Tužbe stomatologa ojadile novosadski Dom zdravlja, ročišta ekspresno završena

Četiri doktora stomatologije, specijalista stomatološke protetike i tri zubna tehničara tužili su Dom zdravlja "Novi Sad" zato što su, naredbom Vlade i Ministarstva zdravlja, u postupku racionalizacije 2015/16. godine, proglašeni za tehnološki višak.
Tužbe stomatologa ojadile novosadski Dom zdravlja, ročišta ekspresno završena
Foto: 021.rs
Svi su pravosnažnim presudama Osnovnog suda u Novom Sadu nedavno vraćeni na posao, a po osnovu sudskih presuda, ustanova je do sada isplatila 4,5 miliona dinara.
 
Ovo je jedan od dva primera da je dom zdravlja sprovodio naredbu koja je stigla "s vrha", a da ga je ista skupo koštala i nastavlja da ga košta na desetine miliona dinara. Pri tome, ustanova nema drugu opciju nego da sprovodi odluke Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, ali je primetno da sud ne deli mišljenje iz rešenja i naredbi države - jer iste ukida.
 
Tako je 2006. godine Ministarstvo zdravlja donelo Pravilnik o načinu isplate zarada stomatolozima, kojim određeni broj stomatologa nije mogao da prima platu na teret RFZO, već isključivo po tržišnim principima. Njihova plata računala se u procentima, u odnosu na usluge koje su uspeli da naplate pacijentima. Međutim, Ustavni sud 2013. godine ovaj pravilnik proglašava neustavnim i nezakonitim, nakon čega svih 80 stomatologa na tržištu rada, koje je isti pravilnik zadesio, podnose tužbe za poništaj aneksa ugovora o radu i ekspresno dobijaju slučajeve na sudu. 
 
U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu za 021 da su ovi stomatolozi, nakon poništaja aneksa, podneli nove tužbe i to za naknadu štete zbog izgubljene zarade, na šta su imali potpuno pravo. Međutim, ustanova tvrdi da su sudski postupci završeni neverovatno brzo i isključivo na njenu štetu.
 
"Reč je o ekspresno završavanim ročištima, zbog čega smo sumnjičavi i u procepu između države, čije odluke i Zakone poštujemo i sprovodimo, i suda. U sudskoj praksi nije zabeleženo donošenje presude u danu, bez obzira na mogućnost žalbe u roku od osam dana. Žalili smo se svim instancama na ovu temu i proces je u toku, a mi verujemo u pravnu državu i rešenje spora po pravu, u našu korist", kažu u Domu zdravlja za 021.
 
Zbog ovih dešavanja, dom zdravlja je godinama u finansijskim problemima, a sve sudske postupke finansira iz sopstvenih sredstava. Kako dodaju u ustanovi, sporovi koji su ih najviše koštali nemaju veze sa sadašnjim rukovodstvom, jer najveći deo njih datira iz 2006. godine, a na osnovu odluka tadašnjeg menadžmenta, po nalogu tadašnjeg resornog ministarstva.
 
"Sve sudske sporove, unazad dve godine, preuzelo je Gradsko javno pravobranilaštvo. Uprkos svim problemima, Dom zdravlja 'Novi Sad' nikada nije bio u blokadi i sve svoje obaveze blagovremeno izmiruje te je, bez ikakvog razloga, žrtva zatečenog stanja", poručuju u Domu zdravlja za naš portal.
 
Inače, nisu svi tehnološki viškovi tužili ustanovu. Za višak je proglašeno, osim pomenuta četiri doktora stomatologije i specijaliste stomatološke protetike, ukupno sedmoro zubnih tehničara, ali četvoro je odlučilo da ne tuži ustanovu.
  • Posmatrac

    25.07.2018 01:10
    @osteceni
    Ne, nego ti ne razmisljas objektivno. Jedan mlad lekar se po redovnom skoluje 6 godina + 6 meseci staza, i onda se od njega ocekuje da dodje i da drzi svecu matorim lekarima koji vise nemaju volje da pregledaju pacijente. A isti taj mladi lekar treba da zivi od cega? Pa ako su tako iskusni, i vispreni, neka u jednom momentu odu u privatni sektor.
    P. S. Doticni automobil, ako mislimo na isti je land rover, a ne range, koji je kupljen polovan, sticajem okolnosti znam da je uvezen. Nikoga ne branim, samo nemojte napadati kada nije istina. A propo ministarstva, to isto ministarstva ne zanima koje su posledice po ustanovu, ima mnogo "dobrih" direktora koji ne zele da otpuste radnike, ali ako to ne ucine bice smenjeni, a sta to onda znaci za njih I njihove porodice? Doci ce drugi koji ce dobiti ultimatum i pristace. Koliko mi se u ovoj prici cini, isti taj DZ je svima uredno platio pa po cenu da ode u bankrot. Tako da, mi prijatelju vec zivimo u anarhiji, sam si to rekao recenicom u kojoj lekar specijalista ne moze u se stoj deceniji zivota da kupi nov auto, pa ni na kredit.
  • oooo

    24.07.2018 18:26
    o9ooo
    Nisu oni ojadili dom zdravlja vec drzava sa sve direktorom
  • gari

    24.07.2018 15:14
    @VladaN lupetas zesce, procitaj malo pre 14 godina, alo prika, da te potsetim da je onda ministar pravosudja bio pok. nosati advokat i da je izjavio zvanicno da je sve sudije koje su ga zvale da se izvinjavaju ( a samo su postovale tadasnje zakone) ostavio (citaj poslusne) a ostale pocistio, dobili smo sudije po izboru dos-a sa prosecima izmedju 6-7, a 8+ godina studija, a slag na tortu je izvela nata ds mesarevic reformom sudstva i sad imamo bangavog i sipljivog konja al nemozemo da ga zamenimo, jest ocajan al je proglasen nedodirljivim, rak rana sistema a sta preduzeti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti