Uklanja se azbestni krov sa OŠ "Dušan Radović" na Slanoj bari

Sa Osnovne škole "Dušan Radović" na Slanoj bari biće uklonjeno 1.700 kvadratnih metara azbestnog krova.
Trenutno se sprovodi javna nabavka, a nakon zaključenja ugovora krenuće se u radove. Osim uklanjanja azbestnog krova u tender je uključena i ugradnja toplotne pumpe, pa je vrednost radova procenjena na nešto više od 35 miliona dinara, kako se može videti u planu javnih nabavki za ovu godinu.
 
U konkursnoj dokumentaciji zahteva se da azbestni pokrivač bude uklonjen na bezbedan način i da se odnese na deponiju koju odredi investitor. Kako se može videti, potrebno je ukloniti 1.704 kvadratna metara azbestnog krova.
 
Izvođač radova će imati rok od 60 radnih dana od trenutka uvođenja u posao da završi sve radove, zbog čega u OŠ "Dušan Radović" još uvek ne znaju da li će školska godina u objektu u Čenejskoj ulici početi na vreme, dodajući da nisu imali velikih problema zbog azbestnog krova.
 
"Međutim, već je došlo vreme da se krov menja, jer je prošle godine bilo punih 50 godina otkako je izgrađena školska zgrada. Došlo je vreme da azbestni krov mora da se menja. Da li će školska godina početi na vreme, to ne mogu da vam kažem, zato što još uvek ne znamo kada će početi radovi, jer je tender u toku. Roditelji i deca će biti na vreme obavešteni o svemu, a u krajnjem slučaju, nekako ćemo mi organizovati nastavu, zato što imamo još dva objekta, pa ćemo se snaći", kaže za 021.rs direktorka škole Slavoljupka Mihajlović.
 
Ova škola se obratila Gradu sa molbom za uklanjanje azbestnog krova, nakon čega su im odobrena sredstva iz gradskog budžeta. Međutim, u Gradskoj kući nisu odgovorili na pitanja 021.rs koliko je ukupno izdvojeno novca za uklanjanje azbestnih krovova sa objekata u Novom Sadu u 2018. godini, kao ni to da li se zna koliko ima ovakvih objekata.
 
Na azbest u novosadskim školama skrenuta je pažnja javnosti pre pet godina, kada je analiza uzorka građevinskog materijala iz Elektrotehničke škole potvrdila prisustvo tog materijala na krovnom pokrivaču. Mediji su tada prenosili nepotvrđene informacije da bi azbest mogao da bude jedan od razloga zbog kojeg je šest profesora obolelo od karcinoma.
 
Tada je najavljeno da će azbestne krovne ploče biti uklonjene sa svih škola u Novom Sadu. Gradski zvaničnici u tom momentu nisu raspolagali sa podacima o tome koliko je još škola u Novom Sadu pokriveno azbestnim pločama, zbog čega je upućen poziv direktorima da se obrate Gradu kako bi se napravila evidencija i kako bi se razradio plan koliko bi novca bilo potrebno za njihovo uklanjanje.
 
Azbest je jedan od kancerogenih materijala. Udisanje azbestne prašine može da izazove oštećenje pluća i rak. Danska je još 1972. godine zabranila korišćenje azbesta kao izolacionog materijala, dok je od 2005. godine na nivou Evropske unije zabranjena prizvodnja i potrošnja svih vrsta azbesta i proizvoda od ovog materijala. 
 
Potpuna zabrana proizvodnje azbestnih vlakana u Srbiji na snazi je od 2011. godine, a tek od 2015. zabranjeno je korišćenje proizvoda koji sadrže ova vlakna. 
  • Sanja

    23.07.2018 17:12
    Bilo je vreme!!!
    Konačno i na Klisi nešto da se uradi po pitanju najveća škola u Srbiji.
    Nadamo se da će promeniti i prozore koji su stari pedeset godina koliko i škola.
    Neophodni su i klima uređaji jer se ne može disati u hodnicima i učionicama.
    Pozdrav od roditelja čija su deca učenici škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti