Moguća prirodna zamena za ozempik: Kineski naučnici kažu da je ključ u crevnoj mikrobioti

Ozempik je postao sinonim za brzo mršavljenje i regulaciju šećera u krvi, ali naučnici sada istražuju da li priroda nudi slično rešenje.
Moguća prirodna zamena za ozempik: Kineski naučnici kažu da je ključ u crevnoj mikrobioti
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ozempik, odnosno lek koji imitira dejstvo hormona GLP-1, mogao bi dobiti konkurenciju u vidu crevne bakterije.
 
Novi trag u borbi protiv dijabetesa i zavisnosti od šećera stiže iz – creva.
 
Istraživači sa kineskog univerziteta Đangnan veruju da su otkrili način da se prirodnim putem reguliše nivo šećera u krvi i smanji žudnja za slatkišima - slično kao što to čini Ozempik i srodni lekovi, piše Science Alert.
Ključ ove potencijalne terapije krije se u crevnoj mikrobioti, tačnije u jednoj specifičnoj bakteriji i supstancama koje ona proizvodi tokom varenja.
 
Povećanjem prisustva te bakterije u organizmu miševa obolelih od dijabetesa, naučnici su uspeli da podstaknu lučenje hormona GLP-1, koji prirodno reguliše nivo šećera i osećaj sitosti, prenosi Danas.rs.
Taj hormon - glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) - već je poznat javnosti kao osnova delovanja lekova poput semaglutida, glavne aktivne supstance Ozempika.
 
Kod osoba sa dijabetesom tipa 2 funkcija GLP-1 hormona je često oslabljena, što otežava kontrolu šećera u krvi. Zbog toga su GLP-1 analozi, poput Ozempika, postali važno oružje u tretmanu te bolesti.
 
Ali, sada naučnici traže način da telo podstaknu da samo pojača prirodnu proizvodnju tog hormona.
 
"Rastući broj istraživanja ukazuje na to da naše prehrambene navike i žudnje potiču iz signala koje šalje crevni sistem - organ ključan za formiranje preferencija u ishrani", navode autori studije objavljene u januaru.
 
Ali koji geni, mikroorganizmi i njihove supstance zapravo regulišu želju za šećerom - do sada nije bilo jasno.
 
Uloga bakterije
 
Novo istraživanje ističe ulogu bakterije Bacteroides vulgatus kao potencijalno važnu. Kada su miševi genetski onemogućeni da proizvode crevni protein Ffar4, kolonije te bakterije su se znatno smanjile, što je uticalo i na niži nivo hormona FGF21 - koji je, kako se veruje, povezan sa željom za šećerom.
 
Zanimljivo je da se FGF21 u većim količinama javlja i kod korišćenja GLP-1 lekova, a kod ljudi sa genetskom varijacijom tog hormona češće se beleži izražena sklonost ka slatkišima.
 
Analiza krvi kod 60 osoba sa dijabetesom i 24 zdrave osobe pokazala je da mutacije Ffar4 gena, koje smanjuju lučenje FGF21, mogu biti povezane sa povećanom željom za šećerom - što bi moglo doprineti razvoju bolesti.
 
Ključ, čini se, opet leži u crevima.
 
Kada su naučnici miševima dali metabolit koji proizvodi B. vulgatus, došlo je do povećanog lučenja GLP-1, a zatim i FGF21 hormona - što je rezultiralo boljom regulacijom šećera i smanjenom žudnjom za slatkim.

Iako je ovaj efekat zasad potvrđen samo kod miševa, autori veruju da su na tragu strategije za prevenciju dijabetesa - bez potrebe za lekovima.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Na listi RFZO 245 novih generičkih lekova

RFZO je usvojio novu listu lekova na koju je stavljeno 245 novih generičkih lekova, odnosno zamena za lekove koji se već izdaju o trošku RFZO, ali od različitih proizvođača.

Da li postoji idealno vreme za večeru?

Zaboravite na univerzalno "pravilno" vreme za večeru. Iako smo često čuli da je idealno večerati između 17 i 19 časova, nutricionisti poručuju - to ne važi za sve.