Muzičari u Sinagogi sviraju s povezom na očima povodom Dana slepih i slabovidih

Međunarodni dan slepih i slabovidih, 15. oktobar, u Novom Sadu biće obeležen danas u okviru programa pod nazivom "Oči srca" događajima tokom celom dana na nekoliko lokacija u gradu.
Obeležavanje ovog dana kulminiraće koncertom u Sinagogi, na kojem će, osim Uglješe Brkljača, nastupiti i pijanisti Petra Spasojević, Rita Kinka, Ratimir Martinović, violončelista Marko Miletić, klarinetista Aleksandar Tasić, gudački kvartet "TAJJ" i gudački orkestar "Kamerata Akademika", koji će, kao znak podrške slepim i slabovidim, svirati sa povezom na očima.
 
Kako je rekao rukovodilac gudačkog orkestra "Kamerata Akademika", Marko Miletić, svim članovima orkestra je sviranje sa povezom na očima veliki i potpuno jedinstven izazov, i veruje da će uloženi trud biti minimalan u odnosu na snagu iskustva i poruke koju time šalju.  
 
Tokom 15. oktobra biće realizovano više dnevnih programa na nekoliko lokacija u gradu (Studentski trg, plato Spensa, Trg slobode) koncipiranih kroz muzički i dramski program, uz projekciju filma o pijanisti Uglješi Brkljaču reditelja Dušana Miletića. Učesnici umetničkih performansa na nekoliko gradskih lokacija biće duo Bogdanov i Dragan Jajić Vladisavljev sa ekipom "Kreativnog pogona". 
 
Program "Oči srca" za svoj dugoročni cilj ima osposobljavanje slepih i slabovidih osoba u samostalnom kretanju gradom i osamostaljivanje u svakodnevnom životu, obezbeđivanje adekvatne obuke za prostornu orijentaciju, asistivne tehnologije i ravnopravnog učešća slepih u društvenoj zajednici. Motiv je podizanje svesti o položaju slepih lica i podsticanje empatije kod građana.  
 
Koncert u Sinagogi će početi u 19 časova. Ulaz na koncert će biti omogućen uz donaciju za povez, a prikupljena sredstva biće upotrebljena za edukaciju slepih i slabovidih osoba u kretanju gradom i nabavku pasa vodiča.  
  • NS

    15.10.2018 09:14
    Vredi doživeti
    Unsicht (Nevidljivi) restoran u Berlinu
    Ulaskom se pristali na dobrovoljni odmor očiju pa se tako umesto vida, snažno bude sva druga osjetila. Atmosfera? Čisti CDS – cool, dark & scary. Poenta ovog ‘mračnog mjesta’ je da vas uvede u svet slijepih osoba, jer večerat ćete u mrklom mraku, a bez vašeg konobara (svi konobari su slijepi) nećete moći apsolutno ništa.
    Ovaj restoran otvara se u sumrak. Nećete znati gde se tačno nalazite, što tačno jedete niti gdje je ulaz a gdje izlaz.
    Na ulazu ćete ostaviti mobilne, upaljače i sve što svetli.
    Kada vas konobar napokon posedne na vaše mjesto, objasnit će vam s koje strane stoji čaša, na koji način da ulijete sok u čašu a da ništa ne raspete te vas podučiti ostalim tips&tricks koji će pomoći da večera prođe što ležernijem tonu.
    Svakako ćete se od srca nasmeti dok pokušavate otkriti što jedete, no nakon sat – dva kada poželite samo otići do wc-a kreće panika. Jer ako vaš konobar ne dođe po vas, vi ste u zamci. Kuda krenuti, koliko je uopće velika ova prostorija, koliko ljudi ima…?
    Iako se ovo mjesto naziva restoranom, hrana je zadnja stvar koja će vam po izlasku iz njega ostati u sećanju, no to vam ionako neće biti važno. Nezaboravni osećaj poštovanja prema osobama bez vida koji će vam ovaj restoran priuštiti pratit će vas ostatak života i zauvijek će promijeniti perspektivu na život u mraku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti