Novi Sad dobija table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada na četiri lokacije u Novom Sadu postaviće info table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata, saznaje 021.rs.

Biće napravljeno šest staklenih info tabli posvećenih srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata sa područja Novog Sada. Ove table će biti postavljene na fasadi Doma ratnih dobrovoljaca u Šumadijskoj 6 (sada je tu KUD "Svetozar Marković"). Na ovim pločama će biti ispisano oko 1.000 imena dobrovoljaca u srpskoj vojsci sa područja Novog Sada.

Biće napravljena i tabla ili table posvećene američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, na kojima će se nalaziti njegovih "14 tačaka", ali u tenderu za izradu nije navedeno gde će one biti postavljene niti koliko će ih biti. Vilson se u svom saopštenju i govoru koji su istoričari zabelelžili kao "14 tačaka" iz januara 1918. godine založio za načela slobodnog tržišta, javnost međudržavnih sporazuma, demokratiju i pravo naroda na samoopredeljenje. Za Srbiju, kao i južnoslovenske narode koji su težili stvaranju Jugoslavije, pored prava na samoopredeljenje bila je važna i tačka 11, gde se između ostalog pominje i siguran izlaz Srbije na more.

Zavod za zaštitu spomenika kulture će napraviti i info tablu posvećenu srpskim vojnicima iz Velikog rata sahranjenim na Uspenskom groblju, kao i dve table sa imenima ruskih ratnih zarobljenika, odnosno jednu tablu srpskim vojnicima sahranjenim na Vojnom groblju u Petrovaradinu.

Za izradu svih ovih tabli biće izdvojeno nešto više od milion dinara sa PDV-om.

Table se postavljaju u sklopu obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

  • Slobo slobodo..

    07.11.2018 13:31
    Srbende se dice jer su tada uspeli da se dokopaju Vojvodine kao ratnog plena.
  • SOMBORKINJA STARA

    07.11.2018 12:21
    @ DOBROVOLJAC
    Ne znam, gospodine, na kojoj ste se stani u Prvam ratu Vi borili, kao dobrovoljac, ali pouzdano ZNAM na cijoj su se strani kao dobrovoljci borili Srbi iz Sombora, Sivca, Stapara, Deronja....Oni su svi bili na srpskoj strani, pod komandom regenta Aleksandra I Karadjordjevica. Pobegli su iz ugarske vojske, cim im se ukazala prva prilika. A oni Srbi, koji su se, slucajno, borili do kraja rata na austrougarskoj strani, jednostavno nisu dobili priliku da predju na srpsku. Toliko o tome i ne mesajte nas vise u Vas sor. Srbija je zemlja pobednica, zlatnim slovima je upisana u knjizi istorije kao drzava koja je, po broju stanovnika, imala najvise zrtava. I normalno je da je bila cenjena i nagradjivana. Nije donela slobodu samo juznoslovenskim narodima vec i Slovackoj, Ceskoj...A TO STO NEMAMO SVI LEPO SECANJE NA KRAJ DRUGOG SVETSKOG RATA, to je zato sto se u Jugoslaviji vodio i krvavi gradjanski rat. Ja to uvek objasnjavam Rusima, kojih je sve vise u Srbiji [HVALA BOGU]. Kao sto njih Prvi svetski rat asocira na strasan gradjanski rat i krvoprolice, kod nas su te negativne asocijacije usmerene na Drugi svetski rat. Neki su dobili tudje kuce, zemlju i stanove, a nekima je oduzeta zemlja, kuce, fabrike, apoteke...Probajte sada bar nekom, bar jednu apoteku da oduzmete ili jutro zemlje, culo bi se do Neba. Sada su deca i unuci bas tih sto su oduzimali, najveci kapitalisti. Nisu nam secanja ista, pa ne mogu biti ni uspomene, ali moramo krenuti napred, oprostiti, ali ne zaboraviti.
  • комша

    07.11.2018 12:18
    @Dobrovoljac
    Ајде не лажи људе и сам себе. Који то добровољци? Можда мађарски. Српски сигурно не. Мој прадеда из Бечкерека је отишао као добровољац у српску војску, прешао Албанију и добио споменицу. Срби у АУ војсци су били присилно регрутовани, али нису терани на српски фронт већ у Галицију. То што су твоји изгубили тај рат и територију па вас боли и после 100 година је већ твој лични проблем. Ширење неистина је доказ твоје игноранције и малициозности. теби и таквима као ти је писање неистина изгледа неки азилум игноранције.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti