Najskuplji kvadrat u Novom Sadu 1.800 evra

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, vrednost tržišta nekretnina u Novom Sadu iznosi 185 miliona evra.
Najskuplji kvadrat u Novom Sadu 1.800 evra
Foto: 021.rs
Za kupovinu su najtraženiji stanovi, dok su kuće tražene upola manje i predstavljaju 15 odsto udela na tržištu. 
 
U Vojvodini je najviše novca izdvojeno za kupovinu stana od 125 kvadratnih metara u novogradnji na Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu - čak 207.588 evra, a sledi stan u Ulici Narodnog fronta u starogradnji za koji je plaćeno 139.500 evra.
 
Novi vlasnici kuća sa placevima, na kojima će se, gotovo sigurno, graditi zgrade, morali su da izdvoje dosta novca. Tako je u Novom Sadu kuća s placem na Grbavici, površine oko 450 kvadratnih metara, kupljena za 405.000 evra. 
 
Novi vlasnik zemljišta u Industrijskoj zoni u Novom Sadu platio je 350.000 evra, odnosno 24,4 kvadrat. 
 
Poljoprivredno zemljište u Futogu prodato je za 35.000 evra. Cena kvadratnog mesta poslovnog prostora daleko je viša od cene kvadrata u stanovima i za kupovinu je potrebno oko 2.900 evra po kvadratu.
 
U Vojvodini je najskuplji kvadrat stana plaćen u Novom Sadu - 1.800 evra po kvadratu za stan u Stražilovskoj. Garažni prostor u Novom Sadu u Ulici Novosadskog sajma plaćen je 15.000 evra, a cena kvadrata bila je 1.250 evra, što je više od cene kvadratnog metra stanova u novogradnji u drugim gradovima u Vojvodini, jer se ona kreće od 660 evra u Zrenjaninu do 2.280 u Pančevu.
 
Međutim, sa svim iznetim podacima, postavljaju se logična pitanja - kakav je kvalitet novogradnje u Novom Sadu i da li kvadrat zaista vredi 1.000 evra i više? Pitanje je naročito bitno kada se uzme u obzir da je Novi Sad proteklih godina praktično jedno veliko gradilište stambeno-poslovnog prostora, sa posebnom pažnjom na odlazak "u visine" i pojavu solitera i urbanih celina.
 
Kako je ranije za 021 rekao Igor Conić, urednik portala Gradnja.rs i građevinski inženjer, kvalitet novih zgrada i te kako je upitan.
 
"'Rupičasta' gradnja, koja podrazumeva da se umesto porodične kuće, gde je nekada živelo četvoro ljudi, sagradi višespratnica, u kojoj sada živi 50 ljudi, postavlja pitanje gde će ti ljudi parkirati svoj auto, gde će se prošetati, gde će izvesti svoju decu kada je procenat izgrađenosti 95 odsto - što ne ostavlja mesta za zelenilo i javne površine. To nije dobro rešenje ni za grad, ni za kupce tih stanova. Svedoci smo da na Novoj Detelinari i Grbavici uslovi života nisu na zavidnom nivou, jer su postale prenaseljene i preopterećene za infrastrukturu koja nije pratila potrebe velikog broja stanovnika: nema parkinga, nema igrališta, nema zelenila... Ni po pitanju estetskih vrednosti, ove zgrade - čast izuzecima - nisu nešto čime ćemo se ponositi, niti nešto vredno što ostavljamo gradu u amanet. Arhitektura je ili prenaglašena ili previše prosta, odnosno takva da je ona u cilju smeštanja što većeg broja kvadrata u okviru zadate parcele. To je investitorska arhitektura u kojoj struka malo toga odlučuje", naveo je Conić.
 
Cene novogradnje najverovatnije će rasti, a u najmanju ruku, stagniraće u godinama pred nama. Na činjenicu da se stanovi rasprodaju čak i u procesu izgradnje najviše utiče sve veći broj IT stručnjaka u Novom Sadu, kao i povoljniji krediti, smatra predsednik Udruženja "Novosadska gradilišta - NSBuild" Dušan Debeljački. On je naglasio da su cene atraktivne kupcima/budućim stanarima zbog lokacije zgrada i kvaliteta gradnje.
 
"Svedoci smo da se protekle decenije tržište novogradnje profiltriralo, te je dosta investitora željnih samo brzog obrta, često sumnjivog kapitala i nesolventnog poslovanja izašlo sa scene, jer nakon jednog ili dva nekorektna posla bez sređenih papira i loše izvedenih objekata, nisu više imali šta da ponude nikome. Danas je prisutno više ozbiljnih investitora koji idu tempom 'od projekta do projekta', žele solidno i korektno da grade, dugo su radili na svojoj reputaciji i mahom natprosečnim kvalitetom radova privlače klijente i predstavljaju zdravu konkurenciju krupnijim firmama. A što se jakih građevinskih firmi i investitora tiče, čini se da su oni sa svojim ozbiljnim portfolijima i projektima iza i ispred sebe najčešći predmet interesovanja kupaca. Njima se veruje da će moći da iznesu regularno ceo projekat od početka do kraja u roku i zna se kakav će biti gotov proizvod", rekao je Debeljački za 021.
 
On je napomenuo da je o kvalitetu radova nezahvalno jednostrano govoriti i puno faktora ga određuje, ali spram filtracije koja se dogodila na tržištu za očekivati je da su aktivni investitori shvatili nužnost ulaganja u kvalitetniju izgradnju i materijale. 
 
Više o kvalitetu gradnje i cenama nekretnina u Novom Sadu čitajte OVDE.
  • LIMAN 2

    11.09.2018 13:27
    PA KOLIKO NAS IMA,KOKUPUJE???

    SATELITSKI SNIMAK ŠOKIRAO STRUČNJAKE: U Srbiji pet miliona nelegalnih objekata???

    "Kako dodaje RGZ, imajući u vidu navedeno i činjenicu da je trenutno u katastru nepokretnosti upisano približno 4,75 miliona objekata, dolazi se do zaključka da postoji oko pet miliona objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti, čak i pod pretpostavkom da 10 odsto objekata evidentiranih u Registru objekata ne bude predmet upisa u katastar nepokretnosti."

    "Na osnovu obrađenih podataka za 60 odsto teritorije, utvrđen je trend po kome je broj objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti ili su znatno izmenjeni u odnosu na upisane približno jednak broju objekata koji su upisani u katastar nepokretnosti", navodi se na sajtu."
  • Паор

    11.09.2018 10:25
    @rale
    Да, да, ...легално су се обогатили само они са Запада, ...на пример породице: Астор (Astor), Албрехт (Albrecht), Банди (Bundy), Бренинкмајер (Brenninkmeyer), Дајк (Dyke), Фриман (Freeman), Ђеновезе (Genovese), Кенеди (Kennedy), Колинс (Collins), Круп (Krupp), Макман (McMahon), Морган (Morgan), Опенхајмер (Oppenheimer), Порше (Porsche), Расел (Russell), Рејнолдс (Reynolds), Ротшилд (Rothschild), Рокфелер (Rockefeller), Сименс (Siemens), Штраус (Strauss), Варбург (Warburg), Vestinghaus (Westinghouse), Ветин (Wettiner) и сл.

    На чему си ти дечко?
  • ZZ

    11.09.2018 10:23
    Mora biti vise od 1800
    Cena je i visa. Ovo je zvanicno, a kolko puta se stan proda a pise niza cena zbog poreza i kojecega...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti