Gradski štab: Očekuje se nevreme, dogovoren operativni plan za sve službe

Povodom najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda i upozorenja Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, u Gradskoj kući je održan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije i operativnog tima za odbranu od poplava.
Sastanak je usledio jer su danas i u subotu na snazi crveni i naranžasti meteoalarm.
 
Upozorenje se odnosi na veću količinu padavina koja će biti praćena olujnim vetrom i gradom. Zaklјučeno je da je "neophodno preduzeti sve potrebne mere kako bi se pravovremeno reagovalo i kako bi se sprečile negativne posledice".
 
Predočeno je koje su mere preduzete od momenta dostavlјanja upozorenja od strane Uprave za vanredne situacije, kao i mere koje će biti preduzete u toku današnjeg dana.
 
Na sastanku je "dogovoren detalјan operativni plan za sve komunalne službe na teritoriji grada i ostale relevantne subjekte, kao i za javna vodoprivredna preduzeća, u cilјu njihovog angažovanja u slučaju odbrane od poplava i dati su nalozi javno-komunalnim preduzećima za preventivni obilazak terena".
 
Završena odbrambena linija grada
 
Takođe, postavljanjem ankera na prostoru Luke Novi Sad, završena je poslednja faza rekonstrukcije odbrambene linije Novog Sada za odbranu od ekstremno visokih vodostaja Dunava. 
 
Raniji radovi su trajali od 2008. do 2012. godine, a obuhvaćene su lokacije na levoj obali Dunava u gradskoj zoni u dužini od 2,35 km i 4,2 km na desnoj obali kanala Novi Sad-Savino Selo, od ušća kanala u Dunav do hidročvora Novi Sad. Ugradnja ankera za montažu mobilne opreme izvedena je u dužini od oko 560 metara. 
 
Na formiranu podlogu, u slučaju nepovoljne hidrološke situacije, moguće je za nekoliko sati postaviti stubove i zatvoriti ih aluminijumskim talpama, navode u "Vodama Vojvodine". Ovako kompletirana odbrambena linija, sa ostalim postojećim objektima, trebalo bi da štiti Novi Sad od velikih voda Dunava. 
 
Vrednost radova na postavljanju ankera mobilne opreme iznosi oko 14,5 miliona dinara, a izvedeni su u roku od 90 dana.
  • deki

    07.07.2018 23:22
    @Nemanja dok traje nevreme svejedno je dal si u minhenu,atlanti,becu il novom sadu, plivas
  • Nemanja

    07.07.2018 12:46
    @deki

    A dok traje nevreme svi da plivamo, jel da?
  • /

    07.07.2018 12:21
    /
    e kada '@' senvicari optuzuju druge da su sendvicari

    za sada je rad sluzbe na nivou a to je zato sto su se uspesno izborili sa rosom
    za dalje cemo videti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti