Odbornici najmanje raspravljali o budžetu, najviše o Spensu

Zasedanje Skupštine grada proteklo je u senci rasprave oko budućnosti Spensa, nakon nedavno iznesene ideje gradonačelnika Miloša Vučevića da se ovaj objekat sruši i na njegovo mesto sagradi manji i ekonomičniji objekat prilagođen sportskoj nameni.
Odbornici najmanje raspravljali o budžetu, najviše o Spensu
Foto: 021.rs

Međutim, tokom rasprave i kasnije prilikom davanja izjava medijima, ni predstavnici vlasti ni opozicije nisu pružili neke nove detalje oko ove priče u odnosu na ono što je već rečeno prethodnih dana.

Miloš Vučević je ponovio da je njegov predlog samo jedna od ideja kako rešiti problem Spensa, podsećajući da je ovaj objekat sagrađen u vreme kada su važila druga pravila i kada su cene energenata bile daleko niže. On je naglasio da problem sa finansiranjem i urušavanjem ovog objekta nije od juče, već da traje godinama, kritikujući sadašnju opoziciju za deo problema nastalih u ovom sportsko-poslovnom kompleksu. Izlaganje je zaključio rečenicom "za Novi Novi Sad - za novi Spens".

S druge strane, predstavnici Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke i pokreta "Dosta je bilo" usprotivili su se predlogu da se Spens ruši, navodeći da sadašnja vlast već šest godina upravlja ovim objektom, da za to vreme nije uspela da sredi finansije i druge probleme, te da je uz sve navedeno dozvolila da se u neposrednoj blizini sagradi megalomanski tržni centar. Opozicija je ocenila da Spens može i dalje da se koristi i da je potrebno napraviti odgovarajući plan reorganizacije i razvoja objekta za korišćenje u narednim godinama, uz ocenu da se za taj objekat i kada je bio građen predviđalo da se izdržava i iz javnih prihoda, tj. budžeta, a ne da bude potpuno samoodrživ.

Ova rasprava o Spensu se na dnevnom redu našla prvenstveno jer je razmatran finansijski izveštaj tog preduzeća za prošlu godinu, koji pokazuje minus u poslovanju od preko 300 miliona dinara.

Odbornici su razmatrali i izveštaj o gradskom budžetu za prvih šest meseci ove godine. Opozicija je pohvalila građane i privredu koji su se pokazali kao odlični poreski obveznici jer je budžet popunjen sa preko 92 odsto predviđenih prihoda, ali je kritikovala vlast jer je realizacija bila slaba, tek oko 50 odsto. Kako su naveli, ovo je samo nastavak višegodišnje prakse da aktuelna vladajuća koalicija ne zna da planira i troši novac, jer on uglavnom odlazi za tekuću potrošnju, a ne na investicije, zbog čega je suficit uvek od tri do pet milijardi dinara. Šef DS-a Veljko Krstonošić ocenjuje da, ako Grad u kasi već ima nekoliko milijardi dinara više, ima i priliku da to uloži u obnovu Spensa, a ne da ga ruši.

Predstavnici vlasti su o izveštaju o budžetu govorili pozitivno, a manjak u realizaciji pravdali time da su u toku postupci javnih nabavki i da se mnogi radovi koji su započeti u prvoj polovini godine još izvode. To znači da će kasnije biti plaćeni, pa zato nema tog traga u realizaciji zaključno sa 30. junom.

Na dnevnom redu Skupštine je bilo i nekoliko izveštaja o investicijama javnih preduzeća za prvu polovinu godine, a koja su uglavnom uradila manje od polovine predviđenog, izveštaji o radu zdravstenih ustanova u 2017. godini i nekoliko urbanističkih planova. Među usvojenim planovima, najznačajniji je onaj koji predviđa da se severno od Bulevara vojvode Stepe izgradi stambeni blok za pripadnike bezbednosti, kao i atletski stadion sa pratećom dvoranom.

  • Kongresmen

    31.08.2018 19:16
    Dodikasticno
    Opet Dodik nesto treba da gradi Privatni studentski dom
  • telepčan

    31.08.2018 09:50
    ktitor
    hoće covek sebi za života da podigne spomenik od naših para
  • Vlasnik free shopa

    30.08.2018 17:34
    Gradonačelniče molimo vas da ne date više ovim Rasimovim stručnjacima da vode SPENS. Posle njih neće ostati ni šta da se sruši

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.