Dokumentarni film "Prag i srpski slikari" u četvrtak u Beljanskom

Dokumentarni film "Prag i srpski slikari" biće prikazan u četvrtak, 28. jula u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Dugometražni dokumentarac "Prag i srpski slikari" (2012) nastao je kao rezultat zajedničkog rada češkо-srpske filmske produkciје (producent, scenarista i režiser: Nenad Ognjenović), a reč je o višegodišnjem projektu koji istražuje značaj uticaja Akademije likovnih umetnosti u Pragu na razvoj srpskog slikarstva.

Film govori o srpskim umetnicima s kraja 19. i početka 20. veka, koji su se školovali ili usavršavali na praškoj likovnoj akademiji. Takođe, govori o njihovim privatnim studijskim boravcima u Češkoj, koji su uticali na njihovo formiranje. Među slikarima čija su dela predstavljena u filmu su i umetnici zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog, poput Koste Miličevića, Jovana Bijelića, Stojana Aralice, Milana Konjovića, Koste Hakmana, Ivana Radovića i drugih.

Film je sniman u periodu od 2008. do 2012. godine u gradovima, muzejima, galerijama i drugim institucijama kulture nekadašnje Čehoslovačke i bivše Jugoslavije. Projekat je realizovan u saradnji s velikim brojem kustosa i istoričara umetnosti iz zemlje i inostranstva, poput Stanislava Živkovića, Miodraga Jovanovića, Jasne Jovanov, Irme Lang, Nikole Kusovca, Ljubice Miljković, Žane Gvozdenović, Vidosave Grandić, Azre Begić, Igora Zidića, Damira Grubića, Petra Mikića, Jana Nizkija, Martina Kodla, Jana Neumana i Jiri T. Kotalika.

Stojan Aralica odlazi iz Zagreba u Prag na specijalizaciju 1917. godine sklanjajući se od rata. Upisao je grafiku kod profesora Augusta Bremzea. Tamo je zatekao prijatelja iz minhenskih dana Vilka Gecana, družio se s Milivojem Uzelcem i Petrom Palavičinijem, a upoznao je i Vlaha Bukovca. Posle jednogodišnjeg boravka u Pragu vratio se u Zagreb. Značajan događaj predstavlja i samostalna izložba kojom je Aralica 1932/1933. obeležio povratak u Prag, koji je četrnaest godina ranije napustio kao student grafike, a vratio se u punom zamahu koloriste.

Program će početi u 19:30 časova, a ulaz je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič