Univerzitet u Novom Sadu napredovao na Šangajskoj listi, pad na EECA rangiranju

Univerzitet u Novom Sadu našao se među 1.000 najboljih univerziteta u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi.
Univerzitet u Novom Sadu napredovao na Šangajskoj listi, pad na EECA rangiranju
Foto: 021.rs
Za razliku od prošle godine, kada je bio zastupljen u dve oblasti, ove godine Univerzitet u Novom Sadu našao se na Šangajskoj listi u tri oblasti.
 
Mesto među 150 najboljih zadržao je u oblasti prehrambenih tehnologija, ali se nije zadržao među 500 najboljih u oblasti matematike. S druge strane, pojavljuje se među najboljima u oblastima hemijskog inženjerstva i veterinarskih nauka.
 
Tako se univerzitet sa više od 50.000 studenata našao među 300 najboljih u oblasti veterinarskih nauka i među 500 najboljih je kada je u pitanju hemijsko inženjerstvo. Ova visokoobrazovna ustanova je zastupljena u inženjerstvu i biološkim naukama, ali je nema na listama u oblastima društvenih, prirodnih i medicinskih nauka.
 
Ove godine Šangajska lista je odlučila da proširi broj univerziteta koje će rangirati. U 2017. rangirano je top 500 univerziteta, ali je napravljena i lista od 501. do 800. mesta. Sada je spisak proširen na 1.000 univerziteta, pa se Novi Sad našao među onima koji su plasirani od 901. do 1.000 mesta.
 
Univerzitet u Novom Sadu zabeležio je napredak i na Lajden listi. U 2017. godini nalazio se na 721. mestu, a kroz godinu dana napredovao je do 697. mesta na ovoj listi. 
 
Nasuprot tome, ЕЕCA University Rankings 2018 (Emerging Europe & Central Asia University Rankings) pokazuje nešto lošiju sliku. Novi Sad se prošle godine našao na mapi gradova čiji su univerziteti među 130 najboljih u ovom delu sveta. Međutim, ove godine Univerzitet u Novom Sadu je pao za 40 mesta na ovoj listi, pa je rangiran od 161. do 170. mesta.
 
  
 
Na britanskoj Quacquarelli Symonds (QS) listi, u oblasti poljoprivrede i šumarstva, Novosadski univerzitet je napredovao. Sa pozicije od 251. do 300. mesta, pomerio se 50 pozicija napred.
 
Osim Univerziteta u Novom Sadu, na prestižnoj Šangajskoj listi našli su se još i Univerziteti u Beogradu, Kragujevcu i Nišu. Ubedljivo najuspešniji univerziteti dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, u top 10 čak osam njih dolazi iz ove države, a ostala dva su Kembridž i Oksford. Po Šangajskoj listi, najuspešniji univerzitet je Harvard.
 
Osnovni kriterijum za rangiranje po oblastima je broj objavljenih naučnih radova u prestižnim časopisima, dok se na Šangajskoj listi 500 najboljih u obzir uzima i broj Nobelovaca koji su studirali ili rade na nekom univerzitetu, broj objavljenih radova na SCI listi, citiranost, uticaj na nauku, ali i uticaj koji univerzitet ima u regionu.
  • Siniša

    17.08.2018 11:31
    Ako me se sete...
    A gde u Novom Sadu beše to Hemijsko inženjerstvo?
  • kiki

    15.08.2018 23:16
    Te liste su najveca glupost .....
  • Dejan

    15.08.2018 20:50
    A gde je toliko hvaljeni IT i tehnicke nauke?Hvaljeni su zbog novca i sprege sa vlascu (svaka cast manjim grupama koje samostalno krce sebi put na trzistu,njih ovde ne kritikujem).Nastavni plan na IT smerovima je katastrofalan, proseci ocena i prolaznost na suludo visokom nivou, sve sa ciljem da se sto pre diplomira i obezbedi radna snaga u firmama istih tih profesora koji studentima i predaju.Potraznja je devastirala potrebno teorijsko predznanje, a sta cemo ako potraznja ne daj boze opadne?Cime ce onda IT biti konkurentan, ako se baza za sticanje znanja urusi potpuno?Biznis je na fakultetima ispred nauke, zato nas nema na listama iz odredjenih oblasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti