Izložba o Vinaveru Biblioteke Matice srpske

Povodom 125 godina od rođenja književnika Stanislava Vinavera (1891-1955), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Postavka, koju čini izbor Vinaverovih dela i literature o njemu, može se pogledati do 12. oktobra u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, a urednik Selimir Radulović.

Stanislav Vinaver, pesnik, prozaista, publicista i prevodilac, majstor parodije i humora i jedna od ključnih ličnosti beogradskog kulturnog života, rođen je u Šapcu 1891. godine. Školovao se u Beogradu i Parizu. Prve knjige – "Mjeća", "Priče koje su izgubile ravnotežu" i "Misli", objavio je pre Prvog svetskog rata.

Nemiran i radoznao duh, predani istraživač jezika, kreator slobodnog pesničkog izraza i "najveći Evropejac u srpskoj književnosti", interesovao se za lingvistiku, muziku, pozorište, film, slikarstvo, arhitekturu, etnologiju, fiziku, matematiku... Sarađivao je sa brojnim časopisima, pisao o gotovo svim oblastima umetničkog stvaranja i naučnog saznanja, prevodio sa francuskog, nemačkog, ruskog, engleskog i španskog jezika.

Među Vinaverovim najpoznatijim delima su "Varoš zlih volšebnika", "Čuvari sveta", "Pantologija novije srpske pelengirike", "Gromobran svemira", "Nadrigramatika", "Jezik naš nasušni", "Ratni drugovi" i "Zanosi i prkosi Laze Kostića".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič