Svi žele u Novi Sad: Cena kvadrata "skočila" za 17.000 dinara

Prosečna cena kvadratnog metra u novogradnji u Novom Sadu, u prvoj polovini 2018, porasla je za 17.000 dinara u odnosu na cenu u 2017.
Svi žele u Novi Sad: Cena kvadrata "skočila" za 17.000 dinara
Foto: 021.rs
Kako je objavio Republički zavod za statistiku, prosečna cena kvadratnog metra u Novom Sadu, u stanovima koji su prodati, za prvih šest meseci iznosila je više od 135.000 dinara. Prosečna veličina prodatih stanova u novogradnji tokom 2018. bila je 53 kvadratna metra.
 
U odnosu na prosek iz prošle godine, "skočile" su i cene građevinskog zemljišta, gradnje, kao i ostali troškovi. Najevidentniji porast cene zabeležilo je građevinsko zemljište, koje je po kvadratnom metru poraslo za 5.000 dinara, sa 21.000 na 26.000. 
 
Novac koji bi građani za kvadrat novogradnje u Novom Sadu morali da izdvoje znatno je veći od vojvođanskog proseka. Kako pokazuju rezultati, prosečna cena kvadrata u Vojvodini je 115.660 dinara.
 
Cene kvadrata u Novom Sadu treće su najskuplje u Srbiji. Prvi je, naravno, Beograd u kom je za jedan kvadratni metar potrebno izdvojiti čak 241.000 dinara. Ispred Novog Sada, u prvoj polovini ove godine, nalazi se i Čajetina, sa cenom kvadratnog metra od 165.000 dinara, što se može objasniti time da je Zlatibor jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Srbiji.
 
Osim poskupljenja zemljišta, ali i povećanja troškova izgradnje, jedan od razloga zbog kojih raste cena stanova u Novom Sadu jeste i doseljavanje novih stanovnika u Novi Sad. Na delu je, kako primećuju i agenti za nekretnine, centralizacija Vojvodine i svi žele u Novi Sad. 
 
Poslednji podaci RZS pokazuju da se tokom 2017. godine u Novi Sad doselilo 2.250 ljudi više nego što ih se odselilo. Za poslednje četiri godine u Novi Sad se doselilo više od 8.000 građana.
 
Kako je 021.rs ranije pisao, Novi Sad je postao jedno veliko gradilišta stambeno-poslovnog prostora, grad ide u "visinu", te se postavilo pitanje da li cena prati kvalitet?
 
"Svedoci smo da na Novoj Detelinari i Grbavici uslovi života nisu na zavidnom nivou, jer su postale prenaseljene i preopterećene za infrastrukturu koja nije pratila potrebe velikog broja stanovnika: nema parkinga, nema igrališta, nema zelenila... Ni po pitanju estetskih vrednosti, ove zgrade - čast izuzecima - nisu nešto čime ćemo se ponositi, niti nešto vredno što ostavljamo gradu u amanet", rekao je nedavno za 021.rs građevinski inženjer i urednik portala gradnja.rs Igor Conić.
 
S druge strane, postoje i oni koji smatraju da su propisi o energetskoj efikasnosti, kao i promenjeni zahtevi tržište, doprineli tome da poraste kvalitet stanova u najvećem vojvođanskom gradu. Opširnije o tome čitajte OVDE.
  • Beogradjanin

    11.11.2018 11:29
    Cena stanova
    Gledajuci cene stanova na sajtu http://www.solis-nekretnine.com/stanovi/sva+mesta/sr/page-1/ nema velike razlike u odnosu na Beograd. Ono sto se da primetiti da je potraznja stanova sve veca i svi bi da zive u Beogradu i Novom Sadu.
  • Keva

    24.09.2018 15:08
    @moj ugao
    Ja sve što sam gledala preko, kvadrat nije ispod 3000 e, idu i više od toga. Budimpešta, Beč, Ljubljana a rado bih prodala sve što imam i odlepršala zauvek.
  • moj ugao

    24.09.2018 10:16
    Taman,da prodam stan po vecoj ceni,da imam vise novaca da izadjeem iz zemje.Nije ovo tako lose.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti