Iranski i libanski muzičari u Kulturnom centru

Muzičke umetnici iz Irana i Libana održaće u petak (22. april) i subotu (23. april) koncerte na Tribini mladih u kulturnom centru.

U petak 22. aprila u 21 čas novosadskoj publici predstaviće se iranski muzičar Shervin Mohajer, a u subotu 23 aprila, u 21 čas nastupiće libanski bend Praed.

Shervin Mohajer rođen je 1979. godine u Teheranu. Svoje muzičko putovanje počeo je sa 10 godina svirajući violinu, klavir i tombak. Posle diplomiranja na Konzervatorijumu u Teheranu pokazuje interesovanje za Kamancheh i nastavlja svoj rad pod mentorstvom mnogih poznatih autora (Ahmad Pejman, Vartan Sahakian, Mohsen Elhamian, and Hamid Dibazar).

Servinovo prvo pojavljivanje na sceni bilo je kada je imao 17 godina. Tokom muzičke karijere on sledi svoje težnje u različitim i raznovrsnim pravcima kao muzičar, izvođač saradnik, inovator i učitelj.
Nastupao je širom sveta i na nekim od najprestižnijih mesta u saradnji sa najuglednijim ansamblima. Njegova sklonost ka muzici ide mnogo dalje od klasičnog persijskog žanra . Svirao je na više od sto albuma – tradicionalni, folk, elektroakustični i pop. Bio je muzički producent na radiju i televiziji. Predaje na Konzervatorijomu za muziku i Teheranskom univerzitetu umetnosti već 14 godina. Doprineo je formiranju iranskih gudačkih ansambala, dueta i kvartreta i osnivač je Starog Bov ansambla. Dobitnik je velikog broja nagrada i muzičkih priznanja i nekoliko puta je nominovan za najboljeg iranskog izvođača.

Praed je osnovan 2006. godine od strane Raeda Yassina i Paeda Conca. Njihov muzički opus mogao bi se opisati kao mešavina arapske popularne muzike, džeza (free jazz) i elektronike. Iste godine imali su prvi javni nastup na festivali u Švajcarskoj, odmah zatim imali su koncert u Bejrutu. Od tada bend je česti učesnik na raznim festivalima širom sveta. Uspeli su da ostvare saradnju sa poznatim svetskim muzičarima i muzičkim saradnicima. Bend se sastoji od dva redovna člana Raeda Yassina, vokal i klavijature i Paeda Conca, klarinet i električni bas.

Praed nastupa i kao PRAED PLUS gde uz redovne članove sviraju Axel Dörner, Johannes Bauer, Hans Koch and Stephane Rives. Bend istražuje povezanost arapske popularne muzike (Shaabi) sa drugim muzičkim pravcima (psihodelik, hipnotik rok, džez). Od svog osnivanja pokazuju interesovanje za muziku kao medij koji spaja složeno egipatsko društvo.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".