FOTO: Promenjeni planovi za osam lokacija, umesto objekta "Stana" predložene garaže

Plan dela Adamovićevog naselja, Grbavice i dela centra grada, u kojem urbanisti predlažu da se na mestu gde je sada smešten JKP "Stan" sagrade višespratne garaže, a da na mestu zgrade u Radničkoj 2, u kojoj je smeštena gradska administracija, bude stambena zgrada, nalazi se na ranom javnom uvidu.
FOTO: Promenjeni planovi za osam lokacija, umesto objekta "Stana" predložene garaže
Foto: 021.rs

U planu je predloženo i da se na mestu nekadašnje policijske stance u Miše Dimitrijevića sagradi vrtić, a obdanište je planirano i na mestu nekadašnjih poslovnih objekata u Ulici Servo Mihalja.

Ovo su samo neke od izmena u planu koji je Skupština grada odobrila i na javnom uvidu je do 1. novembra. To je rok do kada se mogu podneti primedbe Upravi za urbanizam u Radničkoj 2.

Izmene se, između ostalog, odnose na stambene blokove koji se grade uz Bulevar Evrope (u planu se i dalje navodi kao Subotički bulevar, iako je on preimenovan u Bulevar Evrope pre više godina) i ulicu Cara Dušana. Na Bulevaru se grade zgrade od sedam spratova, a u Cara Dušana objekti do pet spratova, izuzev samog kraja bloka koji gleda ka kružnom toku uz ulicu Aranji Janoša, gde se može zidati i šesnaestospratnica.

Za Srednju medicinsku školu predviđeno je proširenje prostora, jer škola trenutno ima 52 odeljenja sa 1.736 učenika, dok je postojeći objekat planiran za 44 odeljenja i oko 1.300 učenika. Postojeća školska zgrada je sagrađena 1963. godine, a izmena plana predviđa dogradnju dva dela, jednog prizemnog od 300 kvadrata i jednog trospratnog od 700 kvadrata, uz uređenje dvorišta i parkinga.

Urbanisti na prostoru gde se nalazi zgrada JKP "Stan" sada predviđaju dve javne garaže. Jedna, koja je i ranije planirana, imala bi dva sprata i 55 parking mesta po etaži. Druga, koja se sada dodaje, veća je - sa suterenom, visine dva ili tri sprata i 95 parking mesta po etaži.

JKP "Stan" u Lasla Gala

Na uglu ulica Miše Dimitrijevića i Kola srpskih sestara predloženo je da se sagradi vrtić, kako je pre nekoliko meseci, posle zatvaranja policijske stanice, najavio gradonačelnik Miloš Vučević. Ovaj prostor će postati jednospratni vrtić sa potkrovljem i moći će da primi 140 mališana. U planu je naznačeno da se obavezno mora sačuvati postojeće zelenilo, naročito stabla lipe i platana.

Sledeća lokacija koja je obuhvaćena izmenama jeste prostor u Ulici Lasla Gala na mestu nekadašnjeg "Elektroluksa" koji je sada napušten, dok je parcela u vlasništvu Grada. Ranije je na tom prostoru bila predviđena gradnja trospratnih zgrada sa potkrovljem. Urbanisti su odlučili da dozvole podizanje spratnosti do četiri sprata sa potkrovljem ili pet spratova, što odgovara spratnosti okolnih objekata u toj ulici.

"Elekrolux" u Lasla Gala

Plan donosi novine i u delu bloka između ulica Laze Nančića i Servo Mihalja na Adamovićevom naselju gde su sada kompleksi nekadašnje fabrike sirćeta "Bačka" i "Trgografa", kao i nekoliko kuća neuslovnih za stanovanje. Tu je bila predviđena izgradnja poslovnih objekata, ali će sada ta lokacija manjim delom biti iskorišćena za poslovne objekte, dok će veći deo zauzeti vrtić za 480 mališana. Ukoliko ovaj plan bude realizovan, vrtić će se nalaziti prekoputa ranije planirane osnovne škole između ulice Servo Mihalja i Đorđa Magaraševića.

Urbanisti donose i novine za prostor u Radničkoj 2, uz samu garažu Spensa. Za ovo mesto je ranije bilo predloga da se zida višespratni objekat za potrebe gradske uprave i druge državne administracije, odnosno podzemna garaža. Prema predlogu urbanista sada bi se srušila zgrada gde su smešteni urbanisti i sagradila stambena šestospratnica, dok bi garaži Spensa bio nadograđen sprat i imala bi ukupno 1.000 parking mesta. U planu se može videti i da će stambena zgrada zauzeti celu parcelu i da nisu predviđene zelene površine, već "vertikalno ozelenjavanje zidova ili krovni vrt".

Prvonagrađeni rad na međunarodnom konkursu 2009. za zgradu administracije u Radničkoj 2, koji izgleda neće biti realizovan 

Izmene plana se odnose i na prostor unutar bloka ulica Doža Đerđa, Puškinove, Miše Dimtirijevića i Gogoljeve, koji je trenutno parking. Na tom mestu je bila predviđena javna garaža do jednog sprata, dok se izmenama predlaže da ima do tri sprata.



Ovo su predlozi na koje se mogu uložiti prigovori, a nakon što ih razmotre urbanisti i Komisija za planove, uslediće javni uvid kada se mogu ponovo uložiti prigovori na Plan generalne regulacije prostora između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, Stražilovske i ulice Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, Jevrejske i Futoške ulice.

  • Zmaj

    28.10.2018 08:34
    Da znaju
    Dajte parking u Pap Pavla ulici, recimo na ćosku sa Stevana Sremca .. Bio bi dobar potez, veliki plac obuhvata ćošak a frekvencija velika.....

  • Imre

    28.10.2018 08:06
    ...
    Jos nam samo u Lasla Gala fali garaža...... Pa niste normalni...
  • Dušan

    27.10.2018 20:09
    Pohlepa
    Zar baš svaki kvadrat mora biti prodat za vreme ove vlasti, zašto se toliko žure, već sada se mnogo više gradi nego što će se moći prodati, parkinga u gradu nema, na Bulevarima sve veće gužve, umesto da se uspori gradnja i propiše da na 12 stanova mora biti 12 parking mesta, oni dižu spratnost svuda da bi uzeli veću proviziju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti