FOTO, VIDEO: Opozicija protiv predloga da odbornik u Skupštini grada dobije Oktobarsku nagradu

Opozicija u Skupštini grada usprotivila se predlogu da Oktobarsku nagradu dobije odbornik u gradskom parlamentu iz redova Socijalističke partije Srbije i direktor Šahovskog kluba "Jugović" Miroslav Kopanja.
FOTO, VIDEO: Opozicija protiv predloga da odbornik u Skupštini grada dobije Oktobarsku nagradu
Foto: 021.rs
Kopanju su za nagradu predložili Savet MZ "Kać" i Šahovski savez Vojvodine, koji smatraju da je svojim zalaganjem i radom doprineo tome da Novi Sad postane centar šaha u Vojvodini i Srbiji.
 
Protiv ovog predloga su odbornici Dosta je bilo, Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke. 
 
Aleksandar Bujić iz DJB smatra da su Kopanju za gradsko priznanje preporučile stranačke zasluge, a ne zasluge na polju šaha.
 
"Oktobarska nagrada je nešto što odbornici treba da izglasaju da dobije neko od viđenijih Novosađana koje sugrađani prepoznaju po tome šta su uradili. Mi imamo slučaj da nagradu delimo jednom od odbornika zbog nekih stranačkih zasluga, a Novosađani uglavnom ne znaju ko je on", kaže za 021.rs Bujić.
 
Nasuprot tome, zamenik gradonačelnika Srđan Kružević navodi da je Kopanja zaslužio da bude dobitnik gradskog priznanja i da njegovi uspesi na šahovskom polju nisu zanemarljivi. 
 
"Ako im je jedina zamerka to što će odbornik biti kandidat i nominovan za Oktobarsku nagradu, onda moram da kažem da ćemo mi to izglasati, glasao taj odbornik ili ne. Nigde ne piše da odbornik ne može da bude kandidat. Mislim da je gospodin Kopanja svojim dosadašnjim radom zaslužio da bude laureat grada, a ono što to dokazuje jesu i predlozi šahovske organizacije, njegov uspeh na tom polju, koji svakako nije zanemarljiv. Siguran sam da će odbornici to podržati, a gospodin Kopanja ako misli da treba da glasa za sebe, neka glasa, ako misli da ne treba, neka bude suzdržan. Ima pravo da glasa, a vi ćete videti da li je glasao za sebe ili ne", rekao je Kružević za 021.rs.
 
Odbornik Miroslav Kopanja (SPS) tokom rasprave o nagradama.
 
Osim Miroslava Kopanje, za Oktobarsku nagradu predloženi su još i Ansambl "Vila" Srpskog kulturno-umetničkog društva "Železničar" i preduzeće za izdavaštvo "Pravoslavna reč". Za laureata Novembarske povelje predložen je direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" Stanko Matić.
 
Tokom glasanja opozicija nije podržala predlog da Kopanja dobije nagradu.
 
 
Odbornici DS-a nisu glasali ni za jedan predlog jer, kako je obrazložio predsednik odborničke grupe Veljko Krstonošić, time su hteli da ukažu na licemerje SNS i njenih koalicionih partnera koji su na prethodne dve sednice doneli odluku o podizanju spornog spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45", osobama među kojima su i osuđeni ratni zločinci. Demokrate smatraju da su naprednjaci to učinili uz izjave kojima su izjednačili fašizam i komunizam, koji je bio antifašistička ideologija, a sada donose odluke da povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma 23. oktobra 1944. godine dodele nagrade.
 
U radnom delu sednice razmatrani su urbanistički planovi poteza Šumica i motela "Minut-Majur" u sklopu autoputa E-75. Odbornici su usvojili i izmene Odluke o otuđenju građevinskog zemljišta, kojom se određuje da se direktnom pogodbom može prodati gradsko zemljište privatniku koji ima deo susedne parcele samo ako je njegova parcela veća od gradske i ako vlasnici okolnih parcela daju saglasnost, dok u ostalim slučajevima mora da bude raspisan javni oglas za prodaju.
 
Skupština je razmatrala i Odluku o otpisu potraživanja od više od 600.000 dinara preduzeća "Društvo za održavanje zgrada" iz Beograda koje je u postupku privatizacije, kao i izveštaj o realizaciji Programa održavanja putne privrede za prvih šest meseci 2018. godine.
  • Laban

    18.10.2018 13:42
    Dosledni
    Dosledni ligasi podrzali sps kadar?!
    Svaka cast gospodo...Sramota kako ste potonuli.Dno dna.
  • Aleksandar

    18.10.2018 10:27
    dele nagrade među sobom. Sramota što je i Liga glasala za SPSovca
  • Građanin

    18.10.2018 10:23
    Novembarska povelja
    Mislim da je za Novembarsku povelju bilo mnogo kvalitetnijih predloga koji su bili priličniji za tu nagradu(pogotovo u godini jubileja 100 godina od I svetskog rata) i da je ovo oko ovih nagrada postala farsa koja gubi smisao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti