Susret sa umetnikom – Dejan Nenadov

Ciklus pod nazivom "Art Exclusive" nastavlja se u četvrtak, 21. aprila, u 19 časova u klubu "Tribina mladih", predstavljanjem Dejana Nenadova, uspešnog strip-crtača, koji dugi niz godina živi i stvara van naše zemlje.
Dejan Nenadov rođen je 1966. u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za slikarstvo, a zatim je upisao specijalizaciju na slikarskom odseku Akademije lepih umetnosti u Oslu.
 
Svoje prve stripove objavio je još kao srednjoškolac i to u najprestižnijim domaćim strip-magazinima tog vremena, kao što su Yu Strip magazin i Stripoteka. Neki od tih radova bili su objavljeni i u inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja: od onih namenjenih najboljem mladom strip-autoru, do nagrade za najbolji savremeni strip magazina Vidici. Dobitnik je i plakete Zlatno pero Beograda, na Međunarodnom bijenalu ilustracije.
 
Posle objavljivanja njegovog prvog autorskog albuma "Elazar", koji se sastoji od pet povezanih priča, kritičari su ga svrstali među najznačajnije nacionalne strip-autore. Njegovi stripovi su okarakterisani kao "intelektualni" i kao spoj stripa i literature, što mu je donelo i nagradu "Zaharije Orfelin", za doprinos spajanju ova dva medija. Posle napuštanja zemlje 1991. godine, gotovo pune dve decenije se nije aktivno bavio stripom, posvećujući se slikarstvu.
 
Na poziv da nastavi serijal Arcanes, za francuskog izdavača Delcourt Editions, 2007. godine se uspešno vraća radu na stripu. Za poslednjih devet godina je uradio jedanaest knjiga (dvanaestu upravo privodi kraju), u okviru četiri zasebna serijala. Kaže da ga je povratak staroj ljubavi – stripu osvežio i da ga još uvek veoma raduje.
 
Susreti sa autorima u Kulturnom centru Novog Sada održavaju se jednom mesečno, a medijator je Doru Bosiok. Do sada su predstavljeni Branislav Kerac i Zoran Janjetov.
 
Autor: 021.rs
Foto: KCNS

Teme

KCNS

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".