Stigle vakcine protiv gripa u novosadski Dom zdravlja

Novosadski dom zdravlja dobio je danas 8.200 doza vakcine protiv gripa, a vakcine su stigle i u Dom za decu i odrasle u Veterniku i u Gerontološki centar.
Stigle vakcine protiv gripa u novosadski Dom zdravlja
Foto: Pixabay
Reč je o sezonskoj trovalentnoj "split" vakcini koja se standardno koristi svuda u svetu.
 
Ova vakcina preporučuje se:
  • Svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom (uključujući i HIV)
  • Svim osobama starijim od 65 godina života
  • Svim osobama smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene
  • Zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i javnim službama
Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti