Na Novom naselju će se graditi dvorana i stadion za atletiku

Gradska uprava stavila je na javni uvid urbanistički plan dela Novog naselja gde će se graditi atletski stadion i dvorana, i raspisala tender za izbor projektanta ovih sportskih objekata, saznaje 021.rs.
Na Novom naselju će se graditi dvorana i stadion za atletiku
Foto: Google maps (lokacija gde će se graditi)

Ovim potezima Novi Sad je pokazao da je spreman da omogući lokalnim atletičarima, ali i ostalim poklonicima ovog sporta iz Srbije, da dobiju odgovarajući objekat za takmičenja i treninge, jer u Novom Sadu trenutno nema tih uslova ili će uskoro ostati bez mesta za treninge.

Naime, gradnja ovih sportskih objekata na Novom naselju je donekle i posledica najave da će stadion "Karađorđe" nakon najavljene rekonstrukcije ostati bez atletske staze, a zbog gradnje obližnjeg tržnog centra "Promenada" već su nestali tereni koje su atletičari koristili.

Kako 021.rs saznaje, sportski centar za atletičare bi trebalo da se gradi severno od Bulevara vojvode Stepe, iza postojećih privrednih objekata, a skoro pored stambenog kompleksa koji se tu već gradi i koji će narednih godina biti dopunjen zgradama sa stanovima prvenstveno namenjenim za pripadnike snaga bezbednosti. U pitanju je zemljište koje se sada nalazi u sklopu kompleksa kasarne "Jugovićevo", a država je ranije pokazala spremnost da se te površine prodaju Gradu za gradnju zgrada, škole, vrtića i sportskih sadržaja.

Grad je još ranijih decenija, što se vidi i iz generalnih planova, planirao da na tom prostoru gradi razne sportske objekte. Kako se 021.rs uverio, u konkursnoj dokumentaciji, kao i u planu, navodi se da će tu biti izgrađena atletska dvorana visine do dva sprata, atletski stadion, pomoćni tereni, staze za zagrevanje, prostori za dečiju atletiku i igrališta, parkinzi, pešačke i kolske komunikacije, kao i prostor za druge sportove kao što su tenis, mali fudbal, trim staza i slično.



Uz sve ove objekte planiraju se prateće tehničke, sanitarne i servisne prostorije uz okolne zelene površine. Prema planu, od oko 12.000 kvadrata prostora za sportski centar, oko 60 odsto će biti sportski sadržaji, a ostatak zelene, slobodne površine, kao i parkinzi.

Dvorana za atletiku će imati ovalnu atletsku stazu od 200 metara sa šest staza, stazu za sprint, zaletište za skok u vis, skos s motkom, dva zaletišta za skok u dalj i troskok i prostor za bacanje kugle. Kapacitet će biti od 1.500 do 2.500 sedećih mesta, uz mogućnost ubacivanja i montažno-demontažnih tribina. Dvorana će imati i funkcionalnu vezu sa atletskim stadionom, a unutra će biti smeštene i svlačionice, toaleti i kupatila, administracija, kao i manje sale za gimanstiku, aerobik, teretanu, te uslužne i ugostiteljske delatnosti.

Atletski stadion će biti veći i imaće površinu do 2.800 kvadrata i do 5.000 sedišta sa ovalnom stazom od 400 metra sa osam trkačkih traka, stazom za stiplčez, prostor za skok u vis, prostor za skok s motkom, prostor za dva skoka u dalj i troskok i prostor za bacanje kugle, diska, kladiva i koplja.

U konkursnoj dokumentaciji UGZI od projektanta atletskog stadiona posebno traži da ovaj objekat bude jednostavne i nepretenciozne arhitekture, oblikom uklopljen u arhitektutu Novog naselja, ali da opet doprinese stvaranju novog identiteta ovog dela grada koji još neizgrađen i neuređen.

Uz sve građevinske standarde koji se zahtevaju za projektovanje ovog atletskog sportskog kompleksa, UGZI je u konkursnoj dokumentaciji posebno ubacio i dokumentaciju Atletskog kluba "Vojvodina" koji je izneo šta sve treba da sadrži ovaj sportski kompleks kako bi se ispoštovali strogi uslovi IAAF-a (Međunarodne asocijacije atletskih federacija), neophodni za održavanje takmičenja. 

Procenjena vrednost tendera i projektovanja je 15 miliona dinara. Za sada nije poznato koliko bi mogla da košta izgradnja atletskog stadiona, dvorane i ostalih sadržaja, kao i kada bi to moglo da usledi.

Ipak, da će to možda uslediti već sledeće godine, verovatno uz finansijsku podršku Republike i Pokrajine, jer je ovo sadržaj koji se tiče sporta u celoj Srbiji, govori i to što UGZI planira da uskoro sprovede tender za projektovanje saobraćajnih površina za potrebe sportskog centra i za to je iz budžeta obezbeđeno više od šest miliona dinara. Kao reper za eventualnu vrednost ovih radova može se navesti primer atletskog stadiona u Novom Pazaru koji je otvoren prošle godine, a koji je, kako su tada preneli mediji, koštao oko 140 miliona dinara.

  • precistaci vode

    10.08.2018 09:24
    ne trebaju
    nek cisti kome treba?
  • B

    09.08.2018 14:45
    @Nikola
    Pa sto si se odselio sa naselja kad je tako dobro? Svima vam san da kupite gajbu na limanu, pa onda kad pobegnete sa naselja krenete sa spikom kako je naselje super..
  • LimanacNS

    09.08.2018 12:19
    @Rastibudjilizovani
    Dobro, izvinjavam se. Započeti su radovi u septembru 2017., a završetak je planiran za sledeću godinu. Znači, već za dve godine od početka radova, čas posla nikne park. Samo da ne moraju ponivi da krče rastinje koje im nikne do jeseni ove godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti