, ocigledno ne citas sta sam pisao a komotno mogu da kazem da sam ekspert na tu temu a da se ja pitam bilo bi sasvim drugacije.
  Iz Vaseg pisanja je ocigledno da ste laik na ovu temu i da glumite postenjacinu a o pripremi tendera pojma nemate i navodite primere koji govore koliko imate dodira sa biznisom.
  Prvo svuda u svetu finansije i upravljanje fakultetom vode menadzeri a ne profesori koji o tkme pojma nemaju pa zato mi u NS imamo razne TICE, Milkove, Doroslovacke,......
  Znate vi odlicno kako se muti samo ste nasli pogresnog i nestrucnog da vas pokrije.
  Procenjena vrednost je Vaša a ne od ponudjaca kao i tehnicki opis. Samo vi zelite NASLIKANO pa vas to muči i zelite da baratate kešom
  Dovoljno je uporediti prihode i rashode i nacin zivota sa primanjima svih vas i lako se uocava odakle vam pare. Samo ravunate kraduckacete i nece niko videti za razliku od mnogih pa i gradskih tendera gde se uzima barem duplo. Njih niko ne dira a vas su eto pronasli. A recimo za PU Nasa radost objedine u istu nabavku i papir i kuhinjski pribor i racunare i posteljinu i sve moguce i postave uslovda ga ispuni njegov ponudjac pa cena bude najmanje 2 puta skuplja od realne. Ovakvih primera je bezbroj.
  Za vas i slicne prevarante i pijavice na ledjima naroda sam svakako moralna velicina i nocna mora koja vas smatra za gore od najgoreg korova
 • novosadjanin
  15.02.2018 23:43
  slusaju Velju ?
  Svi na vlasti po malo kraduckaju a neko se zaprica pa uzme malo vise ???
 • Nikola
  15.02.2018 11:16
  Pitanja za dr dekana
  Dekane, ako vam je to uposte pravo ime, da li moze ta vasa nova firma za nove tehnologije da uradi neko ciscenje kod mene u zgradi...nakupilo se djubreta katastrofa.

  Ako posaljete decu profesora da obave posao placam duplo.

  Hvala unapred
 • Деран
  15.02.2018 05:22
  @Upućeni
  Не знам колио треба бити ретардиран па не укапирати да се мој коментар односи на висину провизије фирме коју је основао Пољопривредни факултет.

  Управо преко те фирме се пљачка факултет.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest