Bivši šef obezbeđenja Ratka Mladića dolazi u Novi Sad "da kaže istinu o Srebrenici"

Tribina "Istina o Srebrenici" na kojoj bi trebalo da gostuje Branislav Puhalo, bivši šef obezbeđenja osuđenog ratnog zločinca i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, najavljena je za 4. oktobar u Novom Sadu.
Puhalo je bio uz Mladića tokom rata u Bosni i Hercegovini, pa tako i tokom posete Srebrenici u julu 1995. On je svoj stav o genocidu u Srebrenici i ranije iznosio - negirajući ga. 
 
Puhalo je govorio da ga bole priče o Srebrenici, "jer je reč o lažima", navodeći da su se dogodili "sporadični zločini", kao i da je "Mladić bio protiv ubijanja". Gostujući u jednoj televizijskog emisiji Puhalo je "odgovorno tvrdio da niko od vojnika VRS nije ubio niti dete, niti ženu, niti starca", kao i da nije stradalo između 7.000 i 8.000 ljudi, nego je od strane paravojnih jedinica "možda streljano 700-800 krvnika, ozloglašenih bojovnika Nasera Orića".
 
Branislav Puhalo našao se na listi ljudi kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, jer su navodno pomagali u skrivanju Ratka Mladića.
 
Zbog najave gostovanja Puhala reagovao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je saopštenju pozvao policiju i nadležne organe da spreče održavanje tribine u Novom Sadu. Čanak je pozvao i vlast u Srbiji da počne sa "striktnom primenom Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, i zabrani upotrebu neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja".
 
"Isti zakon zabranjuje 'proizvodnju, umnožavanje, skladištenje, prezentaciju, širenje ili na bilo koji drugi način upotrebu simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine'. Dakle, niti je postojao do sada, niti ubuduće sme postojati ijedan razlog da se toleriše organizacija tribina u njegovu (Mladićevu) čast, ili skandiranje 'Nož, žica, Srebrenica', da se nose transparenti, majice, kape i bedževi sa njegovim likom i on predstavlja kao nekakav heroj, vojnik i žrtva", poručio je Čanak.
 
Ratko Mladić je prilikom ulaska u Srebrenicu izjavio da je došlo vreme da se posle "Bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru". On je pred Haškim sudom proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice. Između ostalog, Haški tribunal je presudio da je Ratko Mladić kriv za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovečnosti u BiH, progon, istrebljenje, kršenje običaja rata, opsadu Sarajeva...
 
Veće Haškog tribunala je konstatovalo da je Mladić davao izjave da bosanski muslimani iz Srebrenice mogu "opstati ili nestati". Kako se navodi u presudi Mladiću, bivši komandant VRS imao je nameru da se "bosanski muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dečaka, te prisilnim odvođenjem žena, dece i dela starijih muškaraca, i to činjenjem genocida..."
 
U presudi se zaključuje da su zločini za koje je Mladić osuđen "među najstrašnijim koji su poznati čovečanstvu".
 
Rat na teritoriji Bosne i Hercegovine najkrvaviji je ratni sukob u Evropi od završetka Drugog svetskog rata. Procene su da je, na svim zaraćenim stranama, stradalo više od 100.000 ljudi, a oko dva miliona njih je raseljeno. 
 
Dodajmo i da je Puhalo predsednik Saveta za bezbednost Srpske desnice, na čijem je čelu Miša Vacić. Najavljeno je da će moderator na tribini u Novom Sadu biti Tomislav Lovreković, pristalica Srpske desnice, koji je nedavno privukao pažnju javnosti kada je, zajedno sa još jednim članom Srpske desnice, verbalno napao poverenika Narodne stranke za Vojvodinu Borislava Novakovića. On je ranije hapšen zbog sumnji da je pretio Mariniki Tepić, Nedimu Sejdinoviću, Dinku Gruhonjiću.
  • K72e

    28.09.2018 05:23
    Pitanja
    Ono sto se desilo u Srebrenici desilo se uz saucesnistvo Srbije, ali i necinjenje dela medjunarodne zajednice. Ima puno pitanja koja zahtevaju odgovore.
    Ko je smislio operaciju "Krivaja-95"? Ko je dozvolio Naseru Oricu i svim oficirima ABiH, osim jednog, da helikopterom pobegnu iz Srebrenice? Da li to ima veze sa cinjenicom da je Oric radio u MUP Srbije i bio u obezbedjenju S. Milosevica?
    Jos 1992. Mladic je zasedanju NS RS izustio kobnu rec "genocid". Je li moguce da Popovic, Beara i drugi podredjeni oficiri nisu znali definiciju genocida? Za genocid je najbitnija namera, a Hag ju je lako dokazao iz presretnutih razgovora i postupaka na terenu. Broj ubijenih nije presudan.
    Ko je iz Srbije organizovao autobuse koji su vozili muskarce iz Srebrenice i vracali se prazni? Ko je naredio da se iz okoline Bajine Baste VBR-ovima VJ gadja Srebrenica?
    Kako je moguce da NATO skoro nije ni reagovao na srpski napad na Srebrenicu? Zbog neverovatnog spleta okolnosti i propusta u komandovanju na jedinice VRS je pala samo jedna bomba. Kad se to uporedi sa dejstvima NATO u drugim delovima BiH, razlika je ogromna.
    Zlocini nad Srbima u Srednjem Podrinju su neosporni i strasni. Akcija VRS u Srebrenici je bacila neizbrisivu ljagu na te zrtve, kao i na ceo srpski narod. Ne ocekujem da ce Puhalo imalo pomoci da se ta ljaga ublazi.
  • jna

    26.09.2018 20:54
    ja sam bio njegov vojnik 1987 u ŠTIPU ,bio strog ali pravi oficir jna ,posle ove optužbe i sudenja nemogu da verujem da je on kriv ,uvek je bio pravi čovek i sve radio po zakonu........
  • Banacan

    26.09.2018 20:26
    Mladicu moj problem je tvoj
    Sto si Ti Srpski heroj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti