FOTO: Podbara u mraku - nefunkcionalna javna rasveta u većem delu naselja

Dok se očekuje da će stanovnici dela Podbare oivičenog Beogradskim kejom, ulicama Marka Miljanova, Miloša Bajića, Daničićevom i Zlatne grede dobiti novu javnu rasvetu u skorije vreme, njihove komšije iz Skerlićeve, Matice srpske, Belih njiva, Petra Kočića, Koče Kolarova i drugih podbarskih i almaških ulica moraće još neko vreme da žive sa dotrajalom, nefunkcionalnom ili nepostojećom javnom rasvetom.
FOTO: Podbara u mraku - nefunkcionalna javna rasveta u većem delu naselja
Foto: 021.rs
Građani Podbare koji stanuju u kraju omeđenom ulicama Nikole Pašića, Temerinskom, Venizelosovom, Filipa Višnjića, Marka Miljanova, Zemljane ćuprije i Skerlićevom u večernjim časovima suočavaju se sa mračnim putevima koji vode do njihovih domova.
 
Svetla na većem delu bandera uopšte ne rade, zastarela su, negde su svetiljke ugrađene na kuće, a i od njih svaka druga nije u funkciji. Veliki problem predstavlja i to što su putevi i trotoari u ovom delu grada izuzetno loši tako da građani bez dobrog osvetljenja ne mogu da vide rupe na putevima. 
 
Tako, na primer, u ulici Zlatne grede postoji rupa na asfaltu prečnika nekoliko desetina centimetara koja, iako obeležena, predstavlja opasnost u mraku. U Svetosavskoj ulici takođe postoje slične opasnosti, a u delu ulice Matice srpske od Svetosavske do Baranjske nemoguće je šetati bez baterijske lampe ili telefona.
 
Olivera I. iz ulice Bele njive kaže za 021.rs da su u ulici srećni kada radi jedno svetlo jer tada se bar nazire put.
 
"Obično ne radi ni jedno jedino svetlo, jedino što pomaže je osvetljenje iz ulaza zgrada ili mobilni telefoni. Uz mnoge druge probleme koje u ulici imamo, kao što su nedostatak parkinga i uzan put za dvosmerni saobraćaj, nefunkcionalna javna rasveta je šlag na torti", kaže ona.
 
Stanari Skerlićeve, Petra Kočića, Save Vukovića i Svetosavska su se takođe žalili na javnu rasvetu, međutim, za sada, iz grada ostaju gluvi na njihove zahteve.
 
"Sramota je što u ovom znamenitom delu grada ne vidimo prst pred okom dok se novac ulaže u kojekakve nebodere i luksuzno stanovanje. Ovaj problem traje već godinama i niko to ne rešava. Još, uz sve ove radove koji trenutno traju, čudo je kako već neko nije upao u rupu. Ja se redovno saplićem o smeće, nameštaj i kutije razbacane oko kontejnera na ulici, jer ne mogu da vidim šta je ispred mene", ogorčen je Milan K. stanar ulice Koče Kolarova.
 
Vlasnik motela na Podbari kaže da u toku noći nestane svetla po 15 puta na deset minuta, pa se tako dešava da prolaznici vikendom, podstaknuti zaštitom mraka, lome prozore na kući.
 
U međuvremenu, planira se rekonstrukcija javne rasvete u drugom delu Podbare, odnosno u ulicama Dušana Vasiljeva, Episkopa Visariona, Žarka Vasiljevića, Šumadijskoj, Đorđa Jovanovića, Stevana Milovanova, Aleksandra Tišme i Kozačinskog, a krajem prošle godine najavljena je i sveobuhvatna rekonstrukcija javne rasvete na Podbari.
 
Saobraćajne površine i hidrotehnička infrastruktura takođe su deo problema ovog istorijskog jezgra grada.
 
"Preduslov za izvođenje radova na izgradnji javnog osvetljenja na Podbari jeste rekonstrukcija postojeće dotrajale vodovodne i kanalizacione mreže u ovom naselju što je u nadležnosti JKP "Vodovod i kanalizacija". Postupak javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije saobraćajnih površina u ulicama Save Vukovića, Zlatne grede, Skerlićevoj, Svetosavskoj, Sterijinoj, Baranjskoj, Daničićevoj, Milovana Vidakovića i Matice srpske biće pokrenut uskoro, što će biti praćeno i projektom javnog osvetljenja u tim ulicama", navode za 021 u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.
 
Oni dodaju da, kada tehnička dokumentacija bude u potpunosti završena, moći će da se planira i sama realizacija radova na osvetljenju koji će se izvoditi sinhronizovano sa radovima na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže.
 
  • Gagarinova

    15.08.2018 14:07
    Gagarinova
    Rasveta u Gagarinovoj ulici je katastrofa
  • Šišmiš

    15.08.2018 11:55
    Mrak pao!
    Prođite Limanom... neke bandere ne rade godinama! Svaka druga je van funkcije. To je slika i prilika ove vlasti. Šest godina vladaju, jedva su tri rupe zakrpili, pa i za to je bilo kašnjenje godinu do dve. Rade se samo veliki "zalogaji". A penzosi kače sliku predsednika... nisu u takvom transu bili ni kada im je Slobodan Milošević kuvao mozgove onim velikosrpskim glupostima.
  • Nash bridges

    15.08.2018 08:54
    Mark u ns u
    Kako radim u taksiju recicu sledece nije bilo svetla na celoj podbari, jevrejska deo bul.oslobodjenja , deo m.pipina itd jel i to dotrajalo , grad pun stranaca a mi ni sijalicu nemamo recicu samo
    E moj novi sade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.