Azijski tigrasti komarci prvi put pronađeni u Novom Sadu

Azijski tigrasti komarci prethodnih dana prvi put su pronađeni u Novom Sadu.
Azijski tigrasti komarci prvi put pronađeni u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Osam jedinki pronađeno je u parku kod Železničke stanice, a jedna je otkrivena u Futoškom parku.
 
Reč je o invazivnoj vrsti komaraca, poreklom iz jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina pojavljuje po Evropi. Selidba tih komaraca i njihovo širenje u druga područja posledica je povećanog i ubrzanog prometa robe u svetu, ali i izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina.
 
"Tigrasti komarci su ranijih godina otkriveni u našem okruženju, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će se pojaviti i na našim prostorima", objašnjava za "Dnevnik" Dario Aćimović iz "Ciklonizacije".
 
Kako navode, tigrastim komarcima je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Oni su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju "krvnog obroka".
 
"Ovaj komarac pored našeg urbanog komarca, prenosi virus Zapadnog Nila. Da bi se suzbilo širenje te invazivne vrste, 'Ciklonizacija' je odmah uradila zaprašivanje", kaže Aćimović.
 
Stručnjaci sa univerziteta u Liverpulu su još 2012. godine upozorili na to da klima na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti. 
  • ma ajde

    16.08.2018 12:51
    A da
    A kontejneri sa njihovom robom prolaze bez pregleda na carinama a o zaprasivanju istih se ni ne pomislja. Strasno
  • Badza

    15.08.2018 17:05
    Krvopije
    ateriraju kao migovi. Pojacajte to zaprasivane..ne vidimo vas ni na nebu ni na zemlji.nesto ste zatajili. Da nije i vas avion odleteo za Bgd. Lose nam se pise.i ovako ima ih bez pola mozga i kad ga zarazi tigrasti...dividjenja..srecan put
  • ajoj

    15.08.2018 16:49
    ajoj
    Pa hajde poprskajte ih vise....da li ste normalni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti