Postavljanje spomenika srpskom dobrovoljcu u Veterniku u nedelju

Spomenik srpskom dobrovoljcu u Prvom svetskom ratu biće postavljen u nedelju, 30. septembra u centru kružnog toka u Veterniku.
Kako su prenele "Novosti", izgrađen je postament i sada se čeka postavljanje figure vojnika. Spomenik srpskom dobrovoljcu delo je akademskog vajara Đorđa Lazića Đapše.
 
"U Umetničkoj livnici 'Stanišić' na Čeneju privode kraju spajanje delova figure vojnika, koja će ove sedmice biti postavljena na postament", rekao je član Odbora za sprovođenje odluke o podizanju spomen-obeležja Milan Balać.
 
Otkrivanje ovog spomenika jedan je od događaja u Novom Sadu kojim se obeležava 100 godina od kraja Velikog rata.
 
Podsetimo daje naselje Veternik osnovano 1923. godine, kada su se na taj prostor naselile 34 invalidske porodice sa 107 članova. To su bili nekadašnji vojnici Srpske vojske, uglavnom dobrovoljci iz prekookenaskih zemalja, koji su ostali slepi u bici na planini Veternik u Makedoniji.
  • Pasuljar

    30.09.2018 15:18
    Sns pasuljijada
    Spomenik je kao da je rađen pre 100 godina, ako pogledate koliko su samo moderni titovi posleratni spomenici, a da ne pričamo o tome da nigde na svetu nema spomenika na kružnim tokovima- moderne skulpture da. Primera radi kada neko želi da vidi kome je pisvećen spomenik u ovom slučaju treba da stane na sred kružnog da preskoču šiblje i ruže pa da pročita...to nigde nema već samo u državi gde preletač pasuljar organizuje kulturni život i okruženje građana.
  • Biljana

    27.09.2018 12:46
    Čestitamoo
    Iako je u prošlosti vise puta bio ranjavan, Novi Sad je i danas „Srpska Atina”, centar umetnosti, kulture i prosvete. Dušu gradu daju ljudi i njihova ljubaznost prema strancima, očuvane stare kuće, crkve, spomenici, parkovi... to je grad u kojem se niko ne oseća strancem.
    Vidimo se nedelju na događaju :)

  • Novosađanka

    27.09.2018 12:31
    Kakav smo mi narad :(
    Uspeh se ne prasta :( no, hvala za Spomenik, hvala za Sentandrejski bulevar, hvala za asfaltiranje ulica, hvala za mostove.. Mnogo uspeha Inicijatoru i svima koji su doprineli da imamo Spomenik koji pre svega Gradu daje dušu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti