Uskoro bez nestanaka vode zbog isključenja struje u Novom Sadu

Fabrika vode, koja je proteklog leta imala nekoliko prekida u radu zbog nestanaka struje, u narednih desetak dana dobiće bolji, automatizovani sistem koji bi trebalo da obezbedi da se ubuduće ne dešava da Novi Sad ostane bez vode zbog prekida u napajanju.
Uskoro bez nestanaka vode zbog isključenja struje u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Za portal 021 u JKP "Vodovod i kanalizacija" objašnjavaju da se Fabrika vode na Limanu snabdeva preko četiri nezavisna voda, što omogućava da se u slučaju prekida napona na jednom drugi koristi za snabdevanje strujom.

Problemi, međutim, nastaju jer je to prebacivanje trenutno ručno, odnosno potrebno je da radnik EPS-a ode do trafostanice i to uradi. Sistem sa ručnim prebacivanjem funkcioniše decenijama, ali se, nakon što je ovog leta bilo više  kvarova na sistemu napajanja, moralo pronaći bolje rešenje.

Direktor ViK-a Gvozden Perković za 021.rs navodi da inženjeri sada rade na postavljanju sistema, koji će omogućiti da se prebacivanje sa jednog na drugi vod obavlja automatski.

- Ove godine smo imali situaciju da je to učestalo, što se ranije nije dešavalo. Zbog toga smo pokrenuli akciju u okviru firme da rešimo ovaj problem. U ponedeljak bi, kako su mi rekli inženjeri, trebalo da izvedu "suvu" probu, a tokom naredne nedelje u toku jedne noći i pravu probu automatike. Informacije koje za sada imam pokazuju da automatizacija radi kako treba i da će u roku od minut do dva nakon nestanka napona dolaziti do prebacivanja izvora napajanja pa neće dolaziti do prekida u radu fabrike vode - objašnjava Perković.

foto: Gvozden Perković, direktor novosadskog Vodovoda

On dodaje i da Fabrika vode nema agregate koji bi obezbedili da radi u slučaju nestanka struje. Kako je objasnio, tehnički proračuni su pokazali da je teško napraviti takav sistem sa dovoljnim brojem agregata koji bi obezbedio kontinuirani rad Fabrike, odnosno pokazalo se da je neisplativo graditi tako nešto.

Podsetimo, poslednji nestanak vode koji je pogodio veliki deo grada desio se juče u jutarnjim satim, a sve zbog isključenja struje Fabrici vode.

  • Odgovorni

    22.09.2018 21:44
    Odgovor hahaha
    Radovi Novosadske toplane na rekonstrukciji vrelovoda ni jednom nisu bili uzrok prekida napajanja el. energije fabrici vode.
  • Margot

    21.09.2018 22:03
    Zasto
    Zasto sada nema tople vode na limanu III?
  • Nada

    21.09.2018 18:09
    Brže,jače,najgore
    Bili živi pa videli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti