Novosadska jesen od danas na Spensu

Ekološka manifestacija "Novosadska jesen", 15. po redu, počeće danas, 23. oktobra na Spensu.
Novosadska jesen od danas na Spensu
Foto: 021.rs
Događaj organizuje Pokret gorana Novog Sada, a manifestaciju će u 11 časova otvoriti predsednik ovog udruženja Petar Viđikant. Tom prilikom će nastupiti učenik Muzičke škole "Isidor Bajić" Uglješa Vukov (gharmonika), iz klase prof. Ane Tokanović.
 
Tom prilikom biće otvorena izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, izložba meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane i izložba starih i umetničkih zanata.
 
Izložba fotografija "Iz ugla jednog fotografa - Sremski Karlovci" će biti otvorena u 18 časova. Biće izloženo najboljih 33 radova fotografa koji su kroz svoje objektive zabeležili bogatstvo mesta i ljude koji žive u Sremskim Karlovcima. Fotografi su imali jednodnevnu foto pustolovinu na prvi dan jeseni, kada su zabeležili dragocene trenutke.
 
Ovogodišnja Novosadska jesen posvećena je značaju boravka u prirodi kao i sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti naša životna sredina.
 
Danas, sa početkom u 17:30 časova, održaće se predavanje "Priroda na recept", na kojoj će se kroz prezentovanje naučnih istraživanja prikazati pozitivni uticaji boravka u prirodi, uticaji na fizičko i na mentalno zdravlje.
 
Govornici i teme:
 
- "Šuma i priroda kao lek": prof. dr Biljana Božin, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Univerzitet u Novom Sadu
- "Letnje aktivnosti u prirodi": Štajer Valdemar, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Novom Sadu
- "Uprirodi se" - Zanatsko filmska zajednica, Novi Sad
- "Pokreni dan dobrom energijom": November Project, Novi Sad.
 
Radionice prvog dana manifestacije:
 
- 12h Eko kutak - goranska radionica "Drugačija bašta" namenjena učenicima mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu realizuje Milica Todorović, pejzažni arhitekta, saradnica Pokreta gorana i izlagač na ovogodišnjoj manifestaciji.
- 13h Eko kutak - radionica "Drvoljub" namenjena učenicima starijeg osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu realizuju aktivisti Pokreta gorana Novog Sada.
- 17h Eko kutak, "Pokreni se!" namenjena učenicima novosadskih srednjih škola. Radionicu vode studenti fakulteta sporta
i fizičkog vaspitanja.
 
Na izložbi meda i zdravstveno-bezbedne hrane, od 17:30 časova održaće se prezentacija Jesenje organske trpeze - "Kako se koristi spelta". Ovu neobičnu i staru žitaricu i proizvode predstaviće Poljoprivredno gazdinstvo Jeftić.
 
U 18:30 časova na sceni Novosadske jeseni će nastupiti Društvo mladih muzičara "Instrumental".
 
Ovoga puta će Pokret gorana Vojvodine i Inženjeri zaštite životne sredine imati svoje štandove. Pokret gorana Novog Sada će imati zajednički štand sa Pokretom gorana Vojvodine i predstaviće ekoturističku ponudu za narednu sezonu u Sremskim Karlovcima. Na ovom štandu građani će moći da dobiju informacije o novom programu koje radi Pokret gorana Novog Sada - "Sasvim prirodna subota", kao i o goranskim eko kampovima za narednu godinu.
 
Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine će tokom svog učešća na manifestaciji promovisati reciklažu papira i svima koji budu želeli rado zameniti stari papir za sadnice cveća i drveća. Za 10 kg papira dobijaće se jedna sadnica cveća, a za 60 kg papira jedna sadnica drveća. Svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije takođe će imati svoj promotivni štand, gde će predstaviti rad udruženja.
  • vslv

    22.10.2018 14:01
    brate kako da donesem 60kg papira na SPENS?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti