Uz bulevar prave arheološki park

Iako po otkrivanju arheološkog nalazišta na Sajlovu, u blizini Novog groblja prošle godine, nije bilo sasvim izvesno da će ono biti sačuvano, danas je verovatnije da izgradnjom Bulevara Evrope ovaj lokalitet neće biti uništen.  
Iako po otkrivanju arheološkog nalazišta na Sajlovu, u blizini Novog groblja prošle godine, nije bilo sasvim izvesno da će ono biti sačuvano, danas je verovatnije da izgradnjom Bulevara Evrope ovaj lokalitet neće biti uništen.

Tragovi prošlosti trebalo bi da budu sačuvani izgradnjom arheološkog parka, koji će biti sastavni deo plana detaljne regulacije tog dela grada, potvrđeno je za Radio 021 u Gradskoj kući. Kako nam je rečeno, plan bi uskoro trebalo da se nađe na javnom uvidu, a očekuje se da će biti usvojen u Skupštini grada do kraja godine.

Izgradnji kompleksa uz novu saobraćajnicu prethodiće urbanističko-arhitektonski konkurs, a budući arheološki park trebalo bi da se prostire na više od 10 hektara. Predviđena je i izgradnja tematskog parka, muzeja, amfiteatra, kao i pratećih površina s parkingom. Podsetimo da su na Sajlovu, u blizini Novog groblja, otkriveni ostaci naselja stari sedam hiljada godina, ali i tragovi prošlosti iz bronzanog doba, te ostaci velikog kasnoantičkog naselja.

Izgradnjom arheološkog parka na Sajlovu, gradske vlasti će promeniti praksu uništavanja novosadskih arheoloških nalazišta. Podsetimo da je za vreme radikalske vlasti zabehatonirana Katolička porta, iako su tokom radova na parternom uređenju na toj lokaciji pronađeni dokazi da je na području centra današnjeg Novog Sada još u XI veku postojalo naselje.

Takođe, ni u blizini Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi nema naznaka da su na tom mestu pronađeni tragovi prošosti stari skoro 20.000 godina, nije označeno da su utvrđenje na Petrovaradinskoj steni prvi podigli Rimljani, niti je bilo gde van mapa i muzeja vidljivo da su tragovi praistorijskih naselja pronađeni u Centru, na Klisi, Detelinari i Slanoj bari. A to su samo neke od široj javnosti malo poznatih činjenica iz bogate i burne prošlosti ovog područja, koje bi Novi Sad na turističkoj mapi sveta mogle učiniti znatno vidljivijim. (Dejan Stojičić)

  • Igor

    02.08.2011 15:04
    Slazem se sa Veljkom. Mislim da previse polkitizujete i kao autori tekstova favorizujete pojedine opcije sto svakako ne bi trebali. Uredjena je porta jer nije bilo sredstava za privodjenje iste arheoloskom lokalitetu tj parku ili galeriji. A isto to su demokratske vlasti uradile sa Trifkovicevim trgom ispod koga su ostaci najstarijeg novosadskog pozorista!!
  • mujcilo

    01.08.2011 03:35
    da bi bio clanak mora da ima dve suprotstavljene strane i jednu neutralnu, tako da nije clanak. Pismen tekst svakako jeste. voBra Badzo!
  • Sonja

    31.07.2011 07:45
    LEP CLANAK
    Zaista lepa vest i pismen clanak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti