Opereta "Kneginja čardaša" u subotu u SNP-u

Opereta "Kneginja čardaša" biće izvedena u subotu, 10. decembra, na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta.
U pitanju je jedna od najpoznatijih opereta Imrea Kalmana, po libretu L. Štajna i B. Jenbaha, u režiji gosta iz Mađarske Janoša Sikore i režijskoj i koreografskoj obnovi Dragana Jerinkića. 
 
Početak operete je u 19 časova.
 
Reprizna izvođenja su 12. i 20. decembra i biće to jedinstvena prilika da publika krene u Novu godinu uz zvuke čardaša i šampanjca.
 
 
Kneginja čardaša (Die Csárdásfürstin) prvi put se izvodila u Beču pre više od 101 godine, tačnije 17. novembra 1915, dok je u Srpskom narodnom pozorištu premijerno izvedena pod nazivom Silva i to osam godina kasnije, 5. juna 1923. Od tada je ova opereta bila 7 puta postavljana na operski repertoar SNP-a (pre zvaničnog osnivanja Opere 1923, 1925, 1930, 1947. i posle - 1982, 1989. i 2007). Publika i kritika su uvek bili naklonjeni "Kneginji čardaša", pogotovo ovoj verziji koja se najduže igrala (29. puta), koja je premijerno izvedena pre skoro 8 godina, 15. decembra 2007. Od tada do poslednjeg izvođenja, 21. januara 2014, u opereti uživalo skoro 21.000 gledalaca. Ono čime je „Kneginja“ sačuvala svoju magičnost nalazi se u humoru, muzici, slatko-sanjalačkoj melodioznosti, glamuru i plesu. To je priča o, u prvom trenutku, neostvarivoj ljubavi između čuvene peštanske šansonjerke Silve Verecki i mladog kneza Edvina Vajlershajma, o prijateljstvu, ljubavnim intrigama, preokretima i srećnim završecima.
 
Operetom će prvi put dirigovati maestro Mikica Jevtić. Scenograf je Saša Senković, kostime je kreirala Jasna Badnjarević. Glavne role tumače solisti Opere: Danijela Jovanović (10. i 20. dec) / Jelena Končar (12. dec) kao Silva Verecki, Aleksandar Saša Petrović (10. i 12. dec) / Saša Štulić (20. dec) kao Edvin, mladi knez, Vasa Stajkić (10. i 20. dec) / Goran Strgar (12. dec) kao grof Boni, Darija Olajoš Čizmić (10. i 20. dec) / Senka Nedeljković (12. dec) kao kontesa Stazi, Igor Ksionžik kao Feri bači, Željko R. Andrić (10. i 12. dec) / Jovan Pejić (20. dec) kao pukovnik Ronzdorf. Uloge Kneza Lipert-Vajlershajma i Anhilde povereni su glumcima SNP-a Aleksandru Gajinu i Gordani Jošić Gajin. Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, koncertmajstori su Vladimir Ćuković i Sergej Šapovalov. Učestvuju članovi Hora, Orkestar Opere SNP-a i solisti i ansambl Baleta.
 
 
Kako je u kritikama rečeno, ovo je predstava za svakoga, za zabavu i uživanje, ali i s nostalgičnim pogledom na prošla vremena s početka 20. veka, odnosno predvečerje Prvog svetskog rata, u kojoj muzika, pevanje i gluma, pokret i igra čine jedinstven izraz, a publika reaguje sa žarom. To je priča o, u prvom trenutku, neostvarivoj ljubavi između čuvene peštanske šansonjerke Silve Verecki i grofa Edvina Vajlershajma. Ljubav kao rezultat potrage za srećom trijumfuje u hepiendu, neosporan je njegov doprinos da angažman unutar događaja dobije na tempu, izražajnosti gesta i gega, a elementi komičnosti, kao i ironijski odnos prema stvarnosti, na efektnosti, ne ugrožavajući osnovni plan duhovitosti i šarma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".