Planovi za Mišeluk 3: Interventni pult, vrtići i škole, novi pešačko-biciklistički most

Interventni pult, osnovna i srednja škola, dom za starije, dom zdravlja, kulturni centar, ali i verski kompleks samo su neki od planova za Mišeluk III, komunalno neuređeni prostor od 119 hektara na sremskoj strani Novog Sada.
Planovi za Mišeluk 3: Interventni pult, vrtići i škole, novi pešačko-biciklistički most
Foto: 021.rs
Gradski urbanisti stavili su na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije središnjeg dela mišelučkog platoa, severoistočno od produžetka pravca sa Mosta slobode, između železničke pruge, puta za Rumu i planirane saobraćajnice na granici prema Mišeluku I. 
 
Osnovna karakteristika ovog lokaliteta je komunalna neopremljenost, koja je jedan od najvećih razloga što dosadašnja planska rešenja nisu realizovana, navode u nacrtu urbanisti. Najveći deo je neizgrađeno građevinsko zemljište, koje se koristi za manju poljoprivrednu proizvodnju. 
 
Prostor će prevashodno biti namenjen porodičnom stanovanju, ali će određeni deo biti namenjen privatnom biznisu, smeštaju javnih službi i javnim površinama poput parkova, sportskih terena i dr. Uzete su u obzir i inicijative građana koje se odnose na urbanističke planske odrednice za prostor u obuhvatu plana.
 
Ceo prostor podeljen je na pet prostornih celina. 
 
Prva celina formirana je uz Ulicu Dinka Šimunovića, paralelno sa prugom Petrovaradin - Beočin i skoro u potpunosti će biti namenjena porodičnom stanovanju. Zapadno od ulice se planiraju kompleksi za merno-regulacionu stanicu, vrtić, interventni pult i javne slobodne površine.
 
Druga celina zauzima istočnu padinu mišelučkog platoa, koja se spušta prema putu za Rumu. Preovlađuje namena porodičnog stanovanja i javnih zelenih površina, ali se planira i jedan vrtić i prostor za lokalnu upravu.
 
Treća celina zauzima potez uz put za Rumu i u potpunosti će biti namenjena porodičnom stanovanju sa radnim aktivnostima.
 
Četvrta celina, na centralnom delu mišelučkog platoa, namenjena je višeporodičnom stanovanju. Planiraju se vrtić, osnovna škola, dom za stare, rekreativna površina, park uz kompleks verskog objekta, kao i pijaca. Planira se i srednja škola, dom zdravlja i kulturni centar.
 
Peta celina obuhvata zelene i rekreativne površine uz glavnu mišelučku saobraćajnicu. Manja slobodne površine u pojasu uz glavnu mišelučku saobraćajnicu namenjuje se zaštitnom zelenilu.
 
Plan obuhvata izgradnju tri kompleksa vrtića zato što je ustanovljeno da ih neće biti dovoljno na Mišeluku I i II. Osnovna škola planira se u osmom bloku, sa maksimalnim kapacitetom od 800 učenika.
 
Srednja škola biće u severnom delu, uz Mišeluk I, sa kapacitetom 800-900 učenika. Planom je predviđeno da škola mora da ima salu za fizičko.
 
Planirani dom zdravlja trebalo bi da opsluži ceo prostor Mišeluka. Potrebno je obezbediti najmanje 3.500 kvadrata za objekat spratnosti P+3, dok će posebnu celinu činiti interventni punkt. Naime, u njegovom sastavu planira se vatrogasna stanica, hitna pomoć i policijska stanica, a sve to na 0,49 hektara. 
 
 
Kada je reč o saobraćaju, planom su definisani koridori primarne saobraćajne mreže preko koje će se distribuirati najveći deo motorizovanog saobraćaja sa ovog područja, a najvažnije su: glavna mišelučka saobraćajnica, Ulica Dinka Šimunovića, saobraćajnica koja povezuje DP 21 i Ulicu Dinka Šimunovića i saobraćajnica koja povezuje Mišeluk I sa Mišelukom III, odnosno Mišelukom II. Uvešće se javni gradski prevoz, a planira se i formiranje nekoliko kružnih raskrsnica na primarnoj saobraćajnoj mreži koje su, predviđa plan, u toku izgradnje nešto skuplje, ali u eksploataciji znatno bezbednije i jeftinije u odnosu na klasične "krstaste" raskrsnice. 
 
Planom je predviđena i izgradnja pešačko-biciklističkog mosta koji će povezivati Mišeluk II sa Mišelukom III. Širina mosta je osam metara, a treba da sadrži pešačku i biciklističku stazu, svaka minimalne širine tri metra. 
 
Planom se zadržava postojeća železnička pruga Petrovaradin - Beočin, s tim što se planira njena rekonstrukcija i modernizacija.
 
Plan je na javnom uvidu do 16. avgusta u prostorijama Urbanizma i Mesne zajednice "Petrovaradin".
  • M

    04.03.2022 16:19
    Jednog lepog dana 55.377. Godine
  • M

    04.03.2022 16:18
    Jednog lepog dana 55.377. Godine
  • \/

    25.07.2018 08:07
    Sremska strana Novog Sada?????? Pa ja koliko znam, to je Petrovaradin, i Sremska Kamenica spada pod opštinu Petrovaradin koja se nalazi na teritoriji Novog Sada, tako ste pričali izgleda do sada kada je neko nameračio da pokupuje zemljište, pa je to sada Novi Sad. Koliko vidim Kamenica ima i tendenciju da postane Liman 5, a Cocke bi mogle onda biti Liman 6.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti