Planovi za novi izgled Salajke: Probijanje Koste Šokice, nove staze, garaže i niži objekti

Probijanje Ulice Koste Šokice i njeno povezivanje sa Bulevarom Jaše Tomića samo je jedan od planova koji urbanisti predviđaju za Salajku narednih godina.
Nacrtom plana detaljne regulacije ovog dela grada predviđa se povećanje gustine naseljenosti, uz izgradnju zgrada manje spratnosti, ali i mogućnost postavljanja većih spratnih garaža zbog manjka parking prostora. Plan obuhvata 30 hektara u neposrednoj blizini tradicionalnog centra grada, između magistralne železničke pruge, Dositejeve i Karađorđeve, Kisačke i Temerinske ulice. 
 
Ovaj prostor je nasleđeno urbano tkivo heterogene strukture, u procesu već poodmakle transformacije iz porodičnog stanovanja u opštestambenu zonu sa linijskim centrima duž primarnih saobraćajnica. Kao i u prethodnim planovima gradskih urbanista, naglašava se povezivanje magistralne saobraćajnice produžavanjem Ulice Koste Šokice i njeno spajanje sa pomenutim bulevarom, ali postoje dve velike prepreke u ostvarivanju planova urbanista - nedostatak novca i imovinsko-pravni odnosi. Naime, kako se navodi u nacrtu ovog plana, koji je na javnom uvidu, potrebno je ukloniti oko 30 porodičnih kuća iz ove ulice.
 
"U sadašnjim tržišnim uslovima ovaj vid izgradnje najčešće nije konkurentan izgradnji velike gustine stanovanja, što pokazuje dinamika realizacije, ali se očekuje da će vremenom dobiti na značaju", smatraju urbanisti i dodaju da će najveća dozvoljena spratnost u ovom delu Novog Sada biti P+5+Pk.
 
U narednim godinama, Salajka bi trebalo da ostane zona namenjena porodičnom stanovanju, sa novim kompleksom predškolskih ustanova, zdravstvenom stanicom na mestu sadašnje ambulante, novim trgom, zelenim površinama s igralištima i uređenim zelenilom uz prugu. Značajan udeo imaju saobraćajne površine jer se na ovom prostoru nalaze čak tri primarne gradske saobraćajnice velikog kapaciteta.
 
 
Imajući u vidu blizinu centru grada, uske ulice i gustinu naseljenosti, predviđa se izgradnja spratnih garaža, novog vrtića u bloku ulica Jovana Cvijića, Dositejeve, Karađorđeve i Temerinske (sa pristupom iz Karađorđeve), a ne planira se izgradnja novih škola, pijaca ili socijalnih ustanova jer je potreba za ovim službama već zadovoljena blizinom drugih delova grada, smatraju urbanisti.
 
Zaštićena porodična kuća građena u stilu secesije u Dositejevoj 10 ostaje s ovim statusom zaštite.
 
Inače, najznačajnijom intervencijom - probijanjem Koste Šokice, saobraćajni pravac od Žeželjevog mosta, preko Temerinske do Kisačke ulice trebalo bi da se poveže sa Bulevarom Jaše Tomića. 
 
"Realizacijom ovog putnog pravca u potpunosti će biti isključen tranzitni, teretni i autobuski (daljinski) saobraćaj iz Ulice Jovana Cvijića, čime će se značajno poboljšati uslovi života i rada stanovnika ove ulice. Dositejeva ulica će postati primarna saobraćajnica povezana sa Bulevarom Kralja Petra I na zapadu i Almaškom ulicom na istoku, i omogućiće odvijanje javnog gradskog autobuskog saobraćaja i njegovo izmeštanje iz Ulice Jovana Cvijića. Skromni zahtevi motorizovanog saobraćaja unutar prostora obuhvaćenog planom ne zahtevaju izmene u sistemu ulične mreže, promene u trasama i njihovo proširenje, izuzev manjih korekcija u nekim delovima i otvaranja novih deonica radi funkcionalnijeg odvijanja saobraćaja. Planirano saobraćajno rešenje se u najvećem delu oslanja na postojeću mrežu saobraćajnica", navodi se u nacrtu plana detaljne regulacije ovog dela Salajke.
 
Pojedini delovi ulica biće rekonstruisani, a očekuje se i zamena zastarelih vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i zbog lošeg nivelacionog položaja i orijentacije u odnosu na kolektor u Dositejevoj. Napraviće se mesta za biciklističke staze u Kisačkoj, Jovana Cvijića, Dositejevoj, Temerinskoj i Koste Šokice, a ponovo se ponavlja priča o izgradnji pešačke pasarele preko Radoja Domanovića, kod pruge.
 
Inače, urbanisti preporučuju da se najbolje ideje za razvoj Salajke, na osnovu ovih "vodilja", nađu putem arhitektonskog-urbanističkog konkursa, uz obavezan uslov da se ima u vidu velika saobraćajna uloga ove zone.
 
Nacrt se nalazi na javnom uvidu do 19. septembra u prostorijama Urbanizma, Mesnoj zajednici "Salajka" u Šajkaškoj ulici i Mesnoj zajednici "Podbara" u Kosovskoj.
  • Aleksandar

    17.01.2023 22:56
    Alloooo...
    I sta se 5 godina kasnije desilo oko Izgradnje ... Nije bas nesto Puno ...!
  • Ljiljana

    10.07.2020 18:32
    Kuce na salajci
    Kada ce se rusi ti trg 23 oktobra barake i ostale ulice
  • Mile

    11.07.2019 14:33
    @Lola Cuj ovog Lolu, da ne prodaju investitorima ... Prodajem prvom koji dodje sa suskama i dovidjenja ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti