Prekinuta sednica Skupštine grada, buru izazvao odbornik sa četničkom kokardom koji je izjednačio fašiste i komuniste

Sednica Skupštine grada danas je prekinuta nakon što se za govornicom pojavio odbornik Pokreta obnove kraljevine Srbije koji je izjavio da su komunizam i fašizam isto.
Prekinuta sednica Skupštine grada, buru izazvao odbornik sa četničkom kokardom koji je izjednačio fašiste i komuniste
Foto: 021.rs

Odbornik POKS-a Saša Novaković je ovo izjavio tokom rasparave o podizanju spomenika "Nevinim žrtavama 1944/45" čemu se prethodno protivila opozicija, kao i deo vladajuće koalicije.

Naime, skupština je razmatrala predlog o podizanju spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45" po predlogu Saveza vojvođanskih Mađara, a SRS, DS i "Dosta je bilo" su i pre sednice najavili da neće podržati podizanje takvog spomenika.

Ove stranke su ideju o spomeniku osporile time da čak i delimična istraživanja pokazuju na primeru Rajine šume (nekadašnja šuma kod Rafinerije), koja se kod nekih uzima kao primer zločina nove vlasti nakon oslobođenja, da su tu izvršene smrtne kazne nad ljudima koji su prethodno osuđeni kao pripadnici okupatorskih snaga ili njihovi domaći pomagači.

Odbornica SRS-a Snežana Mušicki je navela da ako već dižu jedan takav spomenik, pored imena tzv. nevinih žrtava treba u zagradi da stoji i natpis "saradnik okupatora" ili slična poruka. Tokom rasprave javili su se i odbornici SPS i LSV koji čine deo vladajuće koalicije u gradu i najavili da ni oni neće podržati podizanje monumenta.

Od odbornika koji su se usprotivili podizanju spomenika je napomenuto i da u predlogu nema ni jedne rečenice koja objašnava potrebu da se on postavi. Neki su predložili da se tačka skine sa dnevnog reda i promeni tako da to bude spomenik za sve nevine nastradale do 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i nemačkom, nego i hebrejskom i romskom, ali to vlast nije uzela u razmatranje.

Pravi haos je nastao kada je izašao odbornik Saša Novaković iz POKS-a koji je stavio kapu sa četničkom kokardom i rekao da je komunizam isto što i fašizam, što je izazvalo pravu pometnju u skupštinskoj sali.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su uzeli reč i naveli da ne mogu da se izadnačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije. Odbornici SPS se nisu oglašavali već se demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja sito su učinili i odbornici DS-a. Iz vladajuće SNS se niko nije oglašavao.

Na kraju, na samom glasanju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno.

Podsetimo spomenik će se podići na Limanu IV.

Inače, u prvom delu sednice ranije tokom dana najviše se raspravljalo o mogućim rešenjima kako bi se rešio problem Spensa. Šta misli vlast i kako je na to reagovala novosadska opozicija pročitajte OVDE.

  • Sinisa

    21.10.2019 10:12
    E moji jadni Srbi
    Auuuu koliko velikih Srba ovde komentari se??? Da ne znam da smo u Srbiji rekao bih, po komentarima, da smo negde u Hrvatskoj. Srbi moji jos vam ćopavi zagorac stoji na zidu u kuhinji??? Onaj ko se odrekne svoje istorije snosice posledice. Ako vam je dobro onda nista.sramota... Smeta vam vas grb???? Samo napred ionako ste samo statistika u vasoj vam lepoj Vojvodini
  • Прави Сремац

    02.09.2018 07:12
    @@Bojan 2000
    “01.09.2018 • 14:19
    O pametni, reci nam, od koga to cetnici, ili bilo ko drugi, nije smeo priviriti u Vojvodinu?”

    Покушали су, једном, али су били брзо разбијени. Поред усташа и домобрана, само су нам још и они фалили.

  • @Bojan 2000

    01.09.2018 14:19
    O pametni, reci nam, od koga to cetnici, ili bilo ko drugi, nije smeo priviriti u Vojvodinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti