Svečani program 24. i 25. novembra u Novom Sadu povodom stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Poseban program biće organizovan 24. i 25. novembra u Novom Sadu povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.
U Srpskom narodnom pozorištu u subotu, 24. novembra, premijerno će biti izvedena predstava "Svetozar" rađena po tekstu Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića. Predstavu režira Jug Radivojević. 
 
Istog dana na Trgu republike od 21 čas biće organizovan tročasovni koncert.
 
Program obeležavanja nastavlja se 25. novembra otvaranjem Muzeja prisajedinjenja Vojvodine, dok će na Trgu republike biti otkriven spomenik kralju Petru I. 
 
Istog dana održaće se Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima AP Vojvodina i Grad Novi Sad imaju potpisane sporazume o saradnji.
 
Tokom 24. i 25. novembra u centru Novog Sada biće postavljena multimedijalna izložba "1918".
 
U Matici srpskoj 2. novembra održaće se naučni skup, na kome će se razmotriti složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije i kulture koji su doveli do nacionalnog ujedinjenja, dok će u organizaciji Univerziteta Novi Sad, na Pravnom fakultetu, biti organizovan naučni skup na temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.
 
U pripremi je i jubilarna edicija "Srpska književnost o Velikom ratu", koju Pokrajinska vlada realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a koja ima za cilj da kroz romane, pesme, drame i pripovetke prikaže veličinu pobede i stradanja srpskog naroda.
 
Na Radio televiziji Srbije, krajem septembra počinje emitovanje serijala "Velikani srpske Vojvodine" u 28 epizoda. Projekat je u finansirala Pokrajinska vlada. Serijal prati događaje i ličnosti koje su u prošlosti presudno uticale na život srpskog i drugih naroda poput Save Tekelije, Karlovačke mitropolije, Matice srpske, Đorđa Natoševića, Konstantina Bogdanovića, Branka Radičevića, Milice Stojadinović Srpkinje, Đure Jakšića, Jovana Subotića i drugih. Serijal je režirao Ivan Živković, scenaristkinja je Maja Uzelac, a stručni konsultanti na pisanju scenarija bili su prof. dr Ljubomirka Krkljuš, prof. dr Nikola Strajnić i istoričari dr Žarko Dimić, Đorđe Srbulović i Đorđe Bošković.
 
Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije obezbedili su finansijska sredstva za snimanje igranog filma i serije u 10 epizoda, po scenariju Milovana Vitezovića a u produkciji Košutnjak filma i Zilion filma.
  • Marija

    24.11.2018 19:23
    Živela Srbija!!!
  • Kaćanka

    21.09.2018 10:00
    @eh chapman
    Branko Miljković je Srpski pesnik!
  • SOMBORKINJA STARA

    21.09.2018 09:33
    @ V @ ISTINKO
    Kako je ziveo moj deda, a kako ja sada zivim: moj deda je od KRALJA ALEKSANDRA, po povratku sa fronta, dobio 9 jutara "dobrovoljacke zemlje". Posto je ziveo u porodicnoj zadruzi sa svojim roditeljima i tri mladja brata, tu zemlju je uneo u porodicu. A porodica je i do tada imala oko 90 jutara, jer je moj pradeda bio jedinac, posmrce, pa je nasledio ceo porodicni kapital i pre nego sto se rodio. A ozenio se bogatom devojkom, koja nije imala brace, pa je donela ocev kapital u miraz, tal, sto kazu u Vojvodini. Bili smo najbogatiji u selu. Moj deda se 1937. podelio sa bracom, na ravne casti i poceo zivot sa svojom porodicom i 25 jutara zemle. Kasnije je zemljisni posed i uvecao,imao je vrsalicu, kruparu, pola sela je za njega radilo. Posle Drugog svetskog rata i agrarnih reformi, ostalo mu je 17 jutara. Moja mama je donela novu zemlju, jer je i ona bila devojka bez brace, pa je sa sestrama podelila ocevu. Kasnije je mom ocu i majci drzava vratila oduzetu zemlju, pa su zivot zavrsili sa 30 jutara. Sestra i ja smo tu zemlju podelile, znaci nasledila sam oko 150000 evra. To je bilo pre dvadeset godina. U medjuvremenu smo moja porodica i ja prosirili i uvecali nekretnine i sada nam posed "vredi" 270000 evra, sa daljom tendencjom povecanja, ako Bog da. @ISTINKO, U DRUGOJ POLOVINI XX VEKA SU SVI ZIVELI DOBRO. Bilo je doba nade u celom svetu, hipi pokret, svirali su Bitlsi, Rolingstonsi. Sada je doba velike krize, ratova, migranata. Pola Hrvatske SE ISELILO. A NOVA SVETSKA KRIZA SLEDI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti