SRS podnela zahtev da se ukine odluka o spomeniku "Nevinim žrtvama 1944/45"

Odbornička grupa Srpske radikalne stranke uputila je danas predlog da se dnevni red sednice Skupštine grada, koja je zakazana za petak, 28. septembar, dopuni predlogom da se van snage stavi Odluka o postavljanju spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45".
SRS podnela zahtev da se ukine odluka o spomeniku "Nevinim žrtvama 1944/45"
Foto: 021.rs

Novosadski radikali su naveli da su ogorčeni i zabrinuti "zbog nepromišljene i skandalozne odluke vlasti da se, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, podigne spomenik, navodno, nevinim žrtvama, koje su pogubljene u Novom Sadu nakon oslobođenja grada 1944. i 1945. godine".

"Ovom odlukom se na krajnje perfidan način vrši revizija istorijskih činjenica i od osvedočenih i osuđenih krvnika i dželata, u vreme okupacije Novog Sada za vreme Drugog svetskog rata, prave žrtve. Srpska radikalna stranka je mišljenja da skandalozna odluka, da se pod nevine žrtve podvuku saradnici okupatora i pripadnici nacističke okupatorske vojske, predstavlja ruganje antifašističkoj i slobodarskoj tradiciji Novog Sada i izrugivanje sa hiljadama Srba, Jevreja i Roma, koji su na najmonstruozniji način likvidirani u zloglasnoj Novosadskoj raciji, januara 1942. godine", navodi Gradski odbor SRS.

Oni su dodali da odluka o podizanju spomenika saradnicima okupatora i osuđenim ratnim zločincima predstavlja skandal bez presedana i apsolutno je u suprotnosti sa Zakonom o ratnim memorijalima, koji je pre tri meseca stupio na snagu. Radikali su istovremeno pozvali sve odbornike da podrže njihovu inicijativu, jer je to jedini način da se spreči prekrajanje istorije i sačuva obraz antifašističke i slobodarske tradicije Novog Sada.

Podsetimo da je odluka o podizanju spomenika doneta na prošloj sednici Skupštine grada, a da će u petak biti rasprava o formiranju odbora koji će sprovoditi odluku o podizanju spomenika.

  • Новосађанин

    27.09.2018 01:28
    Црвени Војвода опет удара. Овде се ради о НЕВИНИМ жртвама а не о фашистима. Ко не зна нека проучи мало. Или и даље верујте у светог Броза и његовог пионира Воју. Свет није црно(или црвено)-бео. http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs/
  • Terazijski Crnogorac

    26.09.2018 00:44
    Zemlja gruva.
    Puna podrska za ovu inicijativu Radikalne Stranke. Ovim je valjda trebalo da se izjednace zrtve i dzelati i da se sa obe strane uspostavi nepostojeci ekvivalent u tragicnim dogadjajima u drugom sv. ratu. Jedina povoljna stvar jeste sto smo u drugom ratu delili tragediju kako sa Romima tako i sa Jevrejima i danas mocnim Izraelom. Uglavnom ako su se od zatvora izvukli zlikovci poput Kepira ovakve podvale ne mogu da prodju.
  • Ćoravi deka

    25.09.2018 19:47
    Licno mi je strasno sto moram da podrzim radikale u ovom trenutku, ali jeste vi svi normalni, deca gladuju na ulicama grada, sund I kic se uzdize svugde , a I o spomenicima iz 2 sv. Rata. Prvo zivot pa kad bude bolje I ostalo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti