Izložba "R.I.P. - Riječka industrijska priča" od srede u Muzeju Vojvodine

Izložba Muzeja grada Rijeke "R.I.P. - Riječka industrijska priča" autorke Eme Aničić, biće otvorena u sredu, 20. aprila u Muzeju Vojvodine.

Tema izložbe je stanje mnoštva industrijskih i tehničkih postrojenja kojima ovaj grad obiluje, nastala tokom njegovog uspona od vremena Austro-Ugarske pa do raspada Jugoslavije. Ti objekti su tokom tranzicije dovedeni do ozbiljne zapuštenosti i danas su na istorijskoj raskrsnici - ili će pregradnjom i novom namenom dobiti priliku za novi život - ili će biti uništeni.

Izložba "Riječka industrijska priča" daje svoj doprinos poznavanju riječkih industrijskih lokaliteta, ukazuje na njihov značaj i posebno - pokušava da podstakne moguća rešenja vezana za budućnost kulturnoindustrijske baštine - po kojoj je Rijeka prepoznatljiva. Osvetljava problematiku napuštenih, ali i nekih još uvek, bar delomično, aktivnih industrijskih objekata u Rijeci, viđenih kroz okular fotografa Stanislava Beličke, hiperdimenzioniranim fotografijama, u prostoru sa naglašenom industrijskom scenografijom. Dodatno ju je obogatio video materijal u autorstvu Kristijana Vučkovića, i namenski komponovana muzička podloga Josipa Maršića i Zorana Medveda.

U izložbi se može pronaći mnoštvo paralela između Rijeke stanja i onog što se događa kod nas, u Srbiji i Novom Sadu, sa veoma zapuštenim i zauvek izgubljenim objektima nekadašnjih industrijskih giganata.

Otvaranje izložbe je u 13 časova, a postavka se može pogledati do 9. maja.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič