Tretmani protiv komaraca u Novom Sadu zbog virusa Zapadnog Nila

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", do 10. jula registrovano je 11 obolelih od groznice Zapadnog Nila.
Tretmani protiv komaraca u Novom Sadu zbog virusa Zapadnog Nila
Foto: Pixabay
Reč je o osam muškaraca i tri žene, starosti od 43 do 83 godine. Oboleli su iz Južnobanatskog okruga (pet), Beograda (četiri), Južnobačkog okruga (jedan) i Podunavskog okruga (jedan).
 
Kako poručuju u novosadskoj "Ciklonizaciji", u utorak 10. i sredu 11. jula sprovedena je još jedna serija kombinovanih vazduh – zemlja tretmana u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca. 
 
Ovom serijom tretmana iz vazduha su obuhvaćene zaštitne zone uz Dunav u Novom Sadu i Beočinu, dok je ostatak teritorije obuhvaćen tretmanima sa zemlje.   
 
Sistematsku akciju "Ciklonizacija" sprovodi u saradnji sa gradskom upravom, a iz ovog preduzeća podsećaju da je ona kontinuirana tokom cele sezone i da su ove godine prvi tretmani izvedeni već u aprilu, mesec dana ranije nego što je to uobičajeno, a zbog specifičnih vremenskih uslova. Akciju čini stalni monitoring brojnosti komaraca na celoj teritoriji grada, larvicidni biološki i hemijski tretmani, kao i tretmani protiv odraslih komaraca iz vazduha, sa zemlje i sa vode, navode u preduzeću.
 
"Takođe, vodeći računa o zdravlju građana i uvažavajući činjenicu da je u našoj zemlji od 2012. godine i zvanično registrovana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila, Novi Sad je jedan od retkih gradova koji izdvaja i resurse za kontinuirano praćenje brojnosti i zraženosti komaraca tokom cele sezone i na teritoriji celog grada. 'Ciklonizacija', u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, redovno tokom sezone šalje uzorke komaraca na analizu. Iako se zaraženi komarci očekuju tek u drugoj polovini jula, a prvi slučajevi oboljevanju ljudi u avgustu, ove godine zaraženi komarci su detektovani već u uzorcima iz druge polovine juna. Očigledno je da izmenjeni vremenski uslovi koje beležimo ove godine – vrelo proleće, a potom kišno, ali toplo leto, pogoduju bržem razvoju ovog virusa i kod ptica kao rezervoara i kod komaraca kao prenosnika ovog virusa na ljude. Takođe, moguće je da rezervoar virusa nisu više samo ptice selice, već da se on odomaćio i kod ptica na ovom prostoru", navode iz "Ciklonizacije". 
 
Kako kažu, građani treba da da budu svesni da je ovaj virus tu i da neće nestati. Zvanično je detaktovan 2012. godine, mada su stručnjaci i godinama ranije upozoravali da je on tu. Već 2013. godine u Srbiji je zabeležena najveća epidemija obolelih od virusa Zapdnog Nila na teritoriji Evrope. 
 
Jedina efikasna zaštita stanovništva je sistematsko suzbijanje komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritičnog nivoa. Zato se, bar kada je reč o Novom Sadu, nevezano da li je reč o lokacijama na kojima su pronađeni zaraženi komarci, tretmani izvode konktinurano na svim lokacijama čim monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca, podsećaju iz "Ciklonizacije".
 
Od 2012. godine do 2017. godine u Srbiji je registrovano 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba. Većina inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome, dok manji broj zaraženih ima simptome slične gripu. Prema navodima lekara, kod manje od jedan odsto zaraženih javljaju se meningitis i encefalitis.
  • ime

    17.07.2018 09:35
    Novo naselje je pogodno za komarce iz razloga sto se komarci neredovno prskaju, sto su nam podrumi puni vode, sto je na mestu izgradnje Tus bazena ostao samo bazen za komarce, sto nam je blizu deo iza Uradi sam koji se ne kosi, kao i deo prema pruzi...
  • Z

    17.07.2018 08:59
    Komarac, laž
    Prskanje je preventiva vec razvijenim jedinkama možemo samo da ih fizički ubijemo prskanje je protiv larvi inace laik bez zaposlenja ako su lagali mene i ja lažem Vas
  • NEla

    17.07.2018 08:56
    podrumi
    Poštovani stanovnici Novog naselja! Pogledajte malo u svoje podrume. Ukoliko u njima imate vode, biće i komaraca! U izobilju. I uletaće samo u vaše stanove. Radius kretanja kućnih komaraca nije veći od 50 metara. Prvo isušite podrume ili tražite od Ciklonizacije preparate - tablete koje i sami možete pobacati jednom nedeljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.