Doktorka u novosadskom Domu zdravlja: Trombotest uveden mimo zakona, nadležni ćute

Uvođenje trombotesta kao nove prakse u Domu zdravlja "Novi Sad" urađeno je mimo zakona, a nezadovoljstvo među lekarima opšte prakse rezultiralo je i ostavkom načelnice službe opšte medicine, kažu za 021 u Novom sindikatu Doma zdravlja.
Doktorka u novosadskom Domu zdravlja: Trombotest uveden mimo zakona, nadležni ćute
Foto: Pixabay
Kako je 021 pisao, pacijenti kojima je potrebno određivanje protrombinskog vremena iliti trombotest od početka avgusta idu kod svog izabranog lekara u ambulantu Doma zdravlja, umesto u Klinički centar Vojvodine. Na ovu novinu reagovao je jedan broj izabranih lekara u Domu zdravlja sa tvrdnjom da im se nameće usluga koju oni ne mogu da pruže sa potpunim samopouzdanjem, što može da dovede do ozbiljnih posledica po zdravlje pacijenata. U međuvremenu je pružanje ovih usluga počelo, ali su sada žalbe građana počele.
 
Na adrese šest relevantnih organa u zdravstvu stigao je dopis predsednice Novog sindikata zdravstva u Domu zdravlja "Novi Sad" Dragice Jankov Vidačić. Ona je Ministarstvo zdravlja, gradsku upravu, Lekarske komore Vojvodine i Srbije, Dom zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo obavestila da je uvođenjem usluge kontrole ili "štelovanja" terapije za kardiološke pacijente nastao problem u Domu zdravlja jer KCV i matična ustanova, iako su imale šest meseci, nisu organizovale adekvatne, profesionalne obuke za izabrane lekare, koji su zbog predavanja od par sati morali da izostaju sa posla i ignorišu svoje zakazane pacijente.
 
Podsetimo, izabrani lekari imali su predavanja tokom kojih su posmatrali kako kolege specijalisti iz KCV rade posao. Naša sagovornica kaže da su lekari molili da se nova praksa uvede uz poštovanje zakona, donošenje vodiča dobre prakse, ugovaranje usluga, pravilne edukacije uz samostalan rad... ali su lekari zauzvrat mejlom dobili smernice iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC iz Rijeke i to na engleskom jeziku, skinuto sa interneta, kao i kopije slajdova sa predavanja. 
 
"Početkom juna po rasporedu u tri velika naša objekta raspoređen je po jedan naš izabrani lekar da radi sam u novoformiranoj 'Ambulanti za hemostazu', gde prima preko 50 pacijenata i pruža samo usluge antikoagulantne terapije, a njegovi pacijenti iz kurative tog dana su otkazani. Sada se planira da se prevedu svako kod svog izabranog lekara. Nastaje panika, strah među nama izabranim lekarima jer svi znamo koliko naša greška može biti kobna za život ovih težih pacijenata, a time gubitak licence i blaćenje našeg imena. Povodom ovoga i načelnica Službe opšte medicine daje ostavku, što i objašnjava dopisom rukovodstvu", poručuje dr Jankov Vidačić u dopisu nadležnima.
 
I zaista, dosadašnja načelnica službe opšte medicine dr Tatjana Egić više nije načelnica. Umesto nje, postavljena je dr Mirjana Kolundžić. Dr Egić nije odgovorila na pitanja 021.
 
Inače, iako Srbiji nije precizno uređena ovakva oblast i praksa, nesporno je da se radi o delatnosti koja može i sme da se obavlja samo na sekundarnom i tercijarnom nivou, smatra doktorka.
 
"To nije i ne može biti delatnost doma zdravlja kao ustanove primarne zdravstvene zaštite, a pogotovu ne izabranog lekara. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvena ustanova može obavljati samo zdravstvenu delatnost koja je utvrđena rešenjem Ministarstva o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti. Pošto ovu delatnost Dom zdravlja "Novi Sad" nije do sada obavljao, to ne može ni da čini dok zdravstveni inspektor ne utvrdi rešenjem", navodi se, između ostalog, u dopisu Novog sindikata doma zdravlja.
 
 
Takođe se dodaje da Dom zdravlja zakonski ne može da otvara "ambulantu za hemostazu" jer ne poseduje neophodno rešenje Ministarstva zdravlja, a koje predviđa Zakon o zdravstvenoj zaštiti.
 
"Svi učesnici dolaze pod udar navedenih zakonskih odredbi jer se neznanje pred zakonom svakako ne opravdava. Molim Vas da ovo što pre sagledate jer naš strah je opravdan, a i svi smo svesni da ovo nije urađeno po pravilima, da se krše etičke osnove i time svima nama sveta Hipokratova zakletva", navodi se dopisu nadležnim organima. 
 
Dr Dragica Jankov Vidačić naglašava da su lekari u strahu zbog novouvedene obaveze jer osećaju odgovornost prema svom poslu i pacijentima, a ne zato što ne žele da pružaju uslugu.
 
"U ambulantama u Žablju i Bačkoj Palanci takođe je uvedena ova praksa, ali je uvedena kako treba. Internisti su to prihvatili i već idu na obuku po par meseci u KCV, a kako nas 150 lekara neko negde da vodi na sveobuhvatnu obuku? Kako ja da otkažem pacijente zakazane u radno vreme da bih to radila? Medicina nije da ti nešto hvataš po internetu, skidaš sa sajtova i učiš gledanjem. Mi nismo ni glupi, ni neuki. Lekari u Domu zdravlja imaju mnogo godina iskustva, ali je potrebno zaista odganizovati dobru obuku", poručuje dr Vidačić.
 
Podsetimo da je stav Doma zdravlja i KCV jednak - sve je urađeno po pravilima.
 
"Svi lekari Službe opšte medicine su, u pripremnom periodu od šest meseci, radili sa kolegama iz KCV-a, takođe prošli, Pravilnikom predviđena, predavanja i obuke. Stav je stručnjaka da ovakve trombotestove mogu da rade svi lekari opšte prakse, odnosno, da je na primer, daleko komlikovanije i neizvesnije ordinirati antibiotik bez niza analiza, nego uraditi INR analizu prema utvrđenim vrednostima", naveli su za 021 u Domu zdravlja.
 
Sindikat će zvati zdravstvenu inspekciju ukoliko niko od nadležnih ne reaguje na dešavanja u domu zdravlja, kaže dr Jankov Vidačić za naš portal. 
 
U Ministarstvu zdravlja rečeno je za 021 da će se ovim slučajem baviti vrlo uskoro, po povratku inspektora sa odmora.
 
Priču u celini čitajte OVDE
  • Neznanje

    30.08.2018 13:51
    Posledice
    Lekari opste medecine nezadovoljni, plase se odgovornosti, nacelnica podnela ostavku...Bas tuzno i zalosno.A gde su u celoj toj prici pacijenti?Zasto ne kazu koliko su pacijenti nezadovoljni i koliko se plase da uzimaju lek po ofrlje napisanoj semi? Ako rezultat trombotesta sa 2.99 padne ns 1.60 i lekar nezna kako da ga "podigne" dali je potreban komentar?
  • Dr

    26.08.2018 09:31
    Nije lako
    U 10 minuta mnogoooo posla za lekara i još trombo test za koji treba koncentracija i računica jer dižemo i spuštamo doze za. 10-15%...Edukacija oko 2h ostatak mailovi...Pacijenti primećuju velike oscilacije u vrednostima od kada su u DZ.Loš postupak a imamo interniste iznad nas...Haos i pririsak na nas...
  • Lekar

    25.08.2018 09:25
    Primarna zdravstvena zaštita?
    Budimo realni - Domovi zdravlja u Novom Sadu i bližoj okolini ne rade ni svoj primarni posao! Posao lekara opšte prakse ili specijaliste opšte prakse sveo se na pisanje prioritetnih uputa i slanje pacijenata u tercijarnu ustanovu, vrlo često čak i bez pregleda pacijenta. Zašto bi sada radili još jedan deo posla. I ne preterujte, kolege, u vezi sa korekcijom antikoagulantne terapije. To se uči od treće godine studija medicine, pa nadalje. Posredi je čista lenjost i navika da se pacijent šalje od sebe u Klinički centar. Razumem da motivacije, bar u profesionalniom i finansijskom smislu nema na nivou primarne zdravstvene zaštite, ali kazusi koji se šalju lekarima, posebno u Urgentni centar, potpadaju više pod nemar i neznanje. Ne iznenađuje me ovaj bunt neradnika, nimalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti