O korišćenju ekoloških materijala na Noći istraživača 28. septembra na "kafi sa naučnicima"

Grupa za eko-gradnju sa građanima će u tržnom centru BIG "na kafi sa naučnicima" razgovarati o korišćenju ekoloških materijala, kao što su slama i zemlja.
O korišćenju ekoloških materijala na Noći istraživača 28. septembra na "kafi sa naučnicima"
Foto: 021.rs
Tom prilikom će dva nastavnika i desetak studenata predstaviti prisutnima ekonomske, ekološke i zdravstvene prednosti korišćenja ovih materijala, a kako je prilikom gostovanja na Radiju 021 naveo dr Slobodan Krnjetin sa Departmana za zaštitu životne sredine, na njihovom štandu dobiće  se dosta zanimljivih informacija.
 
Grupa za eko-gradnju bavi se interdisciplinarnim istraživanjima na temu novih eko trendova u građenju jeftinih, zdravih i sigurnih kuća, kojima se, na različite načine, popravljaju ekološki parametri urbanih prostora. 
 
"Slama kao materijal tema kojom se najviše bavimo, a o kojoj se relativno malo zna i prava je šteta da u ovoj našoj Vojvodini taj materijal skoro da se ne prepoznaje kao građevinski materijal. Po ekonomskim, ekološkim, zdravstvenim i ostalim kriterijumima ovaj materijal ima prednosti u odnosu na sve druge građevinske materijale", naveo je Krnjetin.
 
On je naglasio da je vrlo jednostavna za korišćenje u izgradnji. 
 
"Koristi se upravo ta bala slame kakvu vidite na njivama. Ona treba samo da se pokupi, da se suši jedno vreme i takva se ugrađuje u zidove. Jako je jednostavno, samogradnja je moguća, jeftin je i dostupan materijal i najzdraviji građevinski materijal" dodao je on.
 
Ipak, problem je što slama nije standardizovan građevinski materijal i malo je teže dobiti građevinsku dozvolu jer nije standardom definisana kao materijal za izgradnju. Koriste je pojedinci uz neke posebne saglasnosti, ali, kako je rekao Krnjetin, procedura je trenutno prilično otežana.
 
On je istakao da je jedna od zabluda u vezi sa kućama od slame da su podložne požarima. "Verujte, to nije tako. Ima metoda da se te bale slame malterišu i zaštite se od požara", kazao je Krnjetin.
 
Grupa za eko-gradnju bavi se još jednim prirodnim materijalom koji je takođe u svetu jako aktuelan, a to je obična, stabilizovana zemlja.
 
"Ovog materijala takođe imamo u izobilju. Mi čak imamo i tradiciju građenja kuća od zemlje u Vojvodini, ali se ona malo zaboravila", zaključio je Krnjetin.
 
Noć istraživača održava se u petak, 28. septembra na više lokacija, a događaj "kafa sa naučnicima" počeće u 20 časova u tržnom centru BIG. Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjem kako se čovek povezuje sa mašinom ili neko interdisciplinarno istraživanje koje povezuje više naučnih oblasti, u cilju rešavanja nekog problema. Predstaviće se osam interdisciplinarnih istraživačkih grupa.
 
U tržnom centru BIG posetioci će moći da vide mnogobrojne naučne eksponate i učestvuju u interaktivnim naučnim radionicama koje imaju za cilj da dočaraju nauku iza različitih vrsta veza i povezivanja koja srećemo u prirodi i oko sebe, ali će pokazati i kako je sve nauka povezana sa našim životima. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti