Umesto specijalista u Kliničkom centru Vojvodine, izabrani lekari sada rade trombotest

Pacijenti kojima je potrebno određivanje protrombinskog vremena iliti trombotest od početka avgusta idu kod svog izabranog lekara u ambulantu doma zdravlja, umesto u Klinički centar Vojvodine, što je izazvalo tihu bunu dela lekara opšte prakse na način na koji im je ova novina uvedena.
Umesto specijalista u Kliničkom centru Vojvodine, izabrani lekari sada rade trombotest
Foto: 021.rs
Pravilnik o nomenklaturi laboratorijskih usluga za ovu godinu, koji je izradilo Ministarstvo zdravlja, predviđa da se i na primarnom nivou zdravstvene zaštite radi INR - određivanje protrombinskog vremena, u okviru kontrole ili "štelovanja" terapije za kardiološke pacijente. Šest meseci su, kažu u Domu zdravlja za 021, trajale pripreme zaposlenih da preuzmu ovaj posao i svi lekari su prošli obuke i predavanja, koje su držale kolege iz KCV. 
 
Međutim, kako za 021 kažu pojedini izabrani lekari u domu zdravlja, a koji su insistirali da budu anonimni, postupak uvođenja ove novine u radu nije prošao baš po planu. Odrađena je, kaže jedna doktorka, vikend-obuka van Novog Sada, tokom koje su lekari samo posmatrali zaposlene u KCV kako rade ovaj posao, a koji se uskoro prenosio na njih.
 
"Ovde su svi izabrani lekari, uključujući i lekare medicine rada, stavljeni pred svršen čin i nakon 'obuke' koja se sastojala iz jednog jedinog predavanja od dva sata i dva sata posmatranja kolega iz Kliničkog centra kako to rade, primorani da bez adekvatne obuke sami određuju šeme uzimanja lekova Sintrom 4 (acenokumarol), leka Farin nakon vađenja krvi za pomenutu analizu... Ako se zna da je, na primer, normalan rezultat između 2 i 3, da je sve ispod toga gusta krv i dovodi do tromba i posledica istog, a sve preko toga previše razređena i dovodi do krvarenja, onda je jasno koliki je rizik po zdravlje pacijenata ako to radi onaj ko to ne zna. Lekari nisu odbili da rade tumačenje analiza i pisanje šema za lekove, samo su tražili da se organizuje adekvatna obuka u vidu predavanja i praktičnih radionica kako bi savladali potrebne veštine. Od toga nije bilo ništa", navodi ova doktorka za 021 i dodaje da se lično usavršava tako što čita stručnu literaturu i strane vodiče.
 
"Po ovome šta se dešava, uskoro će nam nametnuti da, nakon posmatranja dva sata hirurga kako operiše, operišemo slepa creva u ordinacijama opšte medicine", dodaje naša sagovornica.
 
U Domu zdravlja, ali i u Kliničkom centru Vojvodine, negiraju za 021 da je uvođenje novine u praksi lekara opšte prakse bilo naglo i neplanirano. U toj zdravstvenoj ustanovi napominju da je nova obaveza uvedena sa šest meseci prolongiranja, "radi što bolje pripreme", kao i da lekari opšte prakse ne rade najkomplikovaniji deo posla. Treba napomenuti i da se prethodno, od sredine juna, INR radio u ambulantama u Zmaj Ognjena Vuka, na Novom naselju i na Limanu IV kako bi se smanjile gužve, a  3. avgusta je prebačen na sve ambulante.
 
"Svi lekari Službe opšte medicine su, u pripremnom periodu od šest meseci, radili sa kolegama iz KCV-a, takođe prošli, Pravilnikom predviđena, predavanja i obuke. Stav je stručnjaka da ovakve trombotestove mogu da rade svi lekari opšte prakse, odnosno, da je na primer, daleko komlikovanije i neizvesnije ordinirati antibiotik bez niza analiza, nego uraditi INR analizu prema utvrđenim vrednostima. I pored svega navedenog, za sve nedoumice i/ili komplikovanije slučajeve, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa KCV-om, njihov kooperativan stručan kadar nam je na raspolaganju. To znači da je u našoj nadležnosti kontrola – fibrilacije pretkomora, dilatativna kardiomiopatija, stenoze i insuficijencije srčanih zalistaka, stanja posle infarkta miokarda i aortokoronarnog bajpasa. Sve ostale kontrole i uvođenje terapije ostale su u nadležnosti KCV-a", poručuju u Domu zdravlja za naš portal.
 
U Kliničkom centru Vojvodine takođe naglašavaju da nema problema u ovom prebacivanju nadležnosti. Određeni pacijenti, koji imaju za to indikaciju, nastavljaju sa lečenjem u ambulanti za hemostazu KCV-a, dok će ostali posećivati svog izabranog lekara. 
 
"Klinički centar Vojvodine i Dom zdravlja Novi Sad su zajedničkom, uspešnom saradnjom realizovali sve aktivnosti, sa zajedničkim ciljem unapređenja zdravstvene zaštite bolesnika", navode u KCV za naš portal.
 
Istovremeno, Novosađanka čije ime je poznato redakciji požalila se da je tri dana kasnila sa izmenom terapije jer su je slali iz jedne ustanove u drugu. U KCV joj je prvo, pre dve sedmice, rečeno da je potrebno da ide kod izabranog lekara, ali joj je sestra u domu zdravlja poručila da je na pogrešnoj adresi i da nastavlja, kao do sada, kontrole u KCV.
 
"Za to vreme sam ja morala da uzimam iste doze lekova kao prethodnih nedelja, što za mene može da bude veoma opasno. Ja nisam smela da uzimam lekove na osnovu starih uputstava, ali nisam smela ni da prestanem jer sam se bojala da ću imati još više problema. Bila sam očajna, tri dana sam izgubila i razmišljala sam da se žalim zaštitniku prava pacijenata. To bih uradila da znam da sam komotna da čekam neki ishod, ali nisam", navodi ova građanka za naš portal. Ona je na kraju uspela da dobije uslugu i to u KCV.
 
U Domu zdravlja napominju za 021 da do sada nisu imali žalbe na uslugu koja im je prebačena u nadležnost.
 
"U periodu od 13. juna do 3. avgusta naši izabrani lekari pružili su 6.100 usluga INR-a i to bez ikakvih komplikacija ili problema. Ne beležimo ni jednu pritužbu doktora na ovu temu, suprotno vašim saznanjima, dok je, s druge strane, evidentirano zadovoljstvo pacijenata jer sada sa svojim izabranim lekarom jednostavnije i brže dolaze do potrebne usluge, on ih prati direktno i kroz navedeni aspekt", zaključuju u Domu zdravlja.
  • bela lađa

    16.02.2021 19:56
    pismenost
    Taso 1951, Vi ste izgleda hteli da malo razveselite publiku!? Na formu Šojića! Samo "hvali" popovsko kandilo?! O kakvoj je hvali reč? Hteli ste verovatno da kažete "fali"! Pa da fali, fali! Naravno ako se niste šalili, a izgleda da niste!
  • Guzve

    29.08.2018 00:52
    Resenje
    Pacijent sam KCV , specijalista u bolnici mi je odredio terapiji, moj izabrani lekar u domu zdravlja sprovodi je po semi...ne zali se , covek radi, nema tu filozofije...
    Meni lakse 100 puta, nema guzve, u bolnici sam po pola dana cekao na red, sad u domu zdravlja obavim sve za 15 min....cemu ova frka i prepucavanje? Hvala onim ko mi je ovo omogucio! Pun pogodak za nas pacijente.
    ZAR SVI VI U DOMU ZDRAVLJA I KCV NISTE TU RADI NAS PACIJENATA!?
  • Sujeta

    18.08.2018 18:09
    Specijalnost
    Nije u pitanju da li lekari opste prakse znaju ili ne znaju da odredjuju trombo terapiju.Naravno da znaju ? ali ne zele . Pre bi se reklo da su povredjeni povecanim obimom posla .Lakse je ispisivati elektronske recepte i davati upute nego se baviti antikoagulantnom terapijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.